Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.09.2009, 11:18:57
ciprian85 ciprian85 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Tatăl din parabolă Îl reprezintă pe Bunul Dumnezeu, nu Biserica Ortodoxă. Fiul risipitor la un moment dat "își vine în fire"/"își vine în sine" - semn de maturitate spirituală, absolut necesară pocăinței și botezului (lucruri neîntâlnite la intrarea în B.O.).

Draga tricesimusquintus la noi in BO pentru pocainta exista Sf. Taine a Spovedaniei si Euharistiei(instituite chiar de Mantuitorul Iisus Hristos) si nu cea a Botezului. Prin Sf. Taina a Botezului(urmata de ungerea cu Sf. Mir)se iarta pacatul protoparintilor Adam si Eva, iar noul botezat devine membru al bisericii, putand astfel participa activ la Sf. Taine: a Spovedaniei(Pacaintei), Euharistiei, a Preotiei(fiind botezat de tanar poate fi sfintit preot), a Maslului, a Nuntii. Facand o analogie simpla crezi ca o persoana fara certificat de nastere, neinregistrat poate sa obtina mai apoi un buletin de identitate, un certificat de casatorie, sa beneficieze de asistenta medicala, sau poate sa-si plateasca taxele si impozitele? Ce consideri ca se intampla cu o persoana care moare nebotezata; ex: un tanar de 18 ani care tocmai si-a luat carnetul de conducere are un accident de circulatie in urma caruia isi pierde viata, stiind ca botezul este "vital" pentru mantuire: "de nu se va naste cineva din apa si din Duh nu va in tra in Imparatia Tatalui Meu". La noi in BO parintii isi fac datoria de a-i boteza pe copii lor de prunci urmand ca acestia sa fie liberi, atunci cand ajung maturi sa aleaga ce fac cu viata lor(raman sau nu ortodocsi). Cred ca si voi neoprotestantii va educati copiii in spirit neoprotestant la fel cum si ortodocsii ar trebui sa-si educe copiii in spirit ortodox.

Citat:
"ideile" la care faceți referire nu sunt moderne, sunt de pe vremea lui Iisus și a apostolilor, chiar dacă numele bisericii este mai nou.

Nu stiam ca sectele neoprotestante isi au obarsia pe vremea Mantuitorului si a Apostolilor. Eu stiu ca multi altii ca au aparut in ultimile secole datorita interpretarii gresite a invataturilor Mantuitorului si ale Apostolilor de catre persoane, unele semi-analfabete(nu vreau sa generalizez, nici sa jignesc, dar asta e realitatea istorica). Mai stiu si ca nu aveti succesiune apostolica, asta daca nu a avut loc in ultimele secole "o noua cincizecime". Ca urmare de unde au Harul pastorii vostrii pentru a interpreta Sfintele Scrieri si a face serviciul religios?

Citat:
Din nefericire, ați ales greșit motivul mândriei dvs. Ortodoxia - așa cum e cunoscută astăzi-nu e deloc românească, ea provine din arealul bizantin.
Din nou gresesti. Ortodoxia nu este nici romanesaca nici ruseasca si nici bizantina. Ea este UNIVERSALA.

Citat:
Iarăși ați dat cu stângul în dreptul... Nu cred ca ați dori să reeditați rușinoasele secole ale boscorodirii strămoșilor noștri, când un neam străin ne-a impus să bolborosim cuvinte neînțelese chiar și în Biserică!
Nu cred ca e importanta limba folosita in biserica, pana la urma ne putem ruga si fara vorbe. Important e ceea ce simtim in inima, sufletul nostru atunci cand suntem in biserica. Eu simt la fel si cand ascult Sf. Liturghie in limba rusa sau greaca ca si cand as asculta-o in limba romana. Daca nu stii motivul pentru care in trecut s-au folosit in cultul nostru alte limbi decat cea romana am sa ti-l spun eu: nu se reusise inca sa se traduca Sf. Slujbe si invataturile sfintilor parinti din greaca si slavona pentru ca eram cam ocupati cu respingerea atacurilor straine, cu munca pe ogoarele grofilor si nu existau prea multe tiparnite.

Citat:
Să ne ajute Dumnezeu! Amin!
Subscriu si eu: sa ne ajute Dumnezeu sa-I intelegem cu adevarat invataturile, sa nu le mai propovaduim distorsionat tragandu-i astfel in jos dupa noi si pe altii.

Last edited by ciprian85; 28.09.2009 at 11:21:38.
Reply With Quote
Vechi 28.09.2009, 17:33:04
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

[quote=ciprian85;169302]Draga tricesimusquintus la noi in BO pentru pocainta exista Sf. Taine a Spovedaniei si Euharistiei(instituite chiar de Mantuitorul Iisus Hristos) si nu cea a Botezului.

Dragă Ciprian, la noi in BAZȘ, pentru pocăință există... pocăința (nu am spus ca botezul), iar pocăința presupune mărturisirea păcatelor, renunțarea la ele, schimbarea mentalității și trăirea unei vieți în armonie cu ceea ce dorește Dumnezeu de la noi. Pocăința este o adâncă părere de rău de păcatele săvârșite și o continuă ferire de a le mai face. Euharistia are alt rol...

Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Prin Sf. Taina a Botezului(urmata de ungerea cu Sf. Mir)se iarta pacatul protoparintilor Adam si Eva
Copilul nu este responsabil de păcatele părinților înaintea lui Dumnezeu, aceasta este doar o găselniță pentru a putea boteza prunci nevinovați.

Citat:
iar noul botezat devine membru al bisericii, putand astfel participa activ la Sf. Taine: a Spovedaniei(Pacaintei), Euharistiei, a Preotiei(fiind botezat de tanar poate fi sfintit preot), a Maslului, a Nuntii.
Îmi poți spune cum poate participa activ un bebeluș botezat la Spovedanie, Euharistie, Preoție și Nuntă? Hai să fim serioși. Ce-i drept, se poate și mai rău: într-un sat a murit o bătrână neoprotestantă și familia a vrut s-o îngroape ortodoxă. Întregul sat a asistat la grotescul spectacol dat de preot care acolo la groapă a "botezat-o" și a "împărtășit"-o.

Citat:
Facand o analogie simpla crezi ca o persoana fara certificat de nastere, neinregistrat poate sa obtina mai apoi un buletin de identitate, un certificat de casatorie, sa beneficieze de asistenta medicala, sau poate sa-si plateasca taxele si impozitele? Ce consideri ca se intampla cu o persoana care moare nebotezata; ex: un tanar de 18 ani care tocmai si-a luat carnetul de conducere are un accident de circulatie in urma caruia isi pierde viata, stiind ca botezul este "vital" pentru mantuire
Analogia nu funcționează în acest caz, Dumnezeu nu este un birocrat să primeze actele în defavoarea vieții cuiva. Actul botezului dacă nu este însoțit de o pocăință sinceră nu valorează doi bani, sufletul botezat astfel formal poate merge în Iad cu botez cu tot. În cazul morții cuiva, Dumnezeu privește la viața lui până în acel moment, nu la certificatul său de botez.

Citat:
La noi in BO parintii isi fac datoria de a-i boteza pe copii lor de prunci urmand ca acestia sa fie liberi, atunci cand ajung maturi sa aleaga ce fac cu viata lor(raman sau nu ortodocsi). Cred ca si voi neoprotestantii va educati copiii in spirit neoprotestant la fel cum si ortodocsii ar trebui sa-si educe copiii in spirit ortodox.
Așa cum am mai spus-o, ne educăm copiii în spiritul învățăturilor Scripturii și-i lăsăm pe ei să decidă dacă sau când să se boteze.

Citat:
Nu stiam ca sectele neoprotestante isi au obarsia pe vremea Mantuitorului si a Apostolilor.
Sectele nu, Biserica Creștină da. Așa a fondat-o Domnul Hristos, nu i-a spus nici Ortodoxă, nici Catolică, nici Adventistă.

Citat:
Mai stiu si ca nu aveti succesiune apostolica, asta daca nu a avut loc in ultimele secole "o noua cincizecime".
Biserica AZȘ nu crede în succesiunea apostolică, pentru că aceasta nici nu există. Ipostaza apostolică nu poate fi moștenită. Apostolii au fost martori oculari ai faptelor Domnului Hristos, o situație istorică irepetabilă, încheindu-se în acea generație istorică. Hirotonirea este însarcinarea bisericii, nu a apostolilor.

Citat:
Ca urmare de unde au Harul pastorii vostrii pentru a interpreta Sfintele Scrieri si a face serviciul religios?
În Biserica AZȘ nu există cler, există însă organizare și slujire. Slujbele sunt împărțite conform vocației interne ce dovedește chemarea divină, pe care biserica o recunoaște prin cea externă, adică prin ordinațiune (hirotonire/hirotonisire). Slujbele în biserică sunt temporare, dependente și cu caracter de servire. Cât privește interpretarea Scripturii, aceasta este făcută de ea însăși conform principiului Scriptura est sui ipsius interpres. Cel care a inspirat-o (Duhul Sfânt) ne ajută s-o și înțelegem prin studiu și rugăciune.

Citat:
Din nou gresesti. Ortodoxia nu este nici romanesaca nici ruseasca si nici bizantina. Ea este UNIVERSALA.
Universala este cea catolică (de aceea se numește astfel). Și nu greșesc, ci am dat doar răspuns la această frază:
Citat:
În prealabil postat de adimirea Vezi mesajul
mai avem si noi un motiv de a fi mandri ca suntem romani: ORTODOXIA!
Reply With Quote
Vechi 28.09.2009, 21:12:42
ciprian85 ciprian85 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:

Dragă Ciprian, la noi in BAZȘ, pentru pocăință există... pocăința (nu am spus ca botezul), iar pocăința presupune mărturisirea păcatelor, renunțarea la ele, schimbarea mentalității și trăirea unei vieți în armonie cu ceea ce dorește Dumnezeu de la noi. Pocăința este o adâncă părere de rău de păcatele săvârșite și o continuă ferire de a le mai face. Euharistia are alt rol...
Ma bucur ca ati ajuns pana la urma sa intelegeti in scurta perioada scursa de la infiintarea sectei dumneavoastra cat de cat ce inseamna pocainta. E si acesta un pas spre cunoasterea ADEVARULUI. Noi ortodocsii ne-am obisnuit ca diferitele secte care isi duc mai nou veacu si pe meleagurile noastra sa adopte de fatada cu instinct de cameleon diferite elemente ale cultului nostru, ca doar doar or prostii lumea.
Raman stupefiat vazand ca vorbesti despre Euharistie pe care nu o practicati, desi Mantuitorul Iisus Hristos ne cere sa o facem(vezi Cina cea de Taina). Stii macar ce inseamana?

Citat:
Copilul nu este responsabil de păcatele părinților înaintea lui Dumnezeu, aceasta este doar o găselniță pentru a putea boteza prunci nevinovați.
E adevarat - copilul nu este responsabil de pacatele parintilor, cel mult poate resimtii efectele acestora: "Parintii mananca agurida si copiilor le strepezesc dintii" sau "Voi blestame pana la al treilea si al patrulea neam". In schimb fiecare dintre noi mostenim pacatul stramosesc, pacatul pentru care Adam si Eva au fost izgoniti din Rai, si datorita caruia pana la Patimile Mantuitorului Raiul a fost inchis neamului omenesc. Mantuitorul Iisus Hristoa a venit in lume pentru a rascumpara neamul omenesc, pentru a rascumpara greasala protoparintilor Adam si Eva. Iar prin Taina Sf. Botez acest se iarta acest pacat, urmand ca omul sa devina membru al Bisericii lui Hristos, avand astfel posibilitatea de a se mantui.

Citat:
Îmi poți spune cum poate participa activ un bebeluș botezat la Spovedanie, Euharistie, Preoție și Nuntă? Hai să fim serioși. Ce-i drept, se poate și mai rău: într-un sat a murit o bătrână neoprotestantă și familia a vrut s-o îngroape ortodoxă. Întregul sat a asistat la grotescul spectacol dat de preot care acolo la groapă a "botezat-o" și a "împărtășit"-o.
Un bebelus nu poate participa activ decat la Sf. Taina a Euharistiei. Insa maturizandu-se va putea participa activ si la celelalte taine. Incepand cu varsta de 7 ani cand copilul este constient de el si incepe sa faca diverse pacate este dus de catre parintele ortodox responsabil la spovedanie unde prin intermediul preotului(care are rol de martor) i se vor ierta pacatele de catre Mantuitorul Iisus Hristos: "Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt;Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute". Mai apoi dupa majorat va putea beneficia de Sf. Taina a Cununiei sau a Nuntii, sau va putea fi hirotonit preot daca s-a pregatit pentru aceasta si indeplineste toate conditiile canonice.
Ultima afirmatie cu baba nu pot sa o consider decat o intoxicatie ieftina. Imi pare rau ca in lipsa de argumente solide recurgi la astfel de mijloace. Mie sincer mi-ar fi rusine. In BO Sf. Taine se practica doar pentru personale in viata. Pentru o persona decedata se pot face ierurgii: stalpii, inmormantarea. Maximum ce se poate face este pomenirea(rugaciunea) la Sf. Liturghie.

Citat:
Analogia nu funcționează în acest caz, Dumnezeu nu este un birocrat să primeze actele în defavoarea vieții cuiva. Actul botezului dacă nu este însoțit de o pocăință sinceră nu valorează doi bani, sufletul botezat astfel formal poate merge în Iad cu botez cu tot. În cazul morții cuiva, Dumnezeu privește la viața lui până în acel moment, nu la certificatul său de botez.
Ba functioneaza foarte bine. Mantuitorul Iisus Hrsitos a folosit dese ori analogia in pildele pe care le-a rostit. Poate nu functioneaza pentru cei tari de cerbicie....
Vad ca nu intelegi ca Taina Sf Botez instituita de Mantuitorul Iisus Hristos nu inseama pocainta. Faci o mare confuzie intre Botezul Sf. Prooroc Ioan Botezatorul(in raul Iordan prin care se iertau pacate) cu care s-a botezat si Mantuitorul Iisus Hristos luand astfel asupra sa toate pacatele lumii pentru a le rastigni pe Sf. Cruce si Botezul instituit de Mantuitorul Iisus Hristos si practicat la indemnul acestuia de catre Apostoli si de atunci pana in prezent in Biserica Ortodoxa si Catolica(cu exceptia ungerii cu Sf. Mir).
E adevarat ca Dumnezeu nu se uita la certificatul de botez ci la actul Botezului ca atare. Un prunc botezat(avand iertat pacatul stramosesc) care nu a facut pacate(sa zicem sub 7 ani) nu are cum sa mearga in Iad, este nevinovat, fiind asemenea sfintilor si, folosind o logica simpla ar trebui sa mearga in Rai.

Citat:
Așa cum am mai spus-o, ne educăm copiii în spiritul învățăturilor Scripturii și-i lăsăm pe ei să decidă dacă sau când să se boteze.
Va educati copii in spiritul Scripturii pe care o intelgeti din pacate in mod gresit, si mai grav chiar ati ajuns sa va "fabricati propria scriptura" modificand originalul pentru a nu contrasta in mod flagrant cu asa zisa ideologie "a mintilor luminate" care au initiat secta dumneavoastra. O ultima intrebarea aici, pe care ti-am adresat-o si in mesajul anterior: va considerati raspunzatori pentru moartea copilului dumneavoastra nebotezat stiind ca Botezul dupa spusele Mantuitorului este esential pentru mantuire: "Daca nu se va naste cineva din apa si din Duh Sfant nu va intra in Imparatia Tatalui Meu"? Noi ortodocsii ne consideram responsabili si, ca urmare ii botezam de prunci, urmand ca la maturitate sa aleaga ei ce vor face: vor ramane ortodocsi, sau se vor lepada de ortodoxie alegand o alta confesiune sau chiar ateismul.

Citat:
Sectele nu, Biserica Creștină da. Așa a fondat-o Domnul Hristos, nu i-a spus nici Ortodoxă, nici Catolică, nici Adventistă.
Aici ai partial dreptate. Mantuitorul Iisus Hristos a fondat o singura biserica: Biserica Crestina in prezent reprezentata de Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica. Asa zisa biserica adventista nu e decat o secta aparuta cu putin timp in urma.

Citat:
Biserica AZȘ nu crede în succesiunea apostolică, pentru că aceasta nici nu există. Ipostaza apostolică nu poate fi moștenită. Apostolii au fost martori oculari ai faptelor Domnului Hristos, o situație istorică irepetabilă, încheindu-se în acea generație istorică. Hirotonirea este însarcinarea bisericii, nu a apostolilor.
În Biserica AZȘ nu există cler, există însă organizare și slujire. Slujbele sunt împărțite conform vocației interne ce dovedește chemarea divină, pe care biserica o recunoaște prin cea externă, adică prin ordinațiune (hirotonire/hirotonisire). Slujbele în biserică sunt temporare, dependente și cu caracter de servire. Cât privește interpretarea Scripturii, aceasta este făcută de ea însăși conform principiului Scriptura est sui ipsius interpres. Cel care a inspirat-o (Duhul Sfânt) ne ajută s-o și înțelegem prin studiu și rugăciune.

Se pare ca nu ai inteles ce inseamna succesiunea apostolica.
Prin succesiune apostolica se intelege transmiterea Harul Duhului Sfant prin punerea mainilor de catre episcop, Har pe care Apostolii l-au primit la cincizecime si care se mai pastreaza doar in BO si in BC prin intermediul Sf. Taine a Preotie: sfintirea de preoti si episcopi. Cum iti explici ca Apostolii pe unde treceau sfinteau episcopi, preoti si diaconi. Dupa cum sustii tu si cei ca tine Apostolii nu ar fi trebuit sa faca aceasta. Ar fi trebuit sa lase aceasta sarcina in seama comunitatilor locale nou infiintate care sa-si "hirotoneasca" ei cumva intr-un mod nedefinit pastori. Pentru a intelege ce inseamna preotia nou-testamentara un prim pas ar fi intelegerea preotiei vechi-testamentare citind pentru inceput Leviticul si cartea imediat urmatoare din Biblie.

Din pacate in asa-zisa voastra biserica precum si in toata puzderia de secte aparute ieri sau in urma cu cateva secole nu exista Duh Sfant, fapt demonstrat prin interpretarile pe atat de diverse pe atat de gresite ale Bibliei.

Citat:
Universala este cea catolică (de aceea se numește astfel). Și nu greșesc, ci am dat doar răspuns la această frază:
E adevarat ca termenul catolic se traduce in universal. Dar ce am vrut sa zic eu prin acea afirmatie e ca: ortodoxia nu e creeatia unui anumit popor, sau e proprie unui anume neam, ea e aceeasi si pentru roman, si pentru rus, grec, arab, sirian.... Se pare ca intelegi ce spun la fel cum intelegi si cuvintele Sf. Scripturi.

Inchei cu cuvintele Proorocului David: Ochi au si nu vor vedea, urechi au si nu vor auzi.... Poate or sa te puna pe ganduri pe tine si pe cei asemenea tie.

Last edited by ciprian85; 28.09.2009 at 21:15:22.
Reply With Quote
Vechi 28.09.2009, 22:23:23
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Ma bucur ca ati ajuns pana la urma sa intelegeti in scurta perioada scursa de la infiintarea sectei dumneavoastra cat de cat ce inseamna pocainta.
Poți să-i spui cult că nu mă supăr :) Și nu am ajuns "până la urmă", ci de la început.

Citat:
Noi ortodocsii ne-am obisnuit ca diferitele secte care isi duc mai nou veacu si pe meleagurile noastra sa adopte de fatada cu instinct de cameleon diferite elemente ale cultului nostru, ca doar doar or prostii lumea.
Fratele meu, elementele acestea sunt de la Hristos cetire, e normal sa le fi adoptat. Nu ortodoxia a fondat creștinismul, ci Hristos și apostolii.

Citat:
Raman stupefiat vazand ca vorbesti despre Euharistie pe care nu o practicati, desi Mantuitorul Iisus Hristos ne cere sa o facem(vezi Cina cea de Taina). Stii macar ce inseamana?
Stupefacția aceasta provine din totala necunoaștere a cultului nostru. Bineînțeles că practicăm acest act sfânt.

Citat:
Vad ca nu intelegi ca Taina Sf Botez instituita de Mantuitorul Iisus Hristos nu inseama pocainta. Faci o mare confuzie intre Botezul Sf. Prooroc Ioan Botezatorul(in raul Iordan prin care se iertau pacate) cu care s-a botezat si Mantuitorul Iisus Hristos luand astfel asupra sa toate pacatele lumii pentru a le rastigni pe Sf. Cruce si Botezul instituit de Mantuitorul Iisus Hristos si practicat la indemnul acestuia de catre Apostoli si de atunci pana in prezent in Biserica Ortodoxa si Catolica(cu exceptia ungerii cu Sf. Mir).
Mai concret: prin ce diferă cele două botezuri?

Citat:
Un prunc botezat(avand iertat pacatul stramosesc) care nu a facut pacate(sa zicem sub 7 ani) nu are cum sa mearga in Iad, este nevinovat, fiind asemenea sfintilor si, folosind o logica simpla ar trebui sa mearga in Rai.
Dacă nu a făcut păcate și nici nu e responsabil de păcatele părinților (de la tata până la Adam), de unde teama asta metafizică să nu moară nebotezat?

Citat:
Va educati copii in spiritul Scripturii pe care o intelgeti din pacate in mod gresit, si mai grav chiar ati ajuns sa va "fabricati propria scriptura" modificand originalul pentru a nu contrasta in mod flagrant cu asa zisa ideologie "a mintilor luminate" care au initiat secta dumneavoastra.
Domnule ciprian 85, noi nu am modificat nici un original, nici nu avem o Biblie adventistă, o folosim pe cea a preotului ortodox Cornilescu sau cea a preotului ortodox Bartolomeu Anania, sau a preotului ortodox Gala Galaction, etc.

Citat:
O ultima intrebarea aici, pe care ti-am adresat-o si in mesajul anterior: va considerati raspunzatori pentru moartea copilului dumneavoastra nebotezat stiind ca Botezul dupa spusele Mantuitorului este esential pentru mantuire: "Daca nu se va naste cineva din apa si din Duh Sfant nu va intra in Imparatia Tatalui Meu"? Noi ortodocsii ne consideram responsabili si, ca urmare ii botezam de prunci, urmand ca la maturitate sa aleaga ei ce vor face: vor ramane ortodocsi, sau se vor lepada de ortodoxie alegand o alta confesiune sau chiar ateismul.
Botezul este într-adevăr esențial pentru mântuire, însă e vorba de un botez real (apă și Duh), nu un simulacru de botez. Iar botezul acesta presupune mai întâi credința celui ce se va boteza (lucru imposibil pentru un prunc):

"Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi." (Marcu 16,16)

Observați că absența credinței la cel botezat îl poate duce la osândă veșnică. Și acum vă întorc întrebarea: V-ați considera răspunzător pentru moartea copilului dumneavoastră botezat fără a poseda mai întâi credința atât de necesară în vederea mântuirii?
Încă o problemă: vorbiți și de botezul cu Duhul Sfânt. O persoană care nu dorește, nu se roagă și nu are o viață corespunzătoare primirii Duhului Sfânt, Îl poate primi? Eu spun că nu. Deci iată încă o condiție a mântuirii, neîmplinită de botezul ortodox al pruncilor. Și îmi mai spuneți că eu nu cunosc ce înseamnă botezul...

Citat:
Aici ai partial dreptate. Mantuitorul Iisus Hristos a fondat o singura biserica: Biserica Crestina in prezent reprezentata de Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica. Asa zisa biserica adventista nu e decat o secta aparuta cu putin timp in urma.
Și de ce mă rog nu ar fi reprezentată și de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea? Ce ar exclude-o de a reprezenta în lume învățătura Domnului Hristos și a apostolilor? Îmi puteți da un singur exemplu?

Citat:
Se pare ca nu ai inteles ce inseamna succesiunea apostolica.
Prin succesiune apostolica se intelege transmiterea Harul Duhului Sfant prin punerea mainilor de catre episcop, Har pe care Apostolii l-au primit la cincizecime si care se mai pastreaza doar in BO si in BC
Vezi lucrurile prea exclusivist. Întărirea prin punerea mîinilor/hirotonirea se practică și în Biserica AZȘ.

Citat:
prin intermediul Sf. Taine a Preotie: sfintirea de preoti si episcopi. Cum iti explici ca Apostolii pe unde treceau sfinteau episcopi, preoti si diaconi. Dupa cum sustii tu si cei ca tine Apostolii nu ar fi trebuit sa faca aceasta. Ar fi trebuit sa lase aceasta sarcina in seama comunitatilor locale nou infiintate care sa-si "hirotoneasca" ei cumva intr-un mod nedefinit pastori. Pentru a intelege ce inseamna preotia nou-testamentara un prim pas ar fi intelegerea preotiei vechi-testamentare citind pentru inceput Leviticul si cartea imediat urmatoare din Biblie.
Ei, aici e punctul sensibil... Această Taină a Preoției descalifică Biserica Ortodoxă de a fi și apostolească și ortho-doxă. Apostolii pe unde treceau întăreau prezbiteri/episcopi și diaconi, niciodată preoți. Nu există preoție nou-testamentară, în afară de preoția Domnului Hristos și bineînțeles preoția generală a fiecărui creștin. Ar trebui să știi ca preoția levitică a fost desființata odată cu moartea Domnului Hristos pe cruce și intrarea în vigoare a Noului Legămînt.

Citat:
Din pacate in asa-zisa voastra biserica precum si in toata puzderia de secte aparute ieri sau in urma cu cateva secole nu exista Duh Sfant, fapt demonstrat prin interpretarile pe atat de diverse pe atat de gresite ale Bibliei.
Interpretările greșite din Biserica Ortodoxă pot fi puse tot pe seama lipsei Duhului Sfânt? O întrebare la care merită să gândești...

Citat:
E adevarat ca termenul catolic se traduce in universal. Dar ce am vrut sa zic eu prin acea afirmatie e ca: ortodoxia nu e creeatia unui anumit popor, sau e proprie unui anume neam, ea e aceeasi si pentru roman, si pentru rus, grec, arab, sirian....
De acord. Același lucru se poate spune și despre Biserica AZȘ.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 01:34:09
ghedeon
Guest

Implicit

Citat:
Ce consideri ca se intampla cu o persoana care moare nebotezata; ex: un tanar de 18 ani care tocmai si-a luat carnetul de conducere are un accident de circulatie in urma caruia isi pierde viata, stiind ca botezul este "vital" pentru mantuire: "de nu se va naste cineva din apa si din Duh nu va in tra in Imparatia Tatalui Meu". La noi in BO parintii isi fac datoria de a-i boteza pe copii lor de prunci urmand ca acestia sa fie liberi, atunci cand ajung maturi sa aleaga ce fac cu viata lor(raman sau nu ortodocsi). Cred ca si voi neoprotestantii va educati copiii in spirit neoprotestant la fel cum si ortodocsii ar trebui sa-si educe copiii in spirit ortodox.
Dc a trait cu Hristos, va fi mantuit,caci asa spune Biblia. EU te intreb altfel, dc tanarul ala a fost botezat(nu conteaza varsta) dar a trait departe de Dumnezeu, unde va merge dupa ce va muri?
A te naste din apa si Duh nu inseamna botez, arata-mi si mie in Biblie unde scrie ca nasterea din apa si Duh e totuna cu botezul. ? Afirmatia ca nimeni nu va intra in Imparatia Tatalui dc nu se naste din apa si duh e in Ioan 3. Nu zice nimic de botez acolo. Am postat si pe alt thread (cel cu marcu din Noul Testament) argumentele pt care acel pasaj nu se refera la botez.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 10:14:01
Geony's Avatar
Geony Geony is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ghedeon Vezi mesajul
A te naste din apa si Duh nu inseamna botez, arata-mi si mie in Biblie unde scrie ca nasterea din apa si Duh e totuna cu botezul. ? .
Citeste Matei 28,19 si arata-mi acolo unde este vb acolo de nastere din Duh...?
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 19:13:11
ghedeon
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Geony Vezi mesajul
Citeste Matei 28,19 si arata-mi acolo unde este vb acolo de nastere din Duh...?
Intrebarea ta e eronata din start. Nicaieri in Biblie nu ai sa gasesti termenul de nastere din Duh,ci nastere din apa si Duh ceea ce e o diferenta. Arata-mi tu unde apare in Biblie nastere din apa doar.
Dupa cum ti-am zis ,nasterea din apa si duh apare in Ioan 3. Ce reprezinta pt tine?
Reply With Quote
Vechi 26.11.2009, 11:47:47
Geony's Avatar
Geony Geony is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ghedeon Vezi mesajul
Intrebarea ta e eronata din start. Nicaieri in Biblie nu ai sa gasesti termenul de nastere din Duh,ci nastere din apa si Duh ceea ce e o diferenta. Arata-mi tu unde apare in Biblie nastere din apa doar.
Dupa cum ti-am zis ,nasterea din apa si duh apare in Ioan 3. Ce reprezinta pt tine?
Nasterea din apa si din Duh este tot una cu Botezul...vezi Matei 28,19.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
dfgergheg

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Au protestantii si neoprotestantii o Traditie proprie? Florin-Ionut Secte si culte 90 14.02.2012 13:25:48
problema mea... soulonfire Generalitati 41 18.08.2011 21:46:52
am si eu o problema.. noname Umanitare 6 26.12.2008 00:16:18
Dialogul ortodoxiei cu neoprotestantii PadreCory Secte si culte 0 20.06.2008 23:42:10