Citat:
În prealabil postat de iustin10
Am mai inteles ca rugaciunea si celelalte fapte nu sunt un scop ci doar mijloace in dobandirea aceluiasi har.Pai asta ma face cu atat mai mult sa vreau sa stiu ce e harul,daca el e insusi scopul rugaciunii.
|
eu am spus exact opusul, fratele meu. cautam pocainta, rugaciunea, iertarea pacatelor. daca vom simti in urma acestora harul lui Dumnezeu sau nu, asta nu e atat de important, ba chiar ne poate vatama acest gand. pocainta, pocainta, pocainta! :)
incearca sa nu rationalizezi atat lucrurile. Sfintii au vorbit despre har din experienta proprie. noi avem "cele smerite" de care trebuie sa ne preocupam. se vorbeste prea putin despre rugaciune, despre patimi, despre lupta impotriva patimilor, despre imprastierea mintii din timpul rugaciunii, sau despre multe alte probleme de care, aparent, am scapat cu desavarsire.
sigur, putem sa cautam invatatura despre har la Sfintii Parinti, dar sa o facem cu smerenie, sa o vedem ca pe o masura la care suntem chemati, nu ca un dar al lui Dumnezeu de care ne invrednicim asa usor. pocnim din degete, si gata, a venit harul. nu asa..
as recomanda tuturor cartea
"Calea spre mantuire" de Sfantul Teofan Zavoratul. pentru mintile imprastiate ale noastre, este o scriere foarte limpede, scrisa in duhul parintilor din vechime. si mai ales - este o invatatura care parca "ne pune pe treaba", o putem lega cu vietuirea, daca avem vointa si daca ne ajuta Dumnezeu.