Citat:
În prealabil postat de condor
Nu este bine ci este nevoie ca un credincios sa cunoasca Sfanta Scriptura. Asta, pentru a ne feri de inselatoriile care vin din toate partile (chiar si din altare sau de la amvoane) si pentru a primi cunostinta care duce la mantuire. "Din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire prin Hristos Iisus. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna." (2 Timotei 3:15-17)
Asa este. Cunoasterea este inutila daca nu pui in practica ceea ce cunosti. Iar punerea in practica este inutila daca nu este facuta cu dragoste (1 Corinteni cap.13).
Dar, nu trebuie sa minimalizam rolul cunoasterii. Nu suntem adepti ai sloganului "crede si nu cerceta".
Care "noi cei de azi care memoram versete biblice"? La cine va referiti?
Iar in ceea ce priveste credinta bunicilor... parea mai puternica in functie de conjunctura (in lumea satului nu-ti permiteai sa-ti faci de cap - te stiau toti). Dar, adevarata credinta s-a vazut cand firea omeneasca a fost rascolita. Am citit niste articole din presa anilor 1920, in care "bunicii" si-au marturisit credinta punand parul pe unii "eretici", la indemnul "preafericitilor". De asemenea, daca citi romanul "Rascoala" (inspirat din fapte reale), de Liviu Rebreanu veti gasi niste manifestari reale ale credintei: crime, violuri, etc.
"Va indemn sa luptati pentru credinta data sfintilor odata pentru totdeauna"- scria Sfantul Apostol Iuda. Ce justificare aveti pentru adaugirile aduse acelei credinte primare, pline de putere? Era cumva incompleta acea credinta? Stim noi, adaugitorii, mai mult decat Sfintii Apostoli?
|
Iubitul meu, una e ceea ce va impune secta sa ganditi si alta e realitatea de care ne lovim, este foarte clar ca o interpretare, o credinta inafara Bisericii e erezie, vezi, conform cu principiul dumneavoastra, s-au format sectele, "ce sa ascultam noi de Biserica, n-are dreptate" si in subiectivismul nostru creem erezii peste erezii, asa cu Biblia in mana
Faptul ca o mana de oameni se aduna regulat , citesc din Scriptura,canta si au o traire morala nu-i face automat Biserica lui Hristos ci doar o gasca de razvratiti, iar neascultarea, mandria, e pacatul de capatai
Apoi mie mi se pare o jignire adusa bunicilor mei si ai tai, sa pui in carca lor pacatele unora sau altora si sa spui "uite asta era "credinta" lor" dar e ceva tipic pt neo-protestanti!
criminali, violatori etc, au existat si vor exista cat va tine lumea,
Versetul scos din context pe care-l aduci, vorbeste despre credinta nu despre Sola Scriptura, credinta data odata pt todeauna este aceea in Iisus Hristos, aici nu se vorbeste despre moduri de inchinare, despre traire sau organizare cultica