Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Si prezenta Harului in Bisericile pe Stil Nou si in cele pe Stil Vechi in comuniune cu ele a fost confirmata de mii si zeci de mii de minuni incontestabile care au avut loc de atunci incoace.
|
Ce s-a intimplat la Atena a fost unul dintre marile semne ale lui Dumnezeu, aratate doar de doua ori mai inainte si dupa Inviere: in viziunea lui Constantin cel Mare si la Ierusalim in 351. In rest, ma vad nevoit sa-ti repet ca si romano-catolicii, si protestantii vorbesc despre minunile lor.
Citat:
Nimeni nu neaga existenta Bisericii lui Hristos, nu negam de fapt decat modul vostru de a interpreta canoanele. Din punctul meu de vedere Biserica lui Hristos ne include si pe noi si pe voi.
|
Daca nu negi existenta Bisericii, atunci si cum ti-am mai spus, subscri la teoria ramurilor in cel mai pur stil ecumenist. Biserica nu poate fi decit intr-o singura parte.
Citat:
In afara de asta, sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc, dar cei pe Stil Vechi nu sunt un exemplu foarte bun de unitate crestina. Numai in Grecia sunt 5 sinoade pe Stil Vechi, 3 florinite si 2 mateite. Nu da vina pe prigoana pentru asta, si in vremea imparatilor romani a fost prigoana si erezii, si totusi Biserica a ramas unita. Daca ati fi si voi toti uniti si in comuniune, poate ati fi mai convingatori.
|
Nu cred ca lucrurile au fost atit de clare in vremea marilor erezii. Exista confuzie ca si astazi. Dar iti dau dreptate, lipsa comuniunii ii tine pe unii departe pentru ca exista riscul de a intra intr-o Biserica schismatica (ceea ce, totusi, nu inseamna neaparat si eretica). Insa Harul lui Dumnezeu lucreaza in fiecare si-l scoate la liman pe cel de bunacredinta care fuge de erezie. Sfintul Ioan Gura de Aur, in comentariile la
Evrei 13:17, spune cu privire la episcop (autoritate eclesiastica):
“- Si-apoi voi ziceti, daca e inrait trebuie sa i ne supunem? - Inrait? In ce sens? Daca in ceea ce priveste credinta cu adevarat, atunci fugiti si feriti-va de el; si nu numai daca ar fi om, ci chiar de ar fi inger coborit din Cer.”