Subiect: Botezul in BOR
View Single Post
Vechi 15.10.2009, 02:17:14
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Inca ceva, dupa cate inteleg eu Bisericile pe Stil Nou nu au schimbat tot ce este condamnat mai sus, de exemplu nu au schimbat Pascalia. Din cate stiu au schimbat doar cele 13 zile si atat. Nu au preluat toate inovatiile catolice, ci doar au schimbat propriul calendar. Bine, o fi fost si asta o greseala, dar tot mi se pare exagerata reactia unora.

Si nu mi-e clar ce anume se intelege prin sinaxar... Adica datele anume la care se sarbatoreste un anume Sfant?

Bogdan.
Eu nu vad nici o diferenta intre afurisire si anatemizare. Gasesti aici textul in engleza al Sigilionului de la 1583 (intereseaza Punctul 7).

Menologion/Sinaxar/Prolog este suplimentul la Mineie, cartea care contine vietile sfintilor in ordinea sarbatoririi lor in Biserica – adica calendarul bisericesc extins cu povestea vietilor sfintilor, citate din scriptura si cintari.

Chiar daca n-au schimbat pascalia (desi au facut-o in ’26 si ’29), au modificat sinaxarul/menologion care in Biserica Ortodoxa este lege, dupa cum spune chiar textul sigilionului. Bisericile ecumeniste tin sarbatorile fixe dupa “sinaxarul cel nou al astronomilor ateisti ai Papei” (Ce ai tu in calendar, de exemplu, la 25 decembrie sau la 15 august gasesti si in calendarul papistas, dar in nici un caz nu si in cel ortodox).

Daca e sa ma iau dupa spusele tale, 3 patriarhi si toti delegatii Bisericilor Ortodoxe au gresit si au reactionat in mod exagerat la 1583. Alti patriarhi si alti delegati au gresit si exagerat inca de alte 4 ori de-a lungul timpului pina la inceputul secolului XX. Dupa aceea, pina la 1920, mai toate sinoadele bisericilor ortodoxe locale au gresit si exagerat din nou. Nimeni vreme de 400 de ani nu le-a observat greseala sau nu a avut taria sa o spuna. La 1923 si 1924 apar, in sfirsit, doi patriarhi masoni de frunte, Meletios Metaxakis si Miron Cristea care vad eroarea si inteleg cit de deplasate au fost reactiile tuturor celor de dinainte si “indreapta” lucrurile dintr-o miscare de condei sfidind fara sa clipeasca si Canonul I al Celui De-al 7-lea Sfint Sinod Ecumenic. Tu poate nu vezi nimic in neregula cu scenariul asta, dar mie mi se pare de-a dreptul penibil si nu sint dispus sa-l inghit oriciti "sfinti" sau "prea-sfintiti" s-or mai trezi ca sa-l sustina.