![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Interesant topic, iar cuvintul de deschidere absolut ,,meserias" exprimat. Deasemenea interesante parerile postate si dihotomizarea omniprezenta a userilor, ca peste tot in natura . De, germeni de maniheism peste tot ! Este o placere sa citesti un asemenea thread ! Si eu gindesc asemenea tuturor numai ca am si unele ,,specificitati".
A indicat bine sora anna21 linkul cu interviul lui Aaron R. din care se vede deslusit de unde vine ,,emanciparea" tribala feminina. Cine sunt cei care vor ,,binele" omenirii in general. Cunoscuti dealtfel precum caii brezi pt. oculta lor si nebunia lucida de care sunt stapiniti. Nu trebuie sa ne miram mai mult decit este necesar deoarece chiar Mintuitorul ne previne ca in vremurile din urma si cei mai tari vor fi ispititi si inselati tocmai pt. a se vadi cei drepti cu adevarat . Uitam insa ca munca , asa cum a fost ordonata initial, a fost un blestem si nu o stare de fapt, de gratie . Omul a fost chemat de catre D.zeu la viata harica, divina, partasa cu divinitatea si in divinitate. El a fost chemat ca sa se desfateze de darurile dumnezeiesti ale creatiei petrecind duhovniceste, slavind, laudind , cintind si preamarindul pe D.zeu . Dar omul a refuzat iubirea lui D.zeu si a dorit sa fie ,,cineva" dar fara D.zeu(ideea aceasta am sa o desvolt un pic mai jos)ajungind sa cada in grosolanul pacat si sa se rupa de Creator . Pt. aceasta a fost aruncat din Rai si blestemat cu munca si cu nasterea de prunci. Deci munca este un blestem si nu o binecuvintare. Ori de cite ori barbatul sau cu atit mai mult femeia exagereaza cu aceasta sau chiar isi creaza un idol din ea rasplata este pe masura inchinarii la idoli. Este f. adevarat ca , absolut laic si stiintific vorbind, in prima instanta comportamentul uman este dictat de echilibrul neurohormonal al fiecarui individ, adica inclinarea si alegerea noastra a ceva sau altceva este in functie de particularitatile neuropsihoemotionale ale fiecaruia . Pt. aceasta unele femei (ca despre ele este vorba)care au in singe o predominenta de hormon estrogen (feminin, al feminitatii)au un comportament strict feminin: sunt f. atente la pozitia lor sociala, profesionala, la cariera, la cum arata, la nivelul cultural amatoare si consumatoare notorii de flirt ...si mai putin comportament maternal. Femeile care au insa in singe mai mult hormon progesteron (adica al maternitatii) sunt cele care sunt sotii grozave, pasionate si dedicate cresterii copiilor pina la sacrificiul suprem, desavirsite gospodine, rabdatoare si purtatoare de grija sotului in orice conditii , familiste convinse si rabdatoare incercate. Dar infara echilibrului hormonal definitoriu dar care tot de D.zeu este dat fiecare femeie are (sau ar trebui sa aibe !)o zestre de educatie si instructie consistenta dar mai ales o bogata zestre de morala duhovniceasca (cea mai inalta forma de morala cunoscuta pina in prezent) care sa-i dea posibilitatea sa nu devieze spre alegeri gresite sau idoli dracesti . Mai nimeni , dar chiar mai nimeni , atunci cind se cununa religios nu este atent la ce se citeste, la ce rosteste preotul , la ce rugaciuni de cerere face catre D.zeu avind nasii ca si garanti , ca si martori dar mai ales ca viitori indrumatori in credinta ortodoxa a noilor casatoriti . Una din rugaciunile rostite de preot catre D.zeu este cea prin care cere ca : ,,... si fa doamne pe barbatul acesta cap femeii sale si stapin al ei iar pe ea fa-o iubitoare si supusa lui " ; deasemenea se roaga pt. ca pintecul miresei sa fie rodotitor precum al Sarei , s.a.m.d. Dar cum spuneam nimeni nu ia seama la slujba desi de buna voie ei merg in casa lui D.zeu , inaintea acestuia, la slujitorul Lui si il roaga sa-i uneasca pt. totdeauna. Mai nimeni nu-si da seama la ce obligatii s-a inhamat prin libera vointa si alegere si la ce mod de vietuire s-a angajat . Dar cu toate acestea D.zeu ia seama si le si ia in f. serios. Mirii, obligatiile lor din intreaga viata si casatoria este un jug la fel de greu ca si calugaria...si unde nu mai punem ca ,,tunderea" in casatorie este taina dar cea a tunderii in calugarie nu ! Dar in lumea aceasta contemporana , moderna , denumita asa tehnic, arbitrar , femeia vrea de obicei altceva . Altceva ce nu este rinduit ei decit de ispititorul , altceva pt. care binecuvintarea nu exista sau este extrem de rara... vrea sa fie ,,cineva" dar singura, de una singura . Desigur pt. motive nemature, nefondate , neintelese cu adevarat . Ori de cite ori omul a incercat in istoria sa sociala sa fie ,,cineva" dar fara D.zeu, adica fara binecuvintarea Lui, adica fara porunca sau recomandarea lui ... nu a ajuns nicaieri sau a ajuns rau . Omul de 3 ori ,in istoria sa, a vrut ceva doar pt. el si fara D.zeu : 1. Adam a vrut sa fie asemenea lui D.zeu, la indemnul sarpelui si prin mijlocirea Evei, dar fara D.zeu...si s-a ales praful ,,curat"; 2. Iuda , a vrut sa fie cineva cautind sa impace (sa faca una !) pe D.zeu cu ispititorul dar tot fara D.zeu ... si praf s-a facut ; 3. Papa, s-a pus cap al bisericii catolice in locul lui Hristos si vrea sa fie cineva dar tot fara D.zeu ... si se vede bine ce s-a ales de acesta si de biserica ,,lui" !!! Acum suntem in timpul in care , pt. a patra oara ,omul vrea sa fie cineva dar tot fara D.zeu; femeia este cea care vrea sa incerce de una singura sa se lepede de poruncile rinduite de D.zeu si sa faca ea altceva , sa faca o cariera si sa devina independenta ...exact invers dcit cere ea insasi in taina casatoriei atunci cind de buna voie se duce inaintea lui D.zeu ca sa se cunune ! Cit de frumos spune sf. ap. Pavel la corinteni:,,...toate imi sunt ingaduite dar nu toate imi folosesc, toate imi sunt permise dar nu toate zidesc". Spune, spune dar doar pt. cine vrea sa ia seama , doar pt. aceia care il vor pe Hristos, doar pt. aceia care la indemnul Mintuitorului isi iau crucea , se lapada de sine si il urmeaza pe El . Cum adica sa isi ia cruceas , adica sa se rastigneasca in viata aceasta in poruncile lui D.zeu si sa faca mai inti voia Tatalui din ceruri . Asemenea f. frumos spune si pr. David in a sa Psaltire : ,, nu noua Doamne , nu noua ni se cuvine lauda, ci Tie pt. tot adevarul si dreptatea Ta !" Spunea un user mai sus ca ,, telul nostru este sa fim mai buni, curati si placuti lui Dumnezeu..." dar daca voim toate acestea fara D.zeu, de capul nostru si fugind de obligatiile si poruncile noastre date noua de la facerea lumii nu vom ajunge decit sa fim cei de ai patrule alaturi de Adam, Iuda si Papa. Sa ne fereasca D.zeu de asa ceva . Nici nu mai cutez sa spun si alte lucruri despre femeile carieriste care vorba Mintuitorului :,,poporul acesta din gura ma slaveste dar in inima lui ma uraste" ! Last edited by zaharia_2009; 09.01.2010 at 14:06:23. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si apoi cine defineste ce inseamna comportament feminin si ce nu? Ce te faci cu femeile care poate or avea progesteron din belsug, dar nu pot sa aiba copii, sau nu sunt maritate, sau mai stiu eu ce? Faptul ca nu sunt mame inseamna ca nu sunt si femei cum trebuie? Sunt curioasa ce vrei sa spui prin "comportament strict feminin". |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ma explic, desi postarea este clara chiar si fara bunavointa din partea cititorului ; isi pierde insa din substanta daca apriori esti ,,axat" anume pe o tendinta comportamentala. Comportamentul feminin este rezultanta, jocul unui echilibru dinamic al celor 2 hormoni femininui : estrogenul si progesteronul. Primul este h. feminitatii si atunci cind titrul lui sanghin este peste cel al progesteronului (care este h. maternitatii)femeia are predominent comportament feminin (descris in postarea anterioara). Daca predomina progesteronul comportamentul este din contra, maternal si latura strict feminina mai estompata. Cu toate acestea glandele suprarenale feminine secreta si putin testosteron (hormonul masculinitatii), desigur mult mai putin ca la barbat, si atunci rezultanta de comportament este data asa cum am mai spus de jocul titrului acestor hormoni. Ce este neclar sau tendentios in lucrul acesta ? Si de ce tocmai la aceste lucruri nesemnificative te-ai oprit cind antiteza dintre baza teologica , canonica si cea practica propriuzisa a modului de vietuire feminin este substanta propriuzisa si scopul postarii ? Intrebarea din inceputul acestui topic este astfel de interes pt. mine (din aceste motive) si nu pusa asa, doar ca sa avem ce vorbi ! Last edited by zaharia_2009; 09.01.2010 at 15:26:02. |
|
||||
|
||||
![]()
Si daca as fi Sophia, ce ar fi?
Nu, nu sunt. Deci vrei sa spui ca un comportament feminin nu include pe cel maternal. O femeie strict feminina este foarte preocupata de cum arata, mare consumatoare de flirt, barfe si alte din astea, carierista, in general superficiala din punct de vedere spiritual si familial. Iar caracterul asta strict feminin determinat de estrogen se innobileaza daca este completat de mai mult progesteron care o face pe femeie dedicata trup si suflet familiei, rabdatoare fara margini, neinteresata de sine insasi...etc. Daca asa ce ce spui tu, sa stii ca este destul de problematic. Probabil ca m-as fi oprit si asupra altor chestiuni, daca foloseai paragrafe, asa mi-a ramas in minte doar una alta, se vede nu ceea ce crezi tu ca e important. Si ca sa ma refer si la celelalte pe care le-ai scris: mi se pare absurd sa generalizezi cum ca "nimeni, dar absolut nimeni" nu este atent la slujba cununiei. Problema nu este atentia, ci transpunerea teoriei in practica. Ca ultim punct: critici femeile care vor sa devina "cineva" altceva decat ceea ce crezi tu ca spune Dumnezeu sa trebuie sa fie o femeie. Am sa vin cu replica de acum rasuflata care spune ca daca Dumnezeu vroia ca femeia sa fie nimic altceva decat mama si nevasta devotata, nu i-ar fi dat posibilitatea sa faca altceva. La fel cum pisica, oricat ar vrea sa se faca caine, nu se poate face caine, fiindca Dumnezeu a lasat-o pisica. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Folosirea paragrafelor este dupa reguli, nu dupa cum vreau eu. Nu critic femeile, este o aparenta, constat doar o stare de fapt, o neputinta, o zbatere, o stare cu pret mult prea mare , un loc nelalocul lui , altceva decit ceva... Nu este obligatoriu sa facem poruncile lui D.zeu,intocmai, ci doar daca voim, mintuirea este un dar nu o constringere. Fiecare face ce voieste cu viata lui si femeia ...asemenea . Ce nu-ti place ? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hmmm... ! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu mai Madalin nu de continut este vorba ci de ochii cititorului care sunt taxati la maxim din cauza paragrafelor interminabile. Unii, nu Zaharia care mai este cit de cit citibil, dar altii care incep o idee iar 5 min si doua pagini neintrerupte mai tirziu se opresc.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Revenind la ce spunea Sf Pavel in indemnul sau " Sa fiti sfintii lui Dumnezeu!" el nu exagera sau idealiza ceva imposibil ci, pe cit de incredibil ni se pare comparat cu haosul din casele noastre, ATUNCI chiar ASA ERA, iar marturie ne stau sinaxarele si vietile sfintilor care s-au sfintit dind la sapa, luptindu-se cu autoritatile, cu birocratia, locuind la gramada cu familii numeroase, cu soacre acre si copii zburdalnici. Insa ideile noastre preconcepute ne opresc cu indirjire de la a intelege acest fenomen de masa de la inceputurile crestinismului. Eu dinpotriva cred ca astazi din cauza asaltului si a agresiunii brutale asupra fiintei umane din toate partile, sfintenia asa cum prevesteau si Sf Parinti se va dobindi cu mult mai usor, stacheta este cu mult coborita. A fi un crestin adevarat in lume dar si in minastire prin cuget si0n FAPTE..., in zilele noastre este de-a dreptul un gest de mare eroism crestin, trairi care se pot materializa usor in fiinta luminoasa a unui sfint. Eu sunt convins de asta si am cunoscut citeva fiinte umane deosebite care in ORICE situatie( si au fost foarte multe si diverse in gravitate) NU NUMAI CA RAMINEAU NESCHIMBATI IN LINISTEA INTERIOARA A LOR, dar cu blindetea lor, reuseau sa si REZOLVE PROBLEMA poate disperata in fata careia se aflau. Acestia erau mereu solicitati chiar si de straini pentru ajutor, acolo unde ei NU MAI FACEAU FATA. Last edited by andreicozia; 09.01.2010 at 19:19:45. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Lelia Bratu, femeia care vorbeste cu Tatal Ceresc | Caroline_37 | Alte Religii | 169 | 13.12.2017 20:18:04 |
Femeia | PetruD | Morala Crestina | 72 | 19.11.2013 13:22:16 |
Femeia daca este murdara sa nu intre in biserica? | clementia | Generalitati | 74 | 27.06.2011 00:16:30 |
Femeia samarineanca | sophia | Din Noul Testament | 5 | 18.05.2009 15:38:02 |
Femeia desfranta | iosif | Din Noul Testament | 19 | 23.04.2007 12:23:31 |
|