View Single Post
Vechi 29.11.2009, 18:45:37
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Omul se sfinteste, adica scapa de pacate; acesta este cazul celor multi. Dar unii oameni se indumnezeiesc; aici ajung doar f putini. Acestia sunt adevaratii sfinti: stalpi de foc, precum Sf. Vasile. Oare i-am putea gasi greseli Sfantului Vasile? Ma indoiesc.
Am citit ca Sf. Isaac Sirul a facut greseli; dar acele greseli nu constituie invatatura Bisericii, fiind considerate erori personale. Dar de aici si pana la a generaliza ca Sfintii Parinti nu sunt, citez: "infailibili", e cale lunga. A-i relativiza pe Sfintii Parinti este egal cu a relativiza credinta noastra ortodoxa. Cine doreste asa ceva?!?
Nu este acelasi lucru cu a relativiza credinta ortodoxa.
Credinta ortodoxa este fixata in sinoade. Fiecare sfant in parte a putut avea si erori personale, cum spui si tu.
De ex. Sf Ioan Gura de Aur spune undeva ca Maica Domnului a mai avut pacate personale - ca a gresit in nu stiu ce situatie. Or, nu asa este credinta ortodoxa stabilita de sinoade. Dupa credinta ortodoxa, Maica Domnului a fost singurul om fara pacate personale.

Intre infailibil si cu unele greseli exista o mica diferenta dar ea este totusi esentiala. Nu inseamna ca vom spune ca sunt plini de greseli si trebuie sa punem la indoiala tot ce au zis, dar inseamna ca este loc si pentru nitel simt critic, pentru dreapta socotinta de a cerceta traditia si scrierile si de a le compara cu intregul, pentru a vedea care este traditia cea mai pura si cea mai conforma cu credinta apostolica fixata verbal de sinoduri.