Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.12.2009, 09:40:30
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit poatat pt. post si nu versus Miha-anca

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Am recitit cele doua Omilii Despre Post ale Sf. Vasile cel Mare si intr-adevar nu aduce exceptii la tinerea Postului. Chiar dimpotriva, spune ca e bun atat mamelor, cat si bolnavilor.
Imi cer de aceea scuze, ca am scris din memorie anumite lucruri, fara sa le verific - caci doar o privire daca mi-as fi aruncat pe Omilii, as fi realizat ca Sfantul vorbeste doar in favoarea tinerii Postului - ceea ce a facut ca sa-i atribui Sf. Vasile, cele citite din alte carti ortodoxe, in care intr-adevar se mentioneaza cazuri de exceptie.
Ii multumesc deci fratelui Zaharia, ca m-a atentionat, caci scopul nu este ca eu sa am dreptate, ci ca cele scrise aici sa fie corecte.
Frata, nu numai ca nu m-am suparat, ci chiar m-am bucurat, fapt pentru care iti multumesc. Eu din greseli invat cel mai bine. Doamne ajuta!
Postul este o arma si nu un moft ori a sustine recomandarea, indiferent de motivatie , cum ca ar fi potrivit pt. anumite momente si motive sa se renunte la el inseamna a priva pe crestin de o arma, de un ajutor,de un spor de putere impotriva ispititorului . Este gresit sa nu se recomande postul tuturor. Un alt exeplu : cea mai serioasa recomandare igienodietetica pt. bolnavii de cancer este postul de carne si orice produs animal , 1-2 zile/saptamina de post negru si alimentatia vegetariana cit mai putin preparata ternic (naturista), fara a ne teme ca s-ar anemia, decalcifia sau devitaminiza careva, nici poveste de asa ceva ! Ori acest post al neoplazicilor imbracat cu credinta ardenta in D.zeu si si cu celelalte nevointe duhovnicesti reprezinta tocmai postul religios . La femeia gravida cu atit mai putin ii face rau postul , bine inteles adaptat cu discernamint la situatie ! Sunt extrem de rare situatiile in care nu se recomanda postul . Eu personal nu am intilnit inca asa ceva ! Chiar la omul muribund se cunoaste fenomenul duhovnicesc al atacului diavolului cu felurite pofte alimentare cind omul cere sa i se dea cele mai felurite mincaruri ,tocmai pt. a-i pierde si ultimile nevointe ,puteri duhovnicesti si fapte bune . Un asemenea muribund trebuie sa stie ca la acest atac al diavolului trebuie sa reziste (ceea ce si multi dintre cunoscatori fac !)infrinindu-se pt. ca este o lupta duhovniceasca pe marginea gropii si sa renunte pe cit poate la pofte . Iar noi, apartinatorii in asemenea situatii avem obligatia duhovniceasca sa-i dam tot ce cere . Cu alte cuvinte noi trebuie sa-i dam tot ce cere fara a-l imbia suplimentar sa manince ,dar el este cel care hotareste daca pina la urma chiar maninca sau nu . Dar cazul muribundului este unul special al luptei duhovnicesti fiind mai mult unul de ispitire decit de post propriu-zis.
In alta ordine de idei , Sf. Vasile cel mare a fost pina in prezent cel mai mare postitor cunoscut al tuturor timpurilor , inafara de Mintuitorul , de sf. Ioan botezatorul si de sf.. Ilie tesviteanu , singurii cunosuti care au tinut post negru de 40 de zile . Cu siguranta ca ori mai fi fost si altii dar necunoscuti, adica cunoscuti doar de D.zeu ! M-a mirat un pic parerea ca el recomanda gravidelor sa nu posteasca ,dar ca sa fiu sigur ca nu fac o greseala am preferat sa tac (nici nu aveam la indemina scrierile sale ca sa verific).

Sa nu uitam deci ,ca postul este o arma duhovnicesca mai intii si mai apoi o nevointa . Insa in zilele de astazi a devenit pt. crestinii poznasi un prilej de mindrie sau de vaicareala ori nici pe departe nu este acesta adevarul .

Last edited by zaharia_2009; 05.12.2009 at 10:07:57.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Blestemele Sfantului Vasile cel Mare mihaela_0508 Intrebari utilizatori 4 03.05.2010 16:52:16
despre cartile din care se canta slujba NiCcoleta Despre Utrenie 6 21.03.2010 17:54:22
PACATELE ancah Pocainta 24 24.09.2008 14:04:20