Citat:
În prealabil postat de sophia
Fratilor, constat ca sa facut un ghiveci aici.
Se amesteca toate: tinuta in biserica, cu manastire, cu societate etc.
Sa facem putina ordine ca sa mai priceapa si altii.
Voi vreti:
1. Tinuta speciala numai pentru biserica (si alta pentru lume)?
2. Vreti o tinuta mai aspra in general?
3. Pentru monahi si preoti sa fie alte reguli?
4. Pentru barbati sa fie totul la liber, pentru femei reguli?
Cateva realitati:
1. Eu sunt de acord cu o tinuta speciala pentru biserica, adica putin mai decenta (acoperire, culoare, batic), dar atunci apare totusi problema ca nu suntem consecventi cumva. E ca si cum Dumnezeu ar fi numai in biserica si numai acolo trebuie sa-l respectam. Ori El este peste tot de fapt.
Si atunci cum facem? Ar trebui sa avem aceeasi tinuta peste tot: biserica, serviciu, timp liber, acasa, la strand etc.
La manastire exista de fapt numai o singura tinuta, deci ei il respecta tot timpul si peste tot pe Dumnezeu.
Noi cum sa facem?
Eu una ma imbrac mai altfel in biserica, mai acoperit, in culori mai inchise. Vara cu fusta, iarna este f. frig aici si biserica este f.rece. Eu imi acopar capul din toamna pana in primavara, dar aici in general nu se poarta nimic pe cap, de la copil, la batran.
Ar trebui sa ma acopar numai in biserica, altfel devenim batatoare la ochi si putem sa fim marginalizate. Scandalul din unele tari cred ca-l cunoasteti (cu femeile musulmane).M-as simti la fel ca ele. Vorbesc f.serios.
Acum hotarati-va sispuneti clar ce vreti voi (cei ultra-ortodoxi) de fapt.
Raspundeti la intrebarile de mai sus.
Si sa mai spun ceva: biserica se afla in orice epoca in mijlocul lumii si nu undeva in afara ei, deci si crestinii trebuie sa se adapateze epocii si societatii in care traiesc. Altfel sunt marginalizati, eliminati.
Numai manastirea se afla in afara lumii la propriu si la figurat.
|
Eu nu vreau nimic

...ma imbrac cum ma imbrac si cu asta basta, la Biserica normal ca adopt o tinuta putin mai decenta, mai sobra...insa batic nu port intotdeauna...asta-i drept! In Manastire imi acopar insa intotdeauna capul, si ma imbrac cat mai modest.
Mi s-ar parea penibil de asemenea sa ma imbrac nu stiu cum, si lumea sa se uite urat la mine...sa mai primesc si un sut in cap, si eu sa imi spun ca vai ce cuvioasa sunt eu...sufar martiriu pentru o basma grena si o fusta de lana, sa fim seriosi...chiar cred despre crestinii ca nu au fost niciodata bataia de joc a societatii prin felul cum aratau, asta e clar...si nu cred ca se stia de la o posta ca cineva era crestin!