Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Tatăl din parabolă Îl reprezintă pe Bunul Dumnezeu, nu Biserica Ortodoxă. Fiul risipitor la un moment dat "își vine în fire"/"își vine în sine" - semn de maturitate spirituală, absolut necesară pocăinței și botezului (lucruri neîntâlnite la intrarea în B.O.).
|
Draga tricesimusquintus la noi in BO pentru pocainta exista Sf. Taine a Spovedaniei si Euharistiei(instituite chiar de Mantuitorul Iisus Hristos) si nu cea a Botezului. Prin Sf. Taina a Botezului(urmata de ungerea cu Sf. Mir)se iarta pacatul protoparintilor Adam si Eva, iar noul botezat devine membru al bisericii, putand astfel participa activ la Sf. Taine: a Spovedaniei(Pacaintei), Euharistiei, a Preotiei(fiind botezat de tanar poate fi sfintit preot), a Maslului, a Nuntii. Facand o analogie simpla crezi ca o persoana fara certificat de nastere, neinregistrat poate sa obtina mai apoi un buletin de identitate, un certificat de casatorie, sa beneficieze de asistenta medicala, sau poate sa-si plateasca taxele si impozitele? Ce consideri ca se intampla cu o persoana care moare nebotezata; ex: un tanar de 18 ani care tocmai si-a luat carnetul de conducere are un accident de circulatie in urma caruia isi pierde viata, stiind ca botezul este "vital" pentru mantuire: "de nu se va naste cineva din apa si din Duh nu va in tra in Imparatia Tatalui Meu". La noi in BO parintii isi fac datoria de a-i boteza pe copii lor de prunci urmand ca acestia sa fie liberi, atunci cand ajung maturi sa aleaga ce fac cu viata lor(raman sau nu ortodocsi). Cred ca si voi neoprotestantii va educati copiii in spirit neoprotestant la fel cum si ortodocsii ar trebui sa-si educe copiii in spirit ortodox.
Citat:
"ideile" la care faceți referire nu sunt moderne, sunt de pe vremea lui Iisus și a apostolilor, chiar dacă numele bisericii este mai nou.
|
Nu stiam ca sectele neoprotestante isi au obarsia pe vremea Mantuitorului si a Apostolilor. Eu stiu ca multi altii ca au aparut in ultimile secole datorita interpretarii gresite a invataturilor Mantuitorului si ale Apostolilor de catre persoane, unele semi-analfabete(nu vreau sa generalizez, nici sa jignesc, dar asta e realitatea istorica). Mai stiu si ca nu aveti succesiune apostolica, asta daca nu a avut loc in ultimele secole "o noua cincizecime". Ca urmare de unde au Harul pastorii vostrii pentru a interpreta Sfintele Scrieri si a face serviciul religios?
Citat:
Din nefericire, ați ales greșit motivul mândriei dvs. Ortodoxia - așa cum e cunoscută astăzi-nu e deloc românească, ea provine din arealul bizantin.
|
Din nou gresesti. Ortodoxia nu este nici romanesaca nici ruseasca si nici bizantina. Ea este UNIVERSALA.
Citat:
Iarăși ați dat cu stângul în dreptul... Nu cred ca ați dori să reeditați rușinoasele secole ale boscorodirii strămoșilor noștri, când un neam străin ne-a impus să bolborosim cuvinte neînțelese chiar și în Biserică!
|
Nu cred ca e importanta limba folosita in biserica, pana la urma ne putem ruga si fara vorbe. Important e ceea ce simtim in inima, sufletul nostru atunci cand suntem in biserica. Eu simt la fel si cand ascult Sf. Liturghie in limba rusa sau greaca ca si cand as asculta-o in limba romana. Daca nu stii motivul pentru care in trecut s-au folosit in cultul nostru alte limbi decat cea romana am sa ti-l spun eu: nu se reusise inca sa se traduca Sf. Slujbe si invataturile sfintilor parinti din greaca si slavona pentru ca eram cam ocupati cu respingerea atacurilor straine, cu munca pe ogoarele grofilor si nu existau prea multe tiparnite.
Citat:
Să ne ajute Dumnezeu! Amin!
|
Subscriu si eu: sa ne ajute Dumnezeu sa-I intelegem cu adevarat invataturile, sa nu le mai propovaduim distorsionat tragandu-i astfel in jos dupa noi si pe altii.