iata si cum trece un sfant prin vamile vazduhului (este vorba de Sfantul Macarie cel Mare):
"Sosind ziua savarsirii Sfantului Macarie, un heruvim cu multime de ingeri, stand inaintea dumnezeiescului parinte i-a zis: <<Scoala-te, urmatorule al lui Dumnezeu, si mergi cu noi la viata cea vesnica! Ridica-ti ochii tai imprejur si vezi cate cete fara trupuri si de sfinti s-au trimis tie de la Atottiitorul, ca sa te aduca la Sine. Vezi soborul apostolilor, adunarea proorocilor, multimea mucenicilor, ceata arhiereilor si a pustnicilor, unirea cuviosilor si a dreptilor!>>
Acel sfant suflet, fiind ridicat de heruvimi si spre cer suindu-se, unii din parinti priveau cu ochii sufletesti pe diavolii cei din vazduh cum stau departe si strigau: <<O! de ce slava te-ai invrednicit, Macarie!>>. Iar Sfantul le raspundea: <<Nu, caci inca ma tem, pentru ca nu stiu de am facut vreun lucru bun.>> Apoi vrajmasii cei ce erau in vazduh, strigau <<Cu adevarat ai scapat de noi, Macarie!>>. Iar el le zicea <<Ba nu, caci imi mai trebuie ceva ca sa scap.>>. Si fiind acum inauntrul portilor ceresti, diavolii plangand, strigau: <<A scapat de noi, a scapat!>>. Iar el cu mare glas le-a raspuns: <<Cu adevarat am scapat de mestesugurile voastre, cu puterea Hristosului meu fiind ingradit!>>"
|