Citat:
În prealabil postat de Fani71
Sa ne uitam si la cele ale sfintilor mai aproape de noi, ca sa intelegem mai bine, daca cele din vechime ni se par prea abstracte.
Exista cai de sfintenie care nu apar scrise in carti, pentru ca tin de domeniul vietii casnice, diescrete, care nu se vede bine din afara.
|
Fani, noi in timpurile moderne, asaltati de problemele sociale cu care ne confruntam, am inventat ideea ca sfintenia se dobindeste exclusiv in grote si vagauni, stind in pielea goala pe frig, si mincind numai radacini de papadie.
Revenind la ce spunea Sf Pavel in indemnul sau " Sa fiti sfintii lui Dumnezeu!" el nu exagera sau idealiza ceva imposibil ci, pe cit de incredibil ni se pare comparat cu haosul din casele noastre, ATUNCI chiar ASA ERA, iar marturie ne stau sinaxarele si vietile sfintilor care s-au sfintit dind la sapa, luptindu-se cu autoritatile, cu birocratia, locuind la gramada cu familii numeroase, cu soacre acre si copii zburdalnici. Insa ideile noastre preconcepute ne opresc cu indirjire de la a intelege acest fenomen de masa de la inceputurile crestinismului.
Eu dinpotriva cred ca astazi din cauza asaltului si a agresiunii brutale asupra fiintei umane din toate partile, sfintenia asa cum prevesteau si Sf Parinti se va dobindi cu mult mai usor, stacheta este cu mult coborita.
A fi un crestin adevarat in lume dar si in minastire prin cuget si0n FAPTE..., in zilele noastre este de-a dreptul un gest de mare eroism crestin, trairi care se pot materializa usor in fiinta luminoasa a unui sfint. Eu sunt convins de asta si am cunoscut citeva fiinte umane deosebite care in ORICE situatie( si au fost foarte multe si diverse in gravitate) NU NUMAI CA RAMINEAU NESCHIMBATI IN LINISTEA INTERIOARA A LOR, dar cu blindetea lor, reuseau sa si REZOLVE PROBLEMA poate disperata in fata careia se aflau.
Acestia erau mereu solicitati chiar si de straini pentru ajutor, acolo unde ei NU MAI FACEAU FATA.