Citat:
În prealabil postat de dani2004
Cum demonstrezi ca "legile naturii", legi postulate de mintea omeneasca, pe baze empirice, "nu sunt intamplatoare"?
|
Cum sa fie legile naturii intamplatoare daca ele pot fi descrise prin ecuatii matematice?
Legea gravitatiei (formularea newtoniana): F=(m1*m2*G)/r^2.
Nu e nimic intamplator, toate cantitatile sunt masurabile.
Ecuatiile miscarii, aceeasi formulare newtoniana: F=m*a; F=d/dt*p; F=-delta U (U fiind energia potentiala). Din nou, formulari matematice precise, lipsite de factori "intamplatori".
E adevarat, exista un anume non-determinism in fizica moderna (incepand cu secolul XX), dar nici asta nu inseamna intamplare. Chiar daca particulele elementare sunt guvernate de legile mecanicii cuantice, ele nu interactioneaza intamplator. Cu tot non-determinismul din lume, nu o sa ciocnesti niciodata doi fotoni si sa obtii ceva "la intamplare", de genul un proton si un antielectron.
Citat:
În prealabil postat de dani2004
Cum definesti natura? Cum o masori? Esti observator extern sau intern? Experimentezi sau observi? Ce este o lege naturala? Si daca mai vrei intrebari, mai am.
|
Clar ca nu ma refer la "natura" ca fiind padurea si pasarile, fluturii etc. Cand zic "natura" ma refer la lumea din jurul nostru, univers, realitate inconjuratoare, spune-i cum vrei.
Daca esti observator intern sau extern, depinde de ce anume cauti sa afli. Ca idee generala, suntem cu totii observatori interni. E foarte interesanta intrebarea si cred ca ar merita un topic separat doar pentru asta. Cu conditia sa nu ajungem la scepticismul epistemologic (asta chiar e o aberatie in opinia mea) :)
Citat:
În prealabil postat de dani2004
Daca un fenomen natural s-a intamplat de n ori, care este probabilitatea "naturala" sa se intample a "n+1" oara?
|
Aici va trebui sa-mi dai niste exemple concrete. Cat de mare este acel "n" si cat de bine este cunoscut si documentat fenomenul.