Citat:
În prealabil postat de andrei25
Daca mi-ar cere sa facem asta in zile neranduite, nu stiu daca as accepta, nu cred, dar as discuta cu duhovnicul nostru aceasta situatie sa ne invete el mai bine ce sa facem.
|
Oricand si oricare dintre cei doi soti ar dori apropierea trupeasca, celalalt nu are voie sa puna "nu". Chiar si in Saptamana Mare, inainte de Denie, daca unul este cuprins de pofta si de slabiciune trupeasca, celalalt sot nu are voie sa puna intre ei evlavia si postul. Asta pentru ca nu toti au aceeasi masura de nevointa, nu toti au aceeasi putere, nu toti au acelasi numar de talanti... unul are 2 talanti, altul are 5 talanti. Iar daca un sot cade din cauza faptului ca celalalt l'a lipsit de cele datorate, sotul "evlavios" va da seama, iar nu cel neputincios, care nu a avut aceeasi putere de infranare.
In
"Pravila de la Govora" se vorbeste despre o sotie foarte "evlavioasa", care uita de familie de focul poruncilor. Ceea ce s'a dovedit a fi rau folosit. Cand sotul a vrut sa se apropie de ea, ea a spus "nu". Sotul s'a dus la o vecina si a cazut in pacat. La biserica, dupa slujba, cand sotul si sotia au vrut sa iasa din biserica, o gramada de ciori negre s'au napustit asupra lor. Au intrat inapoi, in biserica, si apoi au iesit pe rand. Cand a iesit sotul, ciorile l'au lasat in pace, insa cand a iesit si sotia, toate au tabarat pe ea si au omorat'o. (Pare cam fantezie, insa nu cred ca "Pravila de la Govora" ar minti cu asa ceva.)
Citat:
În prealabil postat de andreicozia
Auzi tu ce cuvinte de "oameni grei, de teologi inraiti" folosesc: "Decat sa arda mai bine sa se casatoreasca."
Adevarati inaintevazatori apocaliptici, tata! Tineti-va ca vin cu experientele de viata a ALTORA si ne vor da peste nas!
|
Aceste cuvinte sunt rostite de Sfantul Pavel
celor care ar dori sa stea singuri, necasatoriti, insa nu au aceasta putere. Le zice ca in loc sa se chinuie neincetat si sa arda de pofte si ganduri si lupte, mai bine sa se casatoreasca, caci si aceasta este lucru binecuvantat de Dumnezeu. Pentru a vietui de unul singur, fara femeie sau barbat, este nevoie de un dar al lui Dumnezeu, caci "nu toti pot duce aceasta".