Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
P.S. Am o mică nelămurire, ce ați vrut să ziceți prin "adventiștii care au mutat ziua Domnului". Au mutat-o în raport cu ce?
|
În raport cu ce au găsit. Adventiștii sunt singurii (neo)protestanți care consideră Ziua Domnului ca fiind sâmbăta. Toți ceilalți, luterani, calvini, penticostali, baptiști și câte feluri mai sunt consideră că ziua Domnului este acolo unde au găsit-o: Duminica.
Să zicem că asta e o diferență mai mult cultică decât de credință. Ce ne facem, însă, cu diferențele care sunt 100 % de domeniul credinței ? Trăim după trai, ori murim după moarte ? Deloc nu răspund la fel adventiștii și baptiștii. Cu toate că toți se bazează pe Biblie și numai pe Biblie, având, din câte am înțeles, aceleași Biblii și toți se presupune că le citesc cu aceeași bună credință și sete de adevăr.
Părerea mea este că aceste diferențe nu se pot explica prin "background" diferit, prin "citirea cu ochi anteformați". Backgorund-ul diferit poate explica de ce noi, catolicii răsăriteni, preferăm să cântăm Domnului numai din voce, pe când frații apuseni preferă să Îl laude și cu orga. Poate explica pentru ce rugăciunile noastre au un anumit stil bizantin, pe când ale lor o altă amprentă cultural-spirituală.
Dar atunci când mai multe confesiuni (între care nici nu sunt diferențe așa de mari de background ca între greci și romani) ajung la rezultate atât de diferite bazându-se pe același ceva (Biblia) și numai pe acel ceva, explicația este în altă parte. Mie îmi pare că lipsește o autoritate exterioară Bibliei și care are competența să o interpreteze în mod referențial. Este exact acea autoritate pe care noi o considerăm a fi instituția Bisericii, și pe care protestanții o resping (ca idee de instituție). Cu înțelepciunea Lui, Dumnezeu nu ne-a lăsat un "manual de religie", ci cărți deschise mereu mai multor interpretări posibile, cred că tocmai în ideea de a ne arăta câtă nevoie avem de autoritate în interpretare, ca să nu înțelegem fiecare după capul nostru. Pulverizarea (neo)protestanților în atâtea "bisericuțe", despărțite de ceva mai mult decât de practici de cult, despărțite de credințe deosebite, nu face decât să-mi confirme teoria. Avem nevoie de Biserică și avem nevoie să credem că, prin asistență supranaturală, ea și numai ea este ferită de greșeală atunci când se pronunță asupra unui aspect de credință. Este exact ceea ce noi numim infailibilitatea sau negreșelnicia dogmatică și morală a Bisericii.