Ce am invatat eu de pe forumul asta, este ca credinta se traieste cu sufletul, ca nu este rigida ci deosebit de flexibila atunci cand avem masura. Nu cred ca cineva traieste dupa un manual al crestinului in care sa gaseasca tot felul de situatii si el sa le aplice. Viata crestinului este o lupta nici pe departe usor de incadrat in tipare. Singurul tipar ar trebui sa fie "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti"
Parintele Arsenie Boca, pe care toata tara il considera un sfant datorita harismelor pe care s-a invrednicit sa le dobandeasca, spunea acum mai bine de 20 de ani ca tiganii se vor inmulti si vor acoperi Romania. Acelasi Parinte, din marturiile pe care cei care l-au cunoscut le dau, in perioada razboiului, aduna banii si alimentele aduse de credinciosi la manastire pe care pe urma le impartea. Cineva marturiseste: "era o tiganca lacoma care baga mana si statea la rand de mai multe ori". Parintele nu avea cum sa nu stie ce este in capul ei, o "cunostea", dar tot o lasa..
Tu ai dreptate, unii tigani nu respecta nici o regula a societatii si a bunului simt, cred ca totul li se cuvine si cumva traiesc o copilarie permanenta in care toate le sunt permise. Inspira teama in cadrele medicale, in jandarmi, in oamenii de pe strada, in vecini, intre ei. Dar nu putem generaliza.
Copiii astia nu au ce invata daca noi ne purtam "ca niste crestini" si nu ii ajutam.Ei nu vor intelege nimic daca noi ramanem indiferenti, ei nu stiu de ce trebuie sa se caiasca.. Ei sunt flamanzi si desculti, iar omul la nevoie face orice..
Nu cred ca trebuie ajutati niste oameni la 18-20 de ani capabili de munca, dar copiii ar trebui sa ne inspire mila. Ei nu au nici o vina ca nu au nici dupa ce bea apa, si astia nici macar apa nu au..
Tu ai dreptate, nu trebuie sa ii ajutam sa creada ca li se cuvine totul, dar hai sa nu lasam ura sa ne cuprinda. Puteau la fel de bine sa fie si copii de romani.
Eu nu am timp decat sambata cand nu imi mai vad capul de treburi si de obicei aman de pe o samabata pe alta treburile pe care nu reusesc sa le fac, asa cum altii amana de pe o zi pe alta. Ii rog pe cei care au mai mult timp sa ma ajute sa facem un pachet cu hainute si ghetute, eu nu am cand sa merg la cumparaturi,majoritatea magazinelor sunt inchise cand plec si cand vin eu spre casa..
Doamne ajuta!
|