Citat:
Orice morala este izvorita din religie.
|
E mai putin important unde a "izvorat" morala, mai important e in ce o ancorezi in ziua de azi. Am calatorit in multe tari in Europa de Vest unde morala nu se bazeaza pe nimic religios sau pe "frica de dzeu", ci pe spirit civic si litera legii.
Oamenii in tarile civilizate au inteles ca a respecta regulilie conduce la o imbunatatire a calitatii vietii tuturor, o consecinta pozitiva verificabila in viata asta, nu in cealalta.
Morala "atee" (cu toate ca mai degraba cred ca ai vrut sa zici "seculara" sau "laica") nu are nimic de zis in legatura cu existenta/inexistenta lui dzeu. Pur si simplu nu se bazeaza pe nimic religios.
Daca in trecut era nevoie de perspectiva iadului pentru a explica conceptul de bine/rau, lumea a mai evoluat de atunci. Sunt convins ca o morala laica e de preferat, mai ales ca e aplicabila tuturor, indiferent de religie.
Citat:
Mai mult, exista in fiecare om un mecanism delicat care, daca-l asculti te orienteaza exact inspre absolut.
|
Discutabil, si oricum, "absolutul" meu nu trebuie sa fie si "absolutul" tau. In momentul in care educatia "morala" pe care o sustii se bazeaza pe principii religioase o singura versiune de "absolut" e impusa tuturor.
Citat:
Inconvenintul apare atunci cind legea incalca cuvintul lui Dumnezeu pentru ca statul pierde controlul asupra celui dintii.
|
Personal, imi pare bine ca legea incalca cuvantul lui dzeu, daca prin "cuvantul lui dzeu" intelegem biblia. Nu as dori nimanui sa fie judecat se condamnat in modul in care dzeu judeca si condamna (la moarte) vreo 300.000 de oameni din Vechiul Testament.
Citat:
Ai dreptate, acele organizatii fac educatie sexuala in Africa de ani buni, tocind sute de milioane de dollari, si fara sa schimbe mare lucru. In Uganda (exceptia), insa, unde a fost promovata intens si constant abstinenta, rezultatele au fost mai mult decit impresionante: numarul total de adulti cu HIV a scazut de 3 ori in 10 ani.
|
Citat:
Eu vorbeam despre numarul de adolescente insarcinate din Anglia care nu a scazut ca urmare a educatiei sexuale facute in scoli, ci chiar a crescut usor. Ce crezi tu ca or fi omis sa le spuna in clasa?
|
Ceva link-uri catre studii care arata aceste rezultate?
Citat:
Poti sa faci mult mai mult decit iti inchipui tu. De exemplu, ii poti face pe copii sa inteleaga ca faptele au intotdeauna consecinte pe care trebuie sa si le asume. Ii educi de mici ca sa stie ca e asa. Cind vine vremea le mai spui si ca viata sexuala inseamna responsabilitate pe care nu o pot duce decit ca si adulti. Ii inveti, totodata, sa se respecte pe ei insisi si pe cei cu care interactioneaza in aceeasi masura. Doar atunci, si numai atunci pot sa decida in cunostiinta de cauza.
|
Astea sunt exact subiectele continute in orele de educatie sexuala. Nu stiu unde ai auzit tu ca s-ar preda altceva.
Ideea ca inceperea vietii sexuale se poate face imediat dupa maturizarea sexuala tine de alegerea fiecaruia. E treaba profesorilor de educatie sexuala sa se asigure ca alegerea e una informata si responsabila.
Nu tine de mine, de tine sau de oricine altcineva sa defineasca termeni gen "perversiune". Ce face un cuplu la el acasa sau in orice alt spatiu intim, e exclusiv treaba lor.
Avortul chiar are de a face cu sanatatea femeii, intr-o oarecare masura.
Citind ce ai scris mai sus, inclin sa cred ca tu nu vrei educatie morala pur si simplu, ci vrei educatie morala religioasa, care sa le explice oamenilor nu numai cand ar trebui sa faca sex (dupa casatorie, bineinteles), ci si cum, si mai ales cand (numai cand vor sa procreeze, evident).
In incheiere, iti las un link catre cateva comentarii de pe coolgirlm unde fetite de 14, 15 ani dau sfaturi altei fetite de 11 ani referitoare la sexul anal. Sfaturi provenit din experienta first hand.
Citeste un pic si poate iti vei da seama ca protagonistele acelui forum sunt departe de efectul pe care o educatie morala l-ar avea. Educatia sexuala e singurul mijloc de a minimaliza damage-ul.
http://laurentiu.elenaworld.net/2009...mba-romana-18/