Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 08.03.2010, 10:13:12
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Mihnea, exagerezi importanta Sf. Petru. Domnul a spus acele lucruri speciale despre el pentru a arata ca rasplateste credinta. De asemeni fiind cel mai în vârsta dintre apostoli era cumva vazut ca reprezentantul lor.
Credință aveau toți apostolii. Nu era Filip, de exemplu, mai puțin credincios ca Petru. Dar numai lui Petru, din cauza raportului special pe care îl are Spiritul Sfânt cu el, i se arată dumnezeirea lui Isus.

[quote]

În Marcu 8 si Luca 9 e relatata aceeasi întâmplare ca în Matei 16 dar fara a i se da lui Petru importanta, semn ca nu e vorba de ceea ce sustin catolicii:

Marcu 8
29. Și El i-a întrebat: Dar voi cine ziceți că sunt Eu? Răspunzând, Petru a zis Lui: Tu ești Hristosul.
30. Și El le-a dat poruncă să nu spună nimănui despre El.

Luca 9
20. Și El le-a zis: Dar voi cine ziceți că sunt Eu? Iar Petru, răspunzând, a zis: Hristosul lui Dumnezeu.
21. Iar El, certându-i, le-a poruncit să nu spună nimănui aceasta...

Oare ortodocșii nu mai cred în Evanghelia lui Matei ? Se știe că sinopticele se completează una pe alta. De ce nu apare în Marcu e ușor de bănuit: sunt teorii că la Evanghelia lui Marcu Petru a contribuit considerabil, ar fi fost ca și cum s-ar fi lăudat. Ev lui Luca e mai târzie, din câte știu, Luca a scris ceea ce nu au scris ceilalți. Unii au pus accentul pe gestul lui Cristos de întemeiere a Bisericii pe Petru și pe promisiunea că va asista această Biserică până la sfârșit. Alții, pe cererea lui Isus ca dumnezeirea Sa să fie, deocamdată, secret eclezial.

Citat:
Vedem ce atitudine avea Sf. Pavel fata de Petru (mai ales în referirile care au stat la baza primului Sinod, de la Ierusalim) si aceeasi atitudine trebuie sa avem si noi. Sf. Pavel nu considera ca Sf. Petru era ceva deosebit.
Totuși Pavel spune undeva că nu i-a cunoscut inițial pe ucenici și că abia după trei ani "s-a suit la Petru", semn că îl considera pe Petru având o poziție preeminentă între apostoli.

Citat:

Iar Sf. Petru nu a fost niciodata în Italia, este o traditie falsa aparuta datorita interpretarii gresite a unor pasaje din epistolele Parintilor apostolici Clement si Ignatiu.
Este o tradiție dintotdeauna a Bisericii faptul că Petru a fost la Roma, unde a și murit. Contestarea acestui lucru este de dată foarte recentă, din cauza ortodocșilor și protestanților care se poziționează ca anticatolici.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com