Citat:
În prealabil postat de Fani71
Iar ce spui tu poate ca este stalinist:
Uite ce scrie de ex. pe wikipedia despre natiune:
"Chestiunea definirii națiunii este una foarte controversată. Există, în mare, două viziuni asupra existenței națiunii: una consideră națiunea ca existând în realitate, alta o consideră un artefact cultural, despre care nu se poate spune că există ca grup social, ci doar virtual (teoria națiunii ca comunitate inventată). Ambele definiții citate mai sus (DEX și NODEX) reflectă concepția stalinistă despre națiune, formulată în articolul scris de I. V. Stalin în 1913 (Problema națională și social-democrația) și publicat în Prosveșceniie. Aceasta consideră națiunea ca fiind o comunitate reală și accentuează așa-numita "comunitate de viață economică" pe care s-ar baza existența "reală" a națiunii. Utilizează, totodată, o serie de concepte puțin sau deloc definite, cum ar fi "unitatea de factură psihică" și comunitatea de destin a unui grup de oameni, lăsând neclarificat aspectul foarte important al posibilității de existență a acestora și modului în care acestea se manifestă."
Natiunea ESTE o notiune noua, in acceptia moderna cel putin. Inainte de sec. al 19lea in general un stat era format din mai multe popoare si unele popoare se intindeau pe mai multe state.
Nu exista, de asemenea, nationalismul in acceptia moderna. Exista un atasament natural fata de poporul din care te tragi si o fidelitate naturala fata de statul in care stai, asta da. Dar incepand cu sec. al 19lea mai ales s-a facut din natiune un fel de religie.
|
Ernest Renan (de pe wikipedia.it) defineste natiunea ca sufletul si principiul spiritual al unui popor cu un bogat patrimoniu de amintiri. Rezulta ca termenul de natiune exista pana cand isi are loc in mintea si inimile oamenilor.
Ideea de natiune a evoluat in timp. De exemplu Publio Cornelio Tacito ii defineste pe germani ca o natiune. Mai cauta pe wikipedia.com si .it
Citat:
Sfantul Pavel zice ca in Hristos nu mai este evreu si grec, ci toti sunt una. Poporul de care tinem nu vine pe primul loc.
|
Nu scrie in Sfintele Scripturi ca la sfarsitul veacurilor, la judecata finala, toate popoarele vor sta in fata lui Dumnezeu?
Citat:
Asta nu se refera la 'natiune' si nici macar la popor, ci la autoritatea civila. Era vorba acolo de evrei care dadeau tribut romanilor, nu?
|
Dar trebuie sa respectam si ideea de natiune si stat!
Asta face Biserica noastra!
Citat:
In paranteza fie spus, vad ca amesteci religiile cu popoarele.
|
Fara parenteze fie spus, observ o dunga de marxism internationalist in scrierile tale.
Citat:
De ce 'trebuie'? Patriotismul este un sentiment firesc, pe care il ai eventual in mod natural, mai mult sau mai putin, nu o datorie. Se poate intampla ca, traind mai toata viata in alta tara, sa nu mai simti asa romaneste, cultura si simtirea ta sa se coloreze si in alte feluri. Ce e rau in asta?
Este ca si cum ai zice ca daca esti femeie, trebuie sa simti femeieste. In general asa simti, dar nici acolo granitele nu sunt trase clar, unele femei sunt mai virile...
|
De ce trebuie? Pentru ca suntem romani? Tu crezi ca daca stai in bruxelles esti europeanca?
Uite ce scrie in Catehismul Crestinului Dreptcredincios (isbn 973-86963-2-1) la pagina 120-121:
198. Ce datorii are crestinul fata de Stat?
[...]
1. sa-si iubeasca Patria, adica pamantul si poporul din care fac parte; sa iubeasca trecutul si viata lui, infaptuirile si nadejdile lui;
Citat:
Iar daca nu poti sau nu vrei sa ai emotii patriotice, pentru ca ai alte prioritati in viata, asta nu inseamna de loc ca nu esti sensibil la maretia lui Dumnezeu si a creatiei Sale, cu ziceai in alta postare. DELOC! Nu are NIMIC de-a face cu credinta patriotismul.
|
Iubirea de neam adica patriotismul e legat de crestinism. Asta o zic si Parintii nostri romani.
Citat:
Pentru mine, cel mai important este sa simtim crestineste, pe urma vin si diferentele culturale.
De altfel, consider ca un cetatean are mai multe indatoriri fata de tara in care sta, decat fata de tara in care s-a nascut, mai ales daca a plecat de mult din ea.
|
Eu cred ca tu nu faci diferenta intre nationalismul pagan si patriotismul crestinesc.
Si acest patriotism, aceasta legatura pentru propria comunitate o poti simti mai mult, aici in diaspora.
Dar sunt si romani, care incet incet uita propriile traditii, inclusiv limba.
De asta nu sunt de acord cu casatoriile intre romani si italieni sau rase mai indepartate din punct de vedere cultural.
Cand vad ceva romanesc incep sa injure cu superioritate, cand se intorc in tara se cred "dumnezeu pe pamant" doar pentru c'au lucrat in Occident.
Cum am mai zis si'n alt topic, noi emigrantii, nu tre' sa uitam de unde am venit, nu tre' sa uitam ca suntem romani.
Cred eu, ca scopul nostru, al emigrantilor, tre' sa fie intoarcerea in tara. Eu sunt aici de mic dar scopul meu asta este.
Sper ca Dumnezeu sa ma ajute!
Si vorbind despre patriotism, romanism, in seara asta jucam cu austriecii.
Sa strig Romaniaaa sau UEEE? ...
Citat:
Antonio, nu te supara, dar vad ca tu, ca si multi altii de pe aici, nu pot sa gandeasca decat in alb-negru: ori est nationalist suta la suta, ori esti internationalist suta la suta.
Exista si o pozitie mai echilibrata. Poti fi de origine romana, sau alta, si crede si in anumite valori europene si in unitatea care este mai importanta, mai ales cea a Bisericii, dar si cea a oamenilor intre ei, si in cazul asta, cea culturala a Europei.
|
Valori europene? Toleranta homosexualilor, musulmanilor, ateilor? Toleranta fata de tiganii criminali? Evolutionismul promovat cu big-bangul si ca noi ne tragem din niste... bacterii?
Ce valori europene? Sa nu'mi zici de curatanie sau educatie pentru c'aia intra in cei 7 ani de acasa.