![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
La fel cum cei care au stat in bataia gloantelor la Revolutie pentru ideea de libertate au devenit Mucenici, asa si Eminescu a murit o moarte asemanatoare Lui Hristos, jertfindu-se pentru intregirea neamului romanesc, luptand prin intermediul ziarelor impotriva puternicilor si a coruptilor vremii. Cand veti realiza ca acest om a constientizat ca va plati pretul suprem pentru ideea de dragoste si pentru ideea de libertate, adica neatarnare fata de imperiile din jur, atunci veti accepta mai usor posibilitatea ca acum Mihai Eminescu ne priveste bland si smerit din Ceruri, din ceata Mucenicilor, asteptand de-a dreapta Lui Hristos sa vina Judecata cea dreapta de Apoi, cand adevarul va fi descoperit si pacatosii isi vor primi partea pe care au ales-o.
Si da, Eminescu a murit crestin, fie ca va place sau nu, exista marturii in privinta asta. Un necrestin nu s-ar duce sa se spovedeasca la manastire si nici n-ar cauta sa fie impartasit. De ce ar face-o?! Pentru ca dragilor, asa cum nu puteti scoate din Biblie un verset si sa trageti concluzia pripita ca Biblia ne indeamna la rau, asa nu e voie sa il judecati pe acest geniu pentru cateva versuri din care vi se pare ca este ateu sau pagan, fara a intelege opera in ansamblu. Parintele Galeriu l-a inteles, "l-a citit", dar el a avut o minte clara, cultivata, neimpatimita, dupa cum stiti cu totii. Am postat pe forum in repetate randuri cele doua documente scrise de parintele, dar nu ati avut interesul sa le descarcati si sa le cititi. N-a fost nici un comentariu pe marginea lor. Voi insa ascultati cum rad cei de la radio pe tema canonizarii si cititi blogurile si ziarele care persifleaza subiectul.
|
||||
|
||||
![]()
Canonizarea lui Eminescu- ca propunere- mi se pare de prost gust. Eu nu il apreciez nici ca poet daramite sa il mai vad si in calendar.
|
|||
|
|||
![]()
Pe site,la știri am citit Comunicatul biroului de presă al patriarhiei Române ca răspuns la propunera de canonizare a poetului Mihai Eminescu.Vă recomand citirea acestuia.
Citez o referire elocventă referitoare la această propunere "...astfel motivația principală trebuie să fie întărirea evlaviei credincioșilor și nu doar reputația culturală și patriotică a unor persoane" Sunt într-u totul deacord cu acest răspuns. Aflarea acestei propuneri m-a dus cu gândul la "elita culturală" din orașul meu care, în fiecare duminică la ora când în toate bisericile se îmfăptuiește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie,dumnealor se reunesc pentru diferite lansări sau comemorări unde, pruntre altele poartă discuții filosofice despre Dumnezeu,despre sfinți și despre biserică fără ca mulți dintre ei să fi călcat vreodată pragul unui lăcaș de cult. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dumneata ce crezi, Dumnezeu ne va judeca de exemplu milostenia dupa cati bani am daruit sau dupa starea inimii noastre din acel moment? Ratinament valabil pentru orice fapta buna de altfel. Daca el a trecut la cele vesnice fiind intr-o stare de iubire, chiar si pentru aceasta idee nobila, este evident ca asa va si ramane in vecii vecilor! Dar ia gandeste-te mai bine, daca el a tinut asa de mult ca romanii sa nu ajunga impartiti si dezbinati, oare acest lucru nu implica indirect unitatea si stabilitatea Bisericii noastre ortodoxe stramosesti? A fost mare smecher Eminescu, a stiut sa castige Raiul si sa ajunga langa Dumnezeu. Bravo lui. Ma intreb insa ce s-o fi ales de calaii lui.
|
||||
|
||||
![]()
Fericiți cei ce flămânzesc și însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.
Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor. Oare nu a cautat Eminescu DREPTATEA?
|
|||
|
|||
![]()
Mie mi s-ar parea o blasfemie canonizarea lui Eminescu
poi uite de ce, un sfant este acea persoana care nu doar a crezut ci a si trait credinta ajungand la cea mai inalta treapta de induhovnicire, ajungand sa se rupa de pacatele lumii si asa cum spunea Ap Pavel, sa marturiseasca prin Duhul Sfant ca Iisus Hristos e Domn De ce ma rog sa fie sfant Eminescu? pt ca e o valoare nationala? poi criteriul sfinteniei nu e nationalismu, nu e opera literara, nu e filosofia, e credinta in Fiul Lui Dumnezeu io cred ca insasi aceasta discutie este o blasfemie Eminescu isi are locul lui, sfintii locul lor sa nu aberam fratilor
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu sunt deacord cu ultima parte: unitatea unei tari si chiar a unei biserici bazate pe o natiune nu este ceva absolut, este ceva relativ, si totatat de bine poate sa lupte pentru un fel de dreptate cineva care lupta pentru contrariu, crezand ca asa este bine. De exemplu un ungur sau neamt care ar lupta pentru ramanerea Transilvaniei in imperiul austroungar, crezand sincer ca existenta si continuitatea acestui imperiu participala stabilitatea Europei din acel timp, ar muri si el pentru un fel de dreptate. Dreptatea umana este relativa. Interesele nationale fac parte din aceasta dreptate umana. M-as bucura ca Eminescu sa fi ajuns in rai, dar nu despre asta este vorba aici..
|
||||
|
||||
![]()
Draga Fani,
Nu incape indoiala ca Eminescu este in Rai acum. De ce? Pai hai sa ne gandim putin la sfarsitul vietii sale: dupa toata dragostea pe care a revarsat-o romanilor prin scrierile sale, ticalosii isi trimit oamenii la el acasa si-l scot direct din baie, asa ud cum era, si-l inchid in sanatoriu, il acuza de nebunie, e declarat sifilitic, este acuzat pe nedrept de nu mai stiu ce rele. Acolo e "tratat" cu mercur (aceeasi substanta pe care urmasii acelor ticalosi ne-o pun astazi in alimente), dar omul se tine tare, rezista, e cu capul pe umeri pana la sfarsit. Apoi vine un nebun de pe acolo si-i da cu caramida-n cap. Este lasat sa moara in agonie. Acum sa te intreb: ai gasit tu in dialogurile lui cu ceilalti vreo urma de manie, de suparare, vreo injuratura poate? Ma gandesc cum as fi reactionat eu sau altul daca cineva mi-ar fi dat cu ceva in cap. Pe cand el asa i-a zis celui cu care se plimba prin gradina: "Dumitrache, adu repede doctorul că mă prăpădesc…Asta m-a omorât!…" Vezi cata blandete? El in ultimele-i clipe a cantat "Desteapta-te romane". Deci fara indoiala, Iadul nu e construit pentru un om ca Mihai Eminescu. Acum hai sa incercam si un pic de teologie inginereasca, dupa cat ne pricepem. Cand moare un om la 39 de ani, draga Fani? Eu stiu ca un om este mutat in vesnicie atunci cand: a) Dumnezeu nu mai vede in el nici o sansa de recuperare in bine, omul alegand o stare stabila de rau, nemaivoind a raspunde liber in nici un fel dragostei divine. Pe deasupra, daca omul persista in rautate si este lasat sa traiasca pana la batranete in starea aceasta de nebunie, nu face decat sa-si adune mai multa osanda. Deci Dumnezeu il muta la cele vesnice potrivite alegerii lui. b) Omul ajunge sa-si implineasca menirea, macar si in parte. Intelege care este calea binelui care duce la viata si incearca dupa puteri sa o urmeze. Inima lui este deschisa spre iubirea de oameni si de Dumnezeu. Creaza o opera care ramane sa incante spiritul multor generatii care vor veni. Este atat de modest incat nu-si trece pe curat, in caietul special cumparat pentru asta, nici macar o poezie. Stie ca viata lui se va sfarsi prematur daca "nu se potoleste", dar nu-i pasa, pentru ca are credinta ca Dumnezeu va face dreptate. Deci Dumnezeu vede inima lui si-l muta langa El pe cel care a ales binele si viata. Este limpede ca acest om nu face parte din prima categorie. Pe de alta parte, exista multe grade de sfintenie. Sunt multe locasuri in Ceruri, in casa Tatalui, in care oamenii vor locui dupa masura desavarsirii pe care au atins-o. Intr-adevar, nici eu nu cred ca Eminescu a murit desavarsit, cum desavarsiti au fost numai unii dintre marii Sfinti. Insa pot accepta ca a murit ca Sfant, dar nu Sfant de talia lui Ioan Botezatorul, Serafim de Sarov, Antonie cel Mare samd. Pentru cei desavarsiti exista Raiul desfatarii, insa pentru cei care, desi Sfinti, nu au murit desavarsiti, exista alte trepte ale existentei aproape de Dumnezeu. Sunt parerile mele sincere de diletant habarnist, pe care le am dinainte de a aparea in media stirea-bomba cu propunerea spre canonizare a lui Mihai Eminescu. Si mi se pare foarte interesant ca vine din partea unui gup de scriitori si critici literari...
|
|||
|
|||
![]()
Apropo de treptele de sfintenie, daca un om se mantuieste pe o treapta "inferioara" (poate prin asta intelegand cata dragoste de Dumnezeu poate trai in clipa trecerii la cele vesnice), avand eternitatea si adancimea inepuizabila a lui Dumnezeu, poate spori in dragoste si mangaiere pe parcurs?
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
EMINESCU | saccsiv | Generalitati | 79 | 14.01.2013 10:52:02 |
Crestinismul lui Eminescu | Daniel777 | Biserica Ortodoxa Romana | 29 | 30.01.2010 15:38:33 |
Eminescu ateu? | pisi | Generalitati | 39 | 18.01.2010 16:49:03 |
EMINESCU | Gratiela20 | Generalitati | 0 | 21.03.2008 12:41:45 |
Mihai Eminescu - 157 | silverstar | Generalitati | 8 | 15.01.2007 18:18:59 |
|