View Single Post
Vechi 03.12.2009, 18:11:05
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Greseala mea ca nu m-am facut inteleasa. Uneori oamenii se prezinta f bine prin ceea ce afirma (cazul lui Leon Bloy), asa ca am considerat orice comentariu de prisos.
Reiau citatul: Any Christian who is not a hero is a pig.

Acum il voi comenta ca sa nu existe confuzii. Leon Bloy a scris impotriva injustitiei sociale si a ipocriziei. Probabil ca in proprii lui ochi el este chiar acel erou crestin care se detaseaza de porci. Nu cred ca este chiar un punct de vedere crestin.
Citatul mie mi-a placut. Este vorba despre maximalismul credintei crestine, si sunt foarte de acord ca avem nevoie de acest maximalism.
Vrei sa spui ca l-ai citat ca sa arati ca Léon Bloy nu e de incredere, fiind increzut, ca nu inteleg? ;-)

Eu drept sa spun cred ca nu am citit nimic de Léon Bloy, citatul l-am luat dintr-un text al parintelui Placide Deseille (unn staret al unei manastiri din Franta care este cunoscut prin cele cateva carti de ascetica (mai ales) pe care le-a scris, precum si prin cele cateva brosuri catehetice. Textul era despre 'Problema raului'. Este un text interesant.
Mie mi se pare ca putem cita pe oricine. Exista oare o lista de tip index (a Vaticanului) in Biserica Ortodoxa? Cum spuneam, 'cercetati totul, si cele bune alegeti'.

Unii citeaza Biblia ca sa demonstreze lucruri neortodoxe. Eu cred ca noi ortodocsii dimpotriva putem cita orice ca sa scoatem in evidenta credinta ortodoxa. Asa facea de ex. Steinhardt pe care eu il admir, chiar atunci cand are interpretari foarte personale.

Dar poate nu am fost clara: eu cand l-am citat nu am vrut sa aduc un argument prin insusi acest fapt. Adica: uitati-va ce spune Léon Bloy, deci asa este. ;-) Ci: uitati-va ce spune Léon Bloy, pare sa mearga in aceeasi directie cu alte idei care s-au spus aici, dar le spune foarte frumos.'