Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Lucrul acesta l-am mai explicat, văd că e nevoie să-l repet. Și nu cred că nu vei fi de acord cu mine. Nu oricine citește, ci oricine dorește sincer să înțeleagă, să aplice învățătura primită și bineînțeles cine se roagă pentru iluminare.
|
TOTI pretind ca se roaga pentru iluminare.
Dar uite ca "lumina" nu curge peste tot la fel.
Este Dumnezeu partinitor?
De unde poti sti ca din toti cei care pretind ca au lumina (poti sa te incluzi si tu) chiar au au, si tot ceea ce profereaza ei despre ce au inteles din Scriptura (numind propria invatatura "Scriptura" si cuvintele care le ies din gura "cuvintele lui Hristos) este neaparat si adevarat?
Criteriul de discernamant absolut ar fi...care?
Citat:
Simplu: nu s-a respectat ce am spus eu mai sus, în special nu s-a aplicat lumina primită.
|
Cu alte cuvinte, teoria ta este ca toti au primit lumina dar din cine stie ce motive au aplicat-o stramb.
Aici undeva iti dau cumva dreptate, unora li s-a parut mai interesant sa fie pe dos decat altii, doar asa ca sa iasa in evidenta si binenteles sa castige popularitate pe chestia asta, asta probabil este explicatia de ce au aplicat-o stramb, impopotzonandu-se totusi cu titlul de "profeti", "oameni ai lui Dumnezeu", etc.
Citat:
Ba să nu înțelegeți asta, ați înțeles suficient pe dos pînă acum, e cazul să tratați mai serios problema.
|
Tratam foarte serios, raspunsurile tale sunt o gluma. Vezi mai jos.
Citat:
Scriptura este propriul lui interpret, în sensul că nu mai e nevoie de interpretul uman supus erorilor. Duhul Sfânt și Scriptura se exclud reciproc? Mie nu mi se pare deloc.
|
Nu, teoriile tale se exclud reciproc. Daca Scriptura este propriul interpret, atunci nu e nevoie de ghidarea Duhului Sfant.
Daca este nevoie de Duhul Sfant pentru intelegerea ei, inseamna ca nu se auto-interpreteaza.
Citat:
Nu știu care au fost premisele lui Luther, cert e că nu te-a consultat și nu ți-a auzit discuțiile de mai sus. Principiul însă a fost "setat" chiar de Domnul Hristos care a avut totdeauna argumentul lui "stă scris".
|
Da, dar vezi tu, se adresa unui popor care avea in mare o intelegere unitara asupra VT.
Daca s-ar fi confruntat cu realitatea a sute/mii de confesiuni cu o intelegere diferita asupra "ceea ce este scris" probabil ar fi avut alta abordare.
Dupa cum vezi contextul este esential, dar mai greu de observat pentru cei cu o intelegere superficiala a Scripturii.
In Biblia adventista si Biblia baptista "sta scris" cam acelasi lucru, dar pana la urma in cartile de dogma adventiste sta scris ceva si in cele baptiste altceva, deci teoria ca teoria lui "sta scris" dar practica ne omora. Adica contextul de care vorbeam mai sus, pana la urma..
Citat:
Că n-ar fi adus nimic bun acest principiu e părerea ta subiectivă, că nu s-a mers până la capăt cu acest principiu e adevărat. Aceasta este rațiunea apariției cultelor neoprotestante.
|
Bun, si unde au scrantit-o dupa umila ta parere? Ca pana acum n-ai dat decat explicatii SF si contradictorii.
Sa luam baptistii de exemplu, se lauda cu aceeasi intelegere a Scripturii ca si voi, a lor considerand-o binenteles, superioara.
O parte din limba de lemn o aveti in comun: "Scriptura se explica pe sine", "Hristos zice" (adica "eu is Hristos"), etc.
Cum ar putea un observator neutru sa stie care din pretentiile voastre sunt adevarate cand ele sunt identice dar concluziile diferite?
A, dandu-si si el cu parerea? Pai sa zicem ca ajunge la o a 3a concluzie, asta inseamna ca el are de fapt dreptate sau nici unul?
Citat:
Totuși n-ai răspuns la cele două întrebări. Putem înțelege că răspunsul este NU, sau că pur și simplu ai rămas fără replică...
|
"Ortodoxia s-a născut "spontan", fără aportul misionarilor? Este ea liberă de influențele "luminatelor minți"?"
Daca asta erau intrebarile, eu cred ca am raspuns.
Ortodoxul nu are pretentia de a-si fi propriul ghid infailibil in intepretarea Scripturilor, fiind binenteles ghidat de Duhul Sfant datorita imensului sau elan duhovnicesc si sinceritate in cautarile sale.
Suntem fideli inaintasilor, ca o marturie a unitatii si continuitatii Bisericii peste veacuri, nu ne atacam inaintasii pentru ca
ni se pare noua ca am fi mai plini de Duh decat ei.
Astea sunt obiceiuri protestante si chiar nu avem intentia de a ne masura cu masura cu care se masoara ei, adica exact opusul: pretentia de fi minti luminate direct de Dumnezeu capabili sa discerana binele si raul si daca le iese ceva din gura, e musai sa spuna "Scriptura zice", "Hristos zice..", chit ca ceea ce spun ei sunt doar fantezii impaunate cu versete din Scriptura.
[quote=tricesimusquintus;195186]
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Da, deci pana la urma pana la definitivarea canonului NT, Dumnezeu a lasat Biserica in ceata.
Cum s-o lase în ceață? Nu erau printre ei apostolii - martorii oculari ai Domnului Hristos?
Adică?
|
Este ceva distanta intre Apostoli si definitivarea Canonului.
Ca sa nu mai vorbim ca si acum cand exista Canonul, nu exista un acord asupra interpretarii lui.
Adica, daca n-ar fi existat o Biserica prezenta in istorie, cu o marturie comuna (asa cum le place protestantilor sa creada), n-ar fi existat nici un conses asupra Canonului, fiecare grupare care ii place sa numeasca "crestina" din ziua de azi ar fi avut propria sa versiune a Canonului (plus ceva carti apocrife, minus ceva carti inconvenabile).
Deci pana la urma au furat ceva de la cineva care nici nu admit ca a existat si se folosesc de ceea ce este scris pentru a trece propriile lor fantezii drept "Cuvantul lui Dumnezeu" atat timp cat reusesc sa lipeasca de ele un verset care pentru ignoranti, pare a sustine ipoteza respectiva.
Dar stai ca neo-protestantismul in formele lui cele mai extreme, a ajuns in ziua de azi sa arunce indoieli asupra autenticitatii si caracterului sacru al maj. NT, mai ales asa zisul curent "mesianic" dar nu numai.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Eu altceva spuneam, dar probabil ai citit pe sărite postarea mea. Biserica ar trebui să valideze o învățătură, ori Dumnezeu? Din nefericire, Biserica a ajuns să dea note lui Dumnezeu sau chiar să-și permită a-I atrage atenția că El a greșit și ea e infailibilă.
|
Iar eu iti atrag atentia ca numesti "Dumnezeu" pe propria persoana, ca pana la urma tu esti cel validezi (in dreptul tau, cel putin) invatatura care o propovaduiesti si altora.
Deci ce sa prefer sa cred, ca tu esti infailibil sau ca
Biserica este infailibila (apropo, asta scrie in Scriptura, te las pe tine sa gasesti versetul)
Citat:
Dacă nu are explicații, înseamnă că acele pasaje nu sunt vitale pentru mântuirea omului. Marea problemă a ortodoxiei este că s-a apucat să interpreteze pasaje clare ce țin de mântuirea omului, și să le interpreteze chiar pe dos, de multe ori chiar în contradicție cu interpretarea lui Hristos.
|
Asta o spui tu, numindu-ti propria invatatura "intepretarea lui Hristos".
Dar ce sa ne mai miram, din moment ce te crezi Dumnezeu..
Citat:
Da, acesta este mesajul religiei populare, de masă, adresându-se celor ce se conduc după tradiționalul slogan "noi crucim, nu gândim!"
|
Religia se traieste in primul rand, ca protestantii vad in credinta lor si a altora doar ceea ce le place sa vada (rau la altii, bine la ei) e o alta chestiune.
Faptul ca sublinezi de zor Biblia sau citesti pasaje zilnic din ea nu te face mai crestin nici mai spiritual, atat timp cat crezul tau este bazat pe o invatatura stramba.
Cred ca esti de acord cu asta, nu?
Citat:
Serios? Uite cum se prezintă dâra roșie trasată de markerul apostolului Pavel:
"Punctul cel mai însemnat al celor spuse este că avem un Mare Preot, care S'a așezat la dreapta scaunului de domnie al Măririi, în ceruri, ca slujitor al Locului prea sfînt și al adevăratului cort, care a fost ridicat nu de un om, ci de Domnul." (Evrei 8,1.2)
Dâra e roșie, nu și pentru daltoniștii fondatori ai preoției ortodoxe.
|
Si concluzia care ar trebui trasa de aici este...?
Ca nu vad unde bati.