Citat:
În prealabil postat de laurschepsis
Doamne-ajuta!
Fratia ta, ca si actorul te faci plastelina in mainile regizorului si devi ce vede regizorul in fratia ta ca ai putea sa fii. Pe masura ce te desavarsesti, regizorul (duhovnicul) iti va da spre interpretare roluri mai grele. Iti da rolul care ti se potriveste ca tipologie dar si ca dificultate, la un anume moment al devenirii fratiei tale. Spun ca este mai frumos decat in regie pentru ca duhovnicul, trecandu-te prin portile euharistice, este singurul care iti poate oferi repotentarea fratiei tale ca fiinta, revenirea in fire. Dar si fratia ta, prin ascultare, dragoste si sinceritate il apropii pe duhovnic de Dumnezeu. Iar, relatia duhovnic-ucenic este asistata si indrumata de El. Chiar in cazul in care duhovnicul este mai putin incercat, dar ucenicul este sincer in demersul sau, Dumnezeu il aduce pe duhovnic la nivelul lucrarii. Este o lucrare in trei de o frumusete inefabila. Parintele Rafail Noica spunea ca ortodoxia este firea omului. Este firescul. Dar, pana nu stai in preajama unor sfinti, greu este sa iti inchipui dimensiunile firescului uman.
Doamne-ajuta!
|
Imi place foarte mult cum vorbesti, este atat de frumos incat imi vine sa cred :)
Pot sa intreb ce meserie ai? Pe strada mea am doi vecini preoti care nu ar fi in stare sa vorbeasca atat de frumos.
Totusi, problema cu ce spui tu este in continuare experienta personala. Cunoaterea pe care mi-o oferi depinde prea mult de propriile sentimente si trairi. Asa cum am spus, pot fi de acord ca ratiunea are limite, dar trebuie sa fim atenti atunci cand incercam sa impingem cunoasterea dincolo de aceste limite. Riscam sa ne mintim singuri. Cunoasterea rationala impune algoritmi pentru a minimiza acest risc, aspect de care teologia pare sa fie straina cu totul.
Dar am o intrebare daca-mi permiti.
Sunt convins ca daca mi-as face cont pe vreun forum de genul "islam-online.com" si as vorbi cu un oarecare user "mohamed_wahab",
mi-ar spune exact aceleasi lucruri ca si tine! In mod evident, el s-ar insela, pentru ca Allah nu poate fi Creatorul pentru jumatate din Pamant si Dumnezeul crestin-ortodox pentru cealalta jumatate.
Iti reamintesc ca
aceleasi argumente pe care le-ai dat (sau le vei da), le poate da si "mohamed_wahab". De ce ai tu dreptate, si el nu?