06.10.2009, 01:32:15
|
Banned
|
|
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Nu sunt de acord cu ce ai spus mai sus. Din cate stiu moastele Sf. Nicolae au incetat sa mai izvorasca mir atunci cand au ajuns in mainile catolicilor. Din istorie stim ca Sfanta Lumina nu coboara cand in acel loc sunt catolici sau armeni, ci numai la ortodocsi. Iar cand ortodocsii se afla in afara cladirii bisericii, Sfanta Lumina vine acolo, in afara cladirii, si nu la ereticii dinauntru. Daca respectivii ortodocsi nu ar mai avea har, nu ar mai cobori nici la ei, dupa cum nu coboara la eretici.
|
Cu privire la Sf. Nicolae eu am gasit cu totul altceva decit ceea ce afirmi tu. Nu stiu cita relevanta au link-urile pe care ti le dau, dar par sa duca cel putin catre un site orthodox:
"A fragrant liquid called "myrrh" still exudes from the relics."
http://www.geocities.com/Athens/7175/stnich-page.html
"The ointment still flows from the Saint's remains [and is still collected in vials]."
http://www.geocities.com/Athens/7175...stnichxferbari
Citat:
Cu vreo 2 ani in urma discutam cu altii pe stil vechi (cred ca din BOSV)care dadeau Sf. Lumina si intoarcerea apelor Iordanului drept dovada a veridicitatii calendarului vechi. Daca la voi e adevarul, de ce nu sunteti uniti, de ce aveti pareri atat de diferite despre aceasta minune Dumnezeiasca?
|
Nu-mi dau seamna la ce exact te referi aici.
Citat:
Ma intreb de ce oare s-au fragmentat cei pe stil vechi in atatea biserici fara comuniune intre ele? Si prin America si Canada exista mini-bisericute de astea (HOCNA de exemplu)...
|
Iarasi, nu stiu ce surse ai, dar in ce priveste HOCNA nu cred ca poti sa o pui in categoria "mini-bisericute". Mai bine de jumate din parohiile calendariste apartin HOCNA, iar unele biserici sint chiar impresionante (pentru ceea ce inseamna ortodoxia in America). De exemplu, bisericile din Brookline (Boston) au mai bine de 2000 de membri.
Raspunsul la intrebarea de ce exista atitea sinoade fara comuniune intre ele nu este deloc simplu. Radacinile trebuie cautate in Grecia unde Biserica a fost persecutata zeci de ani si infiltrata cu agenti care sa creeze ruptura si sa o intretina. Urmarile se vad si se simt si astazi prin suspiciunea care exista intre diversele sinoade. La aceasta se adauga si bolile omenesti (pentru ca Biserica e totusi facuta din oameni, si nu din ingeri) dintre care cea mai pronuntata este lupta pentru scaunele episcopale, pentru putere in ultima instanta. Biserica, insa, este pretutindeni unde exista marturisire ortodoxa si succesiune apostolica, asa cum a fost dintotdeauna. Biserica Ortodoxa nu este Biserica Romano-catolica si, ca atare, ortodoxia nu trebuie cautata in relatiile administrative (subordonarea la un anumit patriarh), ci in marturisirea de credinta a episcopului.
|