View Single Post
Vechi 04.11.2009, 20:21:10
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit off topic

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
....si ma gandesc la ce fel de concluzii pot trage cei de alte confesiuni/nationalitati atunci cand se gandesc la romani/ortodoxism???
Ieri a fost conferinta intitulata "Ionesco - de la antiteatru la noul clasicism". In prezentarea pe care a facut-o un cercetator al operei lui Eugen Ionescu, un renumit profesor de la Sorbona, spunea, printre altele, "imaginati-va, Ionesco traia in Franta, dar avea la el acasa icoane bizantine." La final, in momentul discutiilor libere, i-am spus profesorului ca nu vad nicio contradictie in acest aspect. Viata sociala a unui artist este un aspect care de multe ori nu are vreo legatura cu radacinile lui intim-spirituale. Ortodoxismul l-a ajutat sa fie inca viu intr-o societate franceza ostila strainilor. Sa nu uite ca Ionescu era scriitor in Franta, dar isi castiga existenta muncind intr-o fabrica de suruburi ca muncitor, desi avea diploma universitara de profesor in limba si literatura franceza. Societatea franceza, mentalitatea locala nu i-au permis sa aiba in Franta o profesie intelecuala. Singura lui salvare spirituala a fost pastrarea legaturii intime cu credinta ortodoxa, care de altfel transpare la un nivel foarte subtil, dar pronuntat, in toate piesele, dar mai ales in "Rinocerii". Nu cred ca l-am convins, nu cred ca a inteles ce inseamna legatura aceasta intim spirituala a unui artist cu radacinile, dar macar am incercat sa-l fac sa inteleaga ca ratiunea nu reprezinta sursa tuturor explicatiilor docte.
Reply With Quote