Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu
Frate Andrei, daca ai fi fost contemporan cu Sfantul Grigorie Palama sunt convins ca ai fi fost de partea lui Varlaam.
Avem probabil mii de sfinti neecumenisti, multi care au primit chiar moartea muceniceasca pentru acest lucru. Dati-mi un exemplu de sfant ecumenist, care ar fi fost dispus sa moara martir pentru ecumenia lui. Chiar si numai acest lucru ne arata ce fel de roade are acest pom.
|
Nu stiu exact, draga Lavrentiu, cum definesti 'ecumenist'. Avand in vedere ca miscarea ecumenica a aparut abia ins ec. 20, de atunci nu s-au canonizat atatia sfinti. Nu stiu exact cati din cei care au murit in inchisorile comuniste s-au canonizat, de altfel - dar stiu ca printre ei au fost multi care in inchisoare aveau relatii cu catolicii si protestantii si se rugau impreuna cu ei.
Stiu si de sfanta Maria Skobtsova, de la Paris, care devenise calugarita 'de oras', avea un centru in care primea oamenii saraci, iar in timpul ocupatiei germane a adapostit evrei si le-a facut, impreuna cu preotul Dimitri (si el canonizat) certificate false e botez ca sa ii scape de prigoana. Ea nu era impotriva dialogului ecumenic (nu stiu date mai concrete). A murit in lagarul de la Ravensbrück.