View Single Post
Vechi 11.12.2009, 23:12:24
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Daca vorbesti de catolicism... poate; dar ortodoxia nu mi se pare de loc zapacitoare; as zice chiar dimpotriva. Smerenia, pe care o cere ortodoxia se reflecta in scrisul Sfintilor Parinti, care sunt inconfundabili; ii recunosti imediat prin claritatea comunicarii.
Dar am impresia- sau ma insel?!? - ca in vest cam lipseste literatura Sfintilor Parinti. Romania abunda acum de astfel de carti, incat la intoarcere bagajul meu se rezuma doar la carti ortodoxe; o bogatie inestimabila! Iata unul din inconveniente de a locui in vest, in nord sau in alta parte decat in Romania: lipsa cartilor ortodoxe; in lipsa lor, ideile catolice, protestante isi fac loc pe nevazute, ceea ce consider ca e un pericol.
Dupa ce cineva si-a format o baza solida ortodoxa, poate citi si alte carti, fara a fi in pericol de "contaminare". Dar la miile de carti ortodoxe nu stiu cand as mai avea timp, si poate nici interes, de altele...
Te inseli in ceea ce priveste scrierile parintilor in occident.
1) Mi-ai amintit de o perioada frumoasa a vietii mele, cand mergeam mai des in Romania si ma intorceam cu doua valize pline cu carti.. Multe, din Parinti sau inspirate de ei.
2) Exista in limba franceza (cu originalul grec) o colectie de sute de volume numita 'Sources Chrétiennes', care contine scriereile mai tuturor parintilor Bisericii. Aceasta colectie se gaseste la mai toate bibliotecile mari (se gasea la biblioteca facultatii unde mi-am petrecut vreo 12 ani din viata, si adesea ma intorceam la ea)
3) Exista in limba germana o colectie asemanatoare, aproape la fel de bogata - si ea se gasea la biblioteca facultatii mele
4) Exista si in engleza, dar la asta nu aveam acces direct
5) exista colectii populare de texte patristice, Les pères dans la foi de exemplu, la preturi accesibile, si care se gasesc usor de cumparat
6) Exista nenumarate situri internet cu scrierile sfintilor parinti, aproape exhaustive, in engleza, si foarte bogate in franceza
(ca sa nu mai vorbesc de cele pe romaneste pe care insa le cunosc mai putin)

Toate astea, pentru ca si in Occident au fost redescoperiti Parintii in sec. 20, si au avut si influenta asupra gandirii unor teologi catolici.
Teologii pe care i-am citit eu, din occident (ortodocsi) sunt in linia miscarii neopatristice, adica cea a redescoperirii sfintilor parinti, care cam fusesera uitati, inclusiv in Ortodoxie, in secolele dinainte. Se spunea de asta si in articolul despre St Serge pe care l-ai publicat tu in alta parte.

Ai incercat vreodata sa citesti scrierile dogmatice ale Sf Maxim Marturisitorul, sau ale sf Grigorie de Naziaz? Sa vezi ca n-ai sa mai spui ce usor sunt de citit Parintii.. ;-)