Citat:
În prealabil postat de Antoni0
Si cum e posibil ca Biserica Rusiei a dat si inca da Sfinti vazand ca este eretica?
Si totusi, a afirmat Sfantul Ioan Maximovic sau Serafim Rose ca BOrusa este eretica? Sau Sfantul Kuksa de Odessa?
|
Daca te referi la Biserica Rusa (Patriarhia Moscovei) nu a dat si nu da nici un sfint. Este o Biserica cazuta in sergianism si ecumenism dupa venirea bolsevicilor la putere. Sfintii canonizati de ei, daca au canonizat, conform invataturii Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe sint tot atit de sfinti ca si sfintii romano-catolicilor.
Nu stiu daca Sf Ioan Maximovici sau Pr. Seraphim Rose s-au pronuntat sau nu cu privire la tainele Bisericii lui Stalin, dar iti pot spune cu siguranta ca faceau parte dintr-o Biserica (ROCOR) care a anatemizat in 1983 ecumenismul. De asemenea, in anii '60, Ips. Filaret, Intii Stator al ROCOR-ului a scris o serie de scrisori in care a condamnat ecumenismul si sergianismul vechilor patriarhii ortodoxe. N-am auzit ca Sf. Ioan sa se fi opus/dezis de mitropolitul sau.
Citat:
În prealabil postat de Antoni0
Deci sa vedem:
1) Avem sinodul mateitilor lui Kyrkos care au anatemizat pe toti (sa nu uitam si de celelalte sinoade mateite care se cred numai ele "adevarate")!
2) Avem sinodul lui Chiprian care afirma ca tainele celor de pe nou sunt valide, prin asa zisele "teze eclesiologice chiprianite". Acest sinod condamna pozitia prea "extremista" a celorlalti.
3) Avem sinodul florinitilor a lu' Chrystosom care condamna pe mateiti si pe chiprianiti.
4) Avem sinodul autonomilor rusi care au anatemizat sinodul lui Chiprian.
5) Si multe alte sinoade care "marturisesc Ortodoxia", dar se anatemizeaza unele pe altele.
Pe cine asculta Dumnezeu?
|
Dumnezeu ii asculta pe ortodocsi!
De la a condamna sau a nu recunoaste un sinod pina la a anatemiza e o cale tare lunga. Din cite stiu eu singurul caz de anatemizare este cel al sinodului rus asupra ciprianitilor.
Neintelegeri intre sinoade exista si in Bisericile Ecumeniste cite vrei. De exemplu, OCA (Orthodox Church in America), Biserica Macedoniei, Mitropolia Basarabiei, Mitropolia Finlandei, Bisericile din Tarile Baltice nu sint recunoscute de catre toate celelalte Biserici ecumeniste. Acum vreo doi ani Patriarhul Ecumenic a intrerupt comuniunea cu Arhiepiscopul Atenei, si pot continua daca imi propun sa sap. Fa bine si vezi-ti birna din propriul ochi!