@Zaharia2009 - Eu sunt eu si Noesisaa este Noesisaa.
Poate ca semanam in unele lucruri, si ne laturam lui Fani. Dar sunt si cazuri in care (fiecare din noi trei) ne corectam reciproc.
Tie (si altora)nu-ti place ca sunt asa cum sunt - viata si oamenii ma fac sa fiu asa. Daca stai in banca ta si inghiti tot si lasi pe altii, nu mai capeti nimic si mereu castiga altii.
Eu una am avut si am mult de luptat in viata, f.mult. Sigur ca ma ajuta credinta mult, dar numai ea nu este suficienta.
Poate ca altora le este mai usor in viata, le vine totul mai de-a gata si de asta sunt mai moi, mai buni. Noi deja suntem storsi de necazuri.
Important este sa ne lamurim aici probemele si sa ne ajutam sa fim mai buni, si nu sa ne punem reciproc la zid. Nici nu este crestinesc ceea faceti unii din voi.
Asa ca Zaharia te rog, lasa-ne in pace. Tu esti altfel, ne esti superior, esti model de om si sfant, etc. lasa-ne pe noi.
Nici multora de aici nu le place de tine, asa cum esti/scrii.
As vrea sa spun ca mi-as dori sa fie si preotii asa ca noi, sa lupte, sa lucreze cu oamenii, sa-i convinga pasnic, sa fie si rationali si sa nu mai paraseasca discutia imediat si sa le fie frica sa vorbeasca si sa lamureasca oamenii.
Stiu ca este smerenie, si eu incerc sa fiu, dar daca la prima vorba a plecat, noi ce mai facem?
La scoala/facultate profesorii chiar isi doresc sa colaboram, sa punem i trebari. Ce-ar fi daca la prima nelamurire sau intrebare a noastra ar parasi sala?
Preotii trebuie sa ne ajute si sa ne lamureasca si in biserica si daca intrebam privat ceva.
Si inca ceva: da, preotii capata un har, dar acela este eclusiv pentru profesia si misiunea lor. Nu le este dat harul acela la hirotonie nici ca sa-i culegem din santuri, sau sa cada in alte patimi, (li s-a dat voie si sa aibe femeie si copii), nici ca sa ne dispretuiasca, sa nu ne repsecte, sau mai stiu eu.
Deci este o diferenta.
Harul acela nu-ti da dreptul la orice pe lumea asta. Ca dovada ca mai pot fi si pedepsiti sau chiar caterisiti cei din cler.
@Eduardd - parca tu ai facut afirmatia care m-a socat:
De ce spui:"curiozitatea nu este duhovniceasca?" Sau paote ca nu am inteles eu ce ai vrut sa spui.
Curiozitatea este f.buna si in credinta ca sa poti afla, patrunde si fii mai bun.
O remarca generala:
Intotdeauna cand fcai o afirmatie sa specificati si despre care biserici este vorba, din tara sau din diaspora, pentru ca situatiile difera (chiar mult).
Mai intelege lumea gresit pe urma.
a. In tara am vazut si eu ca sunt bisericile sunt mai pline duminica si la sarbatori. Daca va referiti la moliftele Sf.Vasile, atunci nu stiu sa va spun cum este in tara, acolo nu mergeam pe 1 ian. la biserica.
Sambata, la pomeniri iarasi este plin.
Vineri seara (cand imi placea mie sa merg) se dau acatiste multe si timp si liniste. Si se scriu din acelea pentru diverse dorinte.
In timpul saptamanii vin (sau veneau, poate s-a mai schimbat)destui dimineata la Liturghii.
b. In diaspora este altfel:
Nu vine asa multa la biserica in mod normal. Vin multi de sarbatorile mari in schimb. Daca ar veni macar jumatate din cati romani se mai stiu ca exista in zona, n-am avea probleme cu finantarea preotului si a bisericii.
Se fac slujbe oricum numai duminica si tot atunci, dupa slujba Liturghiei se face slujba de pomenire.
Pe 1 ian. vin f.putini.
Peste saptamana se mai fac Liturghii la sarbatori mai importante, dar vin f.putini. Lumea lucreaza, copiii sunt la scoala.
Nu stiu cum reusesc in tara. Poate ca e mai lejer la serviciu.
Se citesc acatiste gen lista de nume si atat. Si sunt multe.
Se duce lumea insa la diverse rugaciuni dupa slujba, pentru diverse probleme si le citeste preotul. De ex. cand se pleaca la drum.
Mai multe nu mai spun.
Ca varsta: ori sunt f.tineri, ori f.in varsta. Pe la mijloc (40-50 ani) sunt putini.
Si asa cum am mai spus: in diaspora preotul si biserica mai au un rol important, pe care in tara nu-l au: socializare, comunitate, activitati extra-slujbe.
|