![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu mai reiau ce spunea sf.Ioan hrisostom despre vrednicia sau nevrednicia de la impartasanie, sf. Grigorie teologul si nici ce spunea Mintuitorul despre cei ce invata gresit un lucru cit de mic cum este el in imparatia cerurilor primit . Aceasta nebunie lucida a bintuit si multi romani chiar pe parintele Roman Braga (articolul parintelui Calciu despre deasa/rara impartasanie este si acum f. usor de gasit pe site, la a doua mina)renumit teolog . Dar pe renumitul renumitilor teologi ortodoxi adica pe parintele profesor Staniloaie-dogmatistul ca de altfel si pe parintele profesor Galeriu-predicatorul nu i-a bintuit si nu i-a biruit acest drac navalnic si dornic de ierarhie sau renume . Nu cadeti in necinstirea dumnezeiescului trup si preasfintului singe chiar daca inger din ceruri ar veni si ar zice ca ,,numai asa este bine" deoarece va angajati la mari casne de-mpreunelea cu duhovnic cu tot ! Cititi inca parintii romani contemporani (Cleopa, Paisie,Arsenie, Arsenie-II,)sau greci atoniti (Paisie, Porfirie, Siluan,Sofronie Saharov) si ve-ti gasi macar unu de care inima sa vrea sa se apropie si pe care sa-l urmati . Last edited by zaharia_2009; 15.01.2010 at 02:57:48. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Va sigur pe toti ca cei care m-au crescut duhoviceste sunt cei pe care i-am numit, plus inca cativa (nasul meu, si parintele Sofian Boghiu de la Antim de exemplu) care nu gandeau chiar asa in ceea ce priveste impartasania si alte cateva subiecte discutate pe forum, dar de la care am invatat multe alte lucruri. Nu stiu de ce ar fi trebuit sa fie nu stiu ce culte neomasonice sau neoprotestante sau pseudoortodoxe sau mai stiu eu ce. Mi se pare chiar hilara presupunerea ta. Nu eu i-am ales pe ei, ci viata (adica, probabil Dumnezeu) i-a ales pentru mine. Cand am ajuns in occident eram o fetita de 18 ani, avida de cunoastere si avida de credinta, pe care Dumnezeu mi le-a pus mai apoi in cale sub diverse forme. Faptul ca am acel duhovnic nu se datoreaza alegerii, ci pur si simplu la acea biserica m-a pus Dumnezeu (mai intai trebuia sa ajungem in alt oras in Germania; iar parohia romaneasca de care am povestit mai sus s-a exclus singura pentru mine din motive evidente, vizibile si pentru o pustoaica de 18 ani) Anna, stiu ca glumesti si ma ironizezi (Andrei i_m mi-a provocat pobservatia pentru ca a deschis un topic despre Steinhardt, atat de drag mie). Recunosc ca ma nimeresti cand spui ca am defectul de a ma inpotmoli in arta de a avea intotdeauna dreptate. Recunosc ca am o pasiune pentru discutie si elocventa, si ca sunt incapatanata si uneori poate rationalista. Recunosc ca ma enerveaza cand cineva in loc sa raspunda la argumente se supara sau insulta (sau pe aproape) sau acuza de diverse influente si interese oculte. Mi se pare pur si simplu nedrept si este strain de felul meu de gandire si de felul cum am fost educata. Imi place discutia, ca un fel de duel al gandirii, si uneoir ma las dusa de ea. Insa totusi, acorda-mi circumstanteie atenuante: chiar cred in ceea ce zic si nu am nici un fel de avantaje sociale pentru asta. Ca profesor de religie in Belgia esti si ramai un marginal... Dar nu despre mine era vorba pe acest topic.
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 15.01.2010 at 09:34:07. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Exista in popor o atracie pentru lucruri care desi importante sunt mai putin centrale decat sfanta impartasanie. Oamenii daca au probleme cer mai degraba acatiste, decat sa se duca sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. Si, iertati-ma daca revin la subiect, asta se intampla si din cauza ca iau atat de rar impartasania...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Afirmatia, precum ca la Liturghie bisercile sunt mai goale, e eronata. Poate ca Pr. Raduca vorbea despre perioada comunista. Acum nu ai loc sa arunci un ac in biserica duminica. Am fost la Bucuresti, Brasov in perioada de post a Craciunului si am asteptat o ora pana s-au impartasit toti enoriasii. Am fost la tara in saptamana deniilor si nu lipsea nici un suflet din sat. Imi pare f rau, cand vad ca se generalizeaza fara o baza reala. Oamenii cand au probleme fac de toate: dau acatiste, merg la Sf. Maslu, la spovedanie si se impartasesc; se inchina la sfintele moaste; merg in pelerinaje, etc. Nu e ca in vest... unde chiar daca ar vrea oamenii, tot nu le au pe toate. Romanul la el acasa stie ce are de facut si face, daca e credincios. Fani, ma faci sa rad: daca impartasania deasa o iei rar, de spovedania mai rara ce sa mai zic?!? ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu mi se pare totusi foarte cinstit sa te iei de varsta interlocutorului ca sa incerci sa ii inchizi gura. :) Un argument cu siguranta nu este. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Nu, nu am avut nici o intentie sa distorsionez vorbele Sophiei sau ale tale, doar mi s-au parut cam nedrepte si nejustificate afirmatiile tale ... In fine, probabil ca nu e bine sa ma bag unde nu-mi fierbe oala. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Citat:
Ce numesti spovedanie rara? Eu nu am zis ca sa fie rara, am zis ca nu ar trebui sa fie legata de impartasanie in mod automat. Ar trebui adaptata dupa constiinta omului, si dupa sfatul duhovnicului.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Duminica la Sf Liturghie intr-adevar bisericile sunt arhipline. Ca asa arhipline cum sunt, marea majoritatea care vin sunt peste 40-45 de ani, ca vin disproportionat de multe femei in comparatie cu barbati, este cu totul alta problema... Eu vorbeam de altceva, de oameni care mai mult ii intereseaza si sunt atrasi de ritual si misticism decat de credinta adevarata, de oameni care desi merg in fiecare dumincia la biserica nu au deschis in viata lor Sf Scriptura, de oameni care alearga dupa preoti care dezleaga cununiile, citesc tot felul de rugaciuni care mai de care mai "de leac," aceiasi oameni care daca stau la coada sa se inchine la Sf Moaste sau sa ia Aghiazma Mare se inghiontesc si se bat, si mint si dau cu coatele ...si asa mai departe. Si sigur, oamenii cand au probleme, fac orice: se apropie de biserica, dau acatiste, merg la Sf Maslu la manastiri cine stie pe unde, platesc dezlegari si cate si mai cate, dar rar se gandesc ca trebuie sa isi schimbe viata lor si a familiei lor, ca problemele lor nu se datoreaza vrajilor, ci a felului in care si-au dus viata...etc. Last edited by Noesisaa; 15.01.2010 at 12:00:52. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
@Zaharia2009 - Eu sunt eu si Noesisaa este Noesisaa.
Poate ca semanam in unele lucruri, si ne laturam lui Fani. Dar sunt si cazuri in care (fiecare din noi trei) ne corectam reciproc. Tie (si altora)nu-ti place ca sunt asa cum sunt - viata si oamenii ma fac sa fiu asa. Daca stai in banca ta si inghiti tot si lasi pe altii, nu mai capeti nimic si mereu castiga altii. Eu una am avut si am mult de luptat in viata, f.mult. Sigur ca ma ajuta credinta mult, dar numai ea nu este suficienta. Poate ca altora le este mai usor in viata, le vine totul mai de-a gata si de asta sunt mai moi, mai buni. Noi deja suntem storsi de necazuri. Important este sa ne lamurim aici probemele si sa ne ajutam sa fim mai buni, si nu sa ne punem reciproc la zid. Nici nu este crestinesc ceea faceti unii din voi. Asa ca Zaharia te rog, lasa-ne in pace. Tu esti altfel, ne esti superior, esti model de om si sfant, etc. lasa-ne pe noi. Nici multora de aici nu le place de tine, asa cum esti/scrii. As vrea sa spun ca mi-as dori sa fie si preotii asa ca noi, sa lupte, sa lucreze cu oamenii, sa-i convinga pasnic, sa fie si rationali si sa nu mai paraseasca discutia imediat si sa le fie frica sa vorbeasca si sa lamureasca oamenii. Stiu ca este smerenie, si eu incerc sa fiu, dar daca la prima vorba a plecat, noi ce mai facem? La scoala/facultate profesorii chiar isi doresc sa colaboram, sa punem i trebari. Ce-ar fi daca la prima nelamurire sau intrebare a noastra ar parasi sala? Preotii trebuie sa ne ajute si sa ne lamureasca si in biserica si daca intrebam privat ceva. Si inca ceva: da, preotii capata un har, dar acela este eclusiv pentru profesia si misiunea lor. Nu le este dat harul acela la hirotonie nici ca sa-i culegem din santuri, sau sa cada in alte patimi, (li s-a dat voie si sa aibe femeie si copii), nici ca sa ne dispretuiasca, sa nu ne repsecte, sau mai stiu eu. Deci este o diferenta. Harul acela nu-ti da dreptul la orice pe lumea asta. Ca dovada ca mai pot fi si pedepsiti sau chiar caterisiti cei din cler. @Eduardd - parca tu ai facut afirmatia care m-a socat: De ce spui:"curiozitatea nu este duhovniceasca?" Sau paote ca nu am inteles eu ce ai vrut sa spui. Curiozitatea este f.buna si in credinta ca sa poti afla, patrunde si fii mai bun. O remarca generala: Intotdeauna cand fcai o afirmatie sa specificati si despre care biserici este vorba, din tara sau din diaspora, pentru ca situatiile difera (chiar mult). Mai intelege lumea gresit pe urma. a. In tara am vazut si eu ca sunt bisericile sunt mai pline duminica si la sarbatori. Daca va referiti la moliftele Sf.Vasile, atunci nu stiu sa va spun cum este in tara, acolo nu mergeam pe 1 ian. la biserica. Sambata, la pomeniri iarasi este plin. Vineri seara (cand imi placea mie sa merg) se dau acatiste multe si timp si liniste. Si se scriu din acelea pentru diverse dorinte. In timpul saptamanii vin (sau veneau, poate s-a mai schimbat)destui dimineata la Liturghii. b. In diaspora este altfel: Nu vine asa multa la biserica in mod normal. Vin multi de sarbatorile mari in schimb. Daca ar veni macar jumatate din cati romani se mai stiu ca exista in zona, n-am avea probleme cu finantarea preotului si a bisericii. Se fac slujbe oricum numai duminica si tot atunci, dupa slujba Liturghiei se face slujba de pomenire. Pe 1 ian. vin f.putini. Peste saptamana se mai fac Liturghii la sarbatori mai importante, dar vin f.putini. Lumea lucreaza, copiii sunt la scoala. Nu stiu cum reusesc in tara. Poate ca e mai lejer la serviciu. Se citesc acatiste gen lista de nume si atat. Si sunt multe. Se duce lumea insa la diverse rugaciuni dupa slujba, pentru diverse probleme si le citeste preotul. De ex. cand se pleaca la drum. Mai multe nu mai spun. Ca varsta: ori sunt f.tineri, ori f.in varsta. Pe la mijloc (40-50 ani) sunt putini. Si asa cum am mai spus: in diaspora preotul si biserica mai au un rol important, pe care in tara nu-l au: socializare, comunitate, activitati extra-slujbe. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Post de bucate sau post de pacate...??? | geo.nektarios | Pocainta | 160 | 19.03.2016 13:34:53 |
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? | Heurtebise | Impartasania (Taina Euharistiei) | 23 | 06.05.2011 12:32:42 |
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII | orthodoxis | Stiri, actualitati, anunturi | 3 | 28.05.2008 15:37:58 |
Sarbatori fericite! | ancah | Generalitati | 57 | 01.01.2008 21:49:47 |
Slujba post Craciun | motiff | Generalitati | 1 | 20.11.2006 12:18:10 |
|