La fel cum cei care au stat in bataia gloantelor la Revolutie pentru ideea de libertate au devenit Mucenici, asa si Eminescu a murit o moarte asemanatoare Lui Hristos, jertfindu-se pentru intregirea neamului romanesc, luptand prin intermediul ziarelor impotriva puternicilor si a coruptilor vremii. Cand veti realiza ca acest om a constientizat ca va plati pretul suprem pentru ideea de dragoste si pentru ideea de libertate, adica neatarnare fata de imperiile din jur, atunci veti accepta mai usor posibilitatea ca acum Mihai Eminescu ne priveste bland si smerit din Ceruri, din ceata Mucenicilor, asteptand de-a dreapta Lui Hristos sa vina Judecata cea dreapta de Apoi, cand adevarul va fi descoperit si pacatosii isi vor primi partea pe care au ales-o.
Si da, Eminescu a murit crestin, fie ca va place sau nu, exista marturii in privinta asta. Un necrestin nu s-ar duce sa se spovedeasca la manastire si nici n-ar cauta sa fie impartasit. De ce ar face-o?!
Pentru ca dragilor, asa cum nu puteti scoate din Biblie un verset si sa trageti concluzia pripita ca Biblia ne indeamna la rau, asa nu e voie sa il judecati pe acest geniu pentru cateva versuri din care vi se pare ca este ateu sau pagan, fara a intelege opera in ansamblu.
Parintele Galeriu l-a inteles, "l-a citit", dar el a avut o minte clara, cultivata, neimpatimita, dupa cum stiti cu totii. Am postat pe forum in repetate randuri cele doua documente scrise de parintele, dar nu ati avut interesul sa le descarcati si sa le cititi. N-a fost nici un comentariu pe marginea lor. Voi insa ascultati cum rad cei de la radio pe tema canonizarii si cititi blogurile si ziarele care persifleaza subiectul.
|