Citat:
În prealabil postat de OmuBun
Cat despre tara noastra, nu noi, o mana de oameni (nici macar 20 si apropo de aceasta cifra, mi se pare hilar: de ce nu 19, de ce nu 21, de ce nu 100, de ce nu 22 de milioane?...) ci ceea ce se numeste institutia de baza a ortodoxiei romane: BISERICA ! Daca toate bisericile, la unison, ar intelege sa faca slujbe speciale in acest sens, cu certitudine s-ar schimba ceva.
|
In fiecare zi TOATE bisericile din manastiri din TOATA tara si la fiecare Sf Liturghie TOATE bisericile din TOATA tara se roaga pentru tara noastra si pentru poporul nostru!
Daca nu stiai acest lucru, atunci data viitoare cand mergi la Liturghie fii atent la ce spune preotul la ectenii si ai sa te convingi.
Daca tie nu ti se pare suficienta Sf Liturghie si doresti ca Biserica sa faca si "slujbe speciale", cred ca e bine sa reflectezi in sinea ta de unde iti poate veni o asemenea ispitire.
Citat:
În prealabil postat de OmuBun
Judecand dupa felul in care ma simt in acest moment, imi vine sa ies in strada si sa strig "Evrika!", apoi sa fac vreo 200 de ture in jurul blocului!... S-ar putea sa fi gasit solutia sa... "salvam" Romania si pe noi insine. Nu radeti si nu alergati dupa sampanie inca
---
Daca fiecare dintre noi "beneficiaza", pe langa rasplata eforturilor personale si de citirea timp de 40 de zile a numelui lui in 21 de manastiri (uneori pot fi pomelnice date la aceeasi manastire, doar ordinea sa fie alta, pentru a nu se renunta din greseala la vreunul) mie mi se pare mai mult decat multumitor pentru oricine, deci si tentatia de a se oferi este mai mare!
|
Cred ca ar fi bine sa iti analizezi putin gandurile, mai ales in relatie cu starile pe care le traiesti si de unde ti-ar putea veni aceastea (din pespectiva notiunii de ispita). In primul rand chiar crezi ca ai gasit
tu solutia cum sa "salvezi Romania", din moment ce ce toti preotii si episcopii nostrii se roaga de sute de ani impreuna cu noi credinciosii pt tara si poporul nostru? Chiar crezi ca rugaciunea simultana a atator preoti si credinciosi la fiecare Liturghie, de sute de ani, este insuficienta si ca ai fi gasit
tu solutia? Apoi reflecteaza daca stii vreun parinte induhovnicit sau vreun sfant care sa fi sarbatorit vreodata ceva duhovnicesc legat de rugaciune cu sampanie si strigand "evrika", ca eu nu stiu. Oare o fi asta starea duhovniceasca prin care se traieste bucuria rugaciunii? Cred ca e bine sa reflectezi. Nu mie trebuie sa imi raspunzi la aceste intrebari, ci tie insuti.
Apoi poate ca ar fi bine sa reflectezi daca e bine sa tentezi oamenii (spre initiativa ta), folosindu-te de pomelnice si de unde ar putea veni o asemenea ispita (de a "tenta", in scopul initiativei tale personale). Poate ce te-ai exprimat gresit si nu asta era intentia ta, poate ca a fost un gand trecator care a ramas scris din greseala, nu conteaza, e bine totusi sa reflectezi.
Sa stii ca nu te critic (ca nu asta e scopul), ci doar te indemn sa reflectezi.
Nu mie trebuie sa imi raspunzi la aceste intrebari (care sper sa le intelegi nu ca pe o critica ci ca pe un indemn la reflexie), ci tie insuti.
Cred ca tuturor ne vine din cand in cand cate o idee aparent buna, aparent manata de cele mai bune intentii si pt scopuri aparent nobile, dar ca sa nu cadem prada ispitelor, cred ca cel mai bine este sa reflectam intai fiecare aspect si sa le discutam cu duhovnicul in toate aspectele inainte de a da curs prea multului entuziasm.