View Single Post
Vechi 22.01.2010, 16:23:57
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Fratilor, constat ca sa facut un ghiveci aici.
Se amesteca toate: tinuta in biserica, cu manastire, cu societate etc.
Sa facem putina ordine ca sa mai priceapa si altii.

Voi vreti:

1. Tinuta speciala numai pentru biserica (si alta pentru lume)?
2. Vreti o tinuta mai aspra in general?
3. Pentru monahi si preoti sa fie alte reguli?
4. Pentru barbati sa fie totul la liber, pentru femei reguli?

Cateva realitati:
1. Eu sunt de acord cu o tinuta speciala pentru biserica, adica putin mai decenta (acoperire, culoare, batic), dar atunci apare totusi problema ca nu suntem consecventi cumva. E ca si cum Dumnezeu ar fi numai in biserica si numai acolo trebuie sa-l respectam. Ori El este peste tot de fapt.
Si atunci cum facem? Ar trebui sa avem aceeasi tinuta peste tot: biserica, serviciu, timp liber, acasa, la strand etc.
La manastire exista de fapt numai o singura tinuta, deci ei il respecta tot timpul si peste tot pe Dumnezeu.
Noi cum sa facem?
Eu una ma imbrac mai altfel in biserica, mai acoperit, in culori mai inchise. Vara cu fusta, iarna este f. frig aici si biserica este f.rece. Eu imi acopar capul din toamna pana in primavara, dar aici in general nu se poarta nimic pe cap, de la copil, la batran.
Ar trebui sa ma acopar numai in biserica, altfel devenim batatoare la ochi si putem sa fim marginalizate. Scandalul din unele tari cred ca-l cunoasteti (cu femeile musulmane).M-as simti la fel ca ele. Vorbesc f.serios.

2. Acum 2000 ani era la fel. Oamenii se duceau la templu/biserica, exact asa cum umblau si acasa si pe strada. Atata aveau de fapt. Alte haine nu aveau.
Tot in aceleasi timpuri, din cate am vazut eu in filme, icoane, etc. isi acopereau si barbatii capul si tot trupul.
Tinuta aceea nu a inventat-o Dumnezeu Tatal si nici fiul. Era tinuta adecvata climei in acea zona: mult soare, umed/uscat in diverse perioade ale zilei.
Uitati-va si la arabii de azi. Si barbatii umbla la fel imbracati. Ei in alb, ele in negru (n-am inteles asta, dar ma rog).
Sunt haine usoare potrivite climei.
Sunt mereu socata sa vad aici acele femei, pentru ele nu au tinuta de iarna (adica haine mai groase). Tot cu aceleasi merg fluturand. Cum rezista, nu stiu.
Deci ceea ce se sustine de fapt ca fiind modelul crestin de acum 2000 ani, este de fapt modelul vest-asiatic si ne-crestin (iudaic).
Ei insisi (iudeii) nu mai poarta asa ceva. Poarta altfel de lucruri in functie de gruparea (mai ortodoxa sau mai putin), a iudaismului de care apartin.

Din nou ajung la deruta daca Iisus, Maria, apostolii, Sf.Ioan, etc. erau considerati crestini sau iudei. Ei reprezinta de fapt doua religii in acelasi timp. Au fost dusi la templu, taiati imprejur, in fine au respectat legi iudaice de fapt.. Un aspect inca nelamurit.

3. La tara, in Romania, exista traditia sa se mearga la biserica (inca in multe locuri) in port national. Tot in aceeasi traditie, fetele nemaritate umbla cu capul descoperit.
Dupa nunta, un ritual este: femeia isi acopera capul cu basma. Este semnul distinctiv al femeii casatorite si nu al bisericii.

4. Preotii si monahii trebuie sa fie modele pentru noi, sau nu? Multi calugari si preoti poarta parul scurt, si nu au barba.
Monahii nu poarta panataloni.
Preotii nu poarta nimic pe cap de fapt. Eu in biserica nu am vazut pe nici unul cu ceva pe cap. Afara, daca este frig, mai pun.
Nici la ei nu se vad panatalonii. Au vesminte asemanatoare celor de acum 2000 ani. Cred ca acasa preotii se imbraca "in civil". Sau nu?
Deci care este regula crestina pentru barbati de fapt?

Acum hotarati-va sispuneti clar ce vreti voi (cei ultra-ortodoxi) de fapt.
Raspundeti la intrebarile de mai sus.

Si sa mai spun ceva: biserica se afla in orice epoca in mijlocul lumii si nu undeva in afara ei, deci si crestinii trebuie sa se adapateze epocii si societatii in care traiesc. Altfel sunt marginalizati, eliminati.
Numai manastirea se afla in afara lumii la propriu si la figurat.
Reply With Quote