View Single Post
Vechi 27.11.2009, 20:01:22
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cotoracia Vezi mesajul
Va admir pe toti pentru abordarea acestei probleme. Atentie insa, Fani71, nu te supara, dar nu ai dreptate cand il contrazici pe Parintele Arsenie Boca atunci cand spui ca nu are importanta cand concepi un copil, in post sau in afara lui. Poate cunoasteti cazul cand o femeie s-a dus la Parintele si s-a plans ca are un copil rau, care ii face numai necazuri, o bate, etc. Parintele a intrebat-o (cunoscand in duh aceasta) daca e adevarat ca l-a conceput chiar in noaptea Sfintelor Pasti. Iar ea aducandu-si aminte a recunoscut ca e adevarat.
Asa ca nu stiu cum poti sa nu intelegi ca postul este INFRANARE TOTALA, nu doar abtinere de la mancare si bautura, ci in primul rand de la pacate si rautati. Relatia sexuala in post este un pacat, chiar daca are loc doar in cadrul permis dintre sot si sotie, este desfranare. Cand postesti, trebuie sa lepezi TOATE poftele, nu doar pe cea a mancarii, ca atunci e regim alimentar, nu post. Si iata, Dumnezeu ne arata ca a incalca acest lucru este rau si de aceea pedepseste pe cei care il incalca. De fapt noi suntem cei care ne asiguram aceasta pedeapsa prin neinfranare.
Sa nu confundam lucrurile, dragostea de care vorbesti, draga Fani, e una, dar unirea trupeasca in post e alta. Dar si daca nu e in post, daca ea are un alt scop decat acela de a procrea, atunci tot pacat e. Si nu cred ca suntem noi in masura sa il contrazicem pe Parintele Arsenie, care e un vas cu totul ales al Duhului Sfant si caruia i s-a dat acest dar de a "vedea" in oameni, ca nimanui altcuiva.
Maine, 28 noiembrie 2009, se implinesc 20 de ani de cand Dumnezeu ni l-a luat in Imparatia Sa. De acolo ne va ajuta mai mult, asa cum spunea, decat de aici de pe pamant. Doar sa-i cerem ajutorul in rugaciune !
Ca sa intelegem sensul postului, cred ca trebuie sa citim si ce apune sfantul Pavel in epistola catre Romani 14, 1-10 despre post. Dupa el, postul nu este o obligatie, ci un ajutor pentru cei slabi in credinta! Cei tari nu au neaparat nevoie sa 'manance legume'. Si mai spune ca cel care mananca sa nu il judece pe cel care nu mananca, si invers.

Postul nu este o lege in Ortodoxie, ca la musulmani Ramadamul, sau cel putin nu a fost la origine si nu ar fi trebuit sa fie privit asa. Postul este o propunere pe care Biserica o face credinciosilor pentru a reusi sa il puna pe Dumnezeu in fata, nu lumea creata. Fara reguli de post este mai greu. POutem sa ne propunem sa mancam multumind, sa ne rugam mai mult, etc, dar totusi, daca nu ne lipsim de nimic voit, este mai greu.

La fel si postul conjugal. El este recomandat pentru ca cei doi sa invete sa nu faca din relatia sa ceva idolatru, ceva care il exclude mai mult sau mai putin pe Dumnezeu. Sa ne aminteasca ca Dumnezeu este primul.
Mai este cred si pentru a invata cuplurile mai ales tinere o anumita cumpatare, pentru ca sexualitatea este ca un foc care ne poate arde daca o lasam chiar fara frau. Putem ajunge astfel sa ne gandim numai la placerea noastra si sa il privim pe celalalt ca pe un obiect. Ma gandesc ca este si pentru cuplurile care nu se casatoreau neaparat din dragoste si nu stiau ce inseamna respectul acordat celuilalt (probabil mai ales pentru barbati care considerau ca odata casatoriti, sotia este la dispozitia lui pentru satisfacerea tuturor dorintelor, fie ca vrea fie ca nu).

Postul conjugal este, dupa parerea mea, mult mai delicat si cere mai multa libertate decat cel alimentar. Pentru ca:
- in acest caz, este vorba de doua persoane in relatie, nu de una
- sexualitatea fara spontaneitate poate deveni un exerctiu mecanic, si poate mai degraba duce la un fel de automatism rece, lipsit de dragoste adevarata
- exista si alte restrictii care ne fac sa acceptam sa ne infranam: lipsa de dorinta a partenerului, boala, ciclul lunar, orarele stresante, copiii (deci, ne infranam din respect pentru celalalt sau pentru familie sau din cauza ca conditiile nu permit; asta este deja o asceza)

Cred ca un cuplu crestin este foarte bine sa incerce sa tina post daca amandoi sunt de acord. Insa dupa parerea mea trebuie sa fie flexibil si sa nu exagereze, daca vede ca o infranare prelungita ii face irascibili (de ex.).
Si sf. Pavel recomanda abstinenta doar 'pt scurt timp'