Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 07.03.2010, 20:44:55
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Personal din cate am citit eu am inteles ca Episcopia Romei era primara si ca Episcopul Romei era "primul intre egali".In ce sens?Am auzit ca primatul papal ar fi fost mai mult unul de onoare.

Probabil că v-ați informat numai din surse ortodoxe. Nu este greșit a considera că primatul papal a fost "unul mai mult de onoare", dacă prin aceasta nu înțelegem "unul exclusiv de onoare". Papa este episcop și nu supraepiscop. Legătura dintre el și ceilalți episcopi este legătura dintre Petru și ceilalți apostoli. Aceasta înseamnă: legătura dintre fratele mai mare și fratele mai mic. Episcopii au har ("putere") prin însuși statutul lor ("ex officio") și nu sunt delegați ai papei ori ajutoare ale papei, în felul în care preoții presbiterii sunt ajutoare ale episcopilor. Episcopii, fără papa, au plinătatea preoției, pe când preoții, fără episcop, nu au plinătatea preoției. Pe de altă parte, esența ministerului petrin este unitatea Bisericii, papa este apărător și garant al acestei unități, după cum s-a rugat Domnul nostru pentru Petru. Noi credem că nimeni nu este "intra Ecclesiam" decât dacă e în comuniune cu papa. El are un rol cheie în Biserică. De altfel, cheile sunt chiar simbolul său.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com