Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Postul este o arma si nu un moft ori a sustine recomandarea, indiferent de motivatie , cum ca ar fi potrivit pt. anumite momente si motive sa se renunte la el inseamna a priva pe crestin de o arma, de un ajutor,de un spor de putere impotriva ispititorului . Este gresit sa nu se recomande postul tuturor. Un alt exeplu : cea mai serioasa recomandare igienodietetica pt. bolnavii de cancer este postul de carne si orice produs animal , 1-2 zile/saptamina de post negru si alimentatia vegetariana cit mai putin preparata ternic (naturista), fara a ne teme ca s-ar anemia, decalcifia sau devitaminiza careva, nici poveste de asa ceva ! Ori acest post al neoplazicilor imbracat cu credinta ardenta in D.zeu si si cu celelalte nevointe duhovnicesti reprezinta tocmai postul religios . La femeia gravida cu atit mai putin ii face rau postul , bine inteles adaptat cu discernamint la situatie ! Sunt extrem de rare situatiile in care nu se recomanda postul . Eu personal nu am intilnit inca asa ceva ! Chiar la omul muribund se cunoaste fenomenul duhovnicesc al atacului diavolului cu felurite pofte alimentare cind omul cere sa i se dea cele mai felurite mincaruri ,tocmai pt. a-i pierde si ultimile nevointe ,puteri duhovnicesti si fapte bune . Un asemenea muribund trebuie sa stie ca la acest atac al diavolului trebuie sa reziste (ceea ce si multi dintre cunoscatori fac !)infrinindu-se pt. ca este o lupta duhovniceasca pe marginea gropii si sa renunte pe cit poate la pofte . Iar noi, apartinatorii in asemenea situatii avem obligatia duhovniceasca sa-i dam tot ce cere . Cu alte cuvinte noi trebuie sa-i dam tot ce cere fara a-l imbia suplimentar sa manince ,dar el este cel care hotareste daca pina la urma chiar maninca sau nu . Dar cazul muribundului este unul special al luptei duhovnicesti fiind mai mult unul de ispitire decit de post propriu-zis.
In alta ordine de idei , Sf. Vasile cel mare a fost pina in prezent cel mai mare postitor cunoscut al tuturor timpurilor , inafara de Mintuitorul , de sf. Ioan botezatorul si de sf.. Ilie tesviteanu , singurii cunosuti care au tinut post negru de 40 de zile . Cu siguranta ca ori mai fi fost si altii dar necunoscuti, adica cunoscuti doar de D.zeu ! M-a mirat un pic parerea ca el recomanda gravidelor sa nu posteasca ,dar ca sa fiu sigur ca nu fac o greseala am preferat sa tac (nici nu aveam la indemina scrierile sale ca sa verific).
Sa nu uitam deci ,ca postul este o arma duhovnicesca mai intii si mai apoi o nevointa . Insa in zilele de astazi a devenit pt. crestinii poznasi un prilej de mindrie sau de vaicareala ori nici pe departe nu este acesta adevarul .
|
Purtarea unui copil cu toate problemele si suferintele implicate, purtarea unei boli cu rabrade si credinta
este deja post. De asta eu spun ca nu am spus ca sunt de parere ca acesti oameni sa nu posteasca, pentru ca ei
postesc deja.
Daca se simt in stare sa faca mai mult, sa mai tina si niste reguli in plus fata de regimul pe care deja il au, sa nu manance carne ci peste (gravidele), de exemplu, sa o faca, de ce nu.
Unele regimuri, precum zpui tu Zaharia, deja sunt un fel de post, exterior vorbind. Insa despre cancer, indraznesc sa te contrazic, adica da, exista acest fel de regim maturist care recomanda sa nu manance pacientul carne ci sa manance numai legume, fructe si cereale, insa exista mai multe tratamente de tip naturist, altele sunt cu carne si respecta alte regului (de exemplu cele care se iau dupa medicina chinezeasaca pentru a intari imunitatea prin repunerea corpului in echilibru).
Nu toate regimurile sunt d etip 'post'.
Pe vremea sfantului Vasile nu existau toate regulile de post care exista acum. Postul abia incepea sa se iniinteze ca regula fixa. Nu uitati ca si monahismul institutionalizat abia atunci se forma. Deci, cum putem spune ca el recomanda tinerea postului dupa toate regulile? Dar in fine, recunosc ca nu am citit inca acele omilii.
Parintele Sofian Boghiu, a carei viata sfanta nu cred ca unul din voi ar vrea sa o conteste (eu l-am si cunoscut personal), are pe acest sit o predica despre post, in care spune ca nu trebuie sa exageram cu nevointele trupesti (le vorbeste mai ales mirenilor), si citeaza pasajul in care sfantul Pavel ii spune ucenicului sau Timotei, care se cam uscase cu postul, sa
mai bea si putin vin.
"Sfantul Timotei, ucenicul sfantului apostol Pavel, nu stia cum sa se chinuiasca mai mult, ca sa-si stapaneasca patimile. Manca numai paine, apa si fructe - nu numai in post, ci tot timpul - si slabise foarte rau. Sfantul Pavel, care stia suferinta lui, ii scrie sa bea si putin vin, nu numai apa, din pricina deselor sale slabiri. Desigur, sfantul Pavel ii scria putine cuvinte, insa Timotei intelegea foarte mult din ele, din aceste cuvinte putine. Sunt in biblioteci carti mari, volume groase, cu foarte multe pagini si pe masura ce le parcurgi, te atrag intorsaturile de fraze, cuvintele frumoase, dar cand strangi in mana, vezi cum curge tot, nu ramai cu nimic -adica ai foarte putin folos din aceasta literatura profana. Sfanta Scriptura insa este intelepciunea cea mai inalta si deseori, un singur loc, un singur cuvant din Biblie ne poate lumina pe deplin. Sunt mari sfinti care au urmat un singur cuvant din Biblie: "Vinde tot ce ai si urmeaza-mi Mie" - sfantul Antonie cel Mare, de pilda, sau sfanta Paraschiva. Le-a ramas in minte si in inima un text sau o frantura de text din sfanta Scriptura si acest text a "ars" in inima lor, ca unjaratec, toata viata - si pe acesta l-au urmat si s-au mantuit."
http://www.crestinortodox.ro/post/68...sa-omoare-omul