Citat:
Īn prealabil postat de BogdanF2
Trebuie sa le reiau pentru ca nu am primit raspuns, ci numai niste presupuneri fara sens.
Deci repet: care Sfinti Parinti au spus vreodata (clar si limpede) ca preotii si mirenii de capul lor pot primi episcopi eretici prin iconomie? Care canon al carui sinod ortodox a hotarat vreodata asa ceva?
Exemplul cu Sf. Maxim Marturisitorul deocamdata se reduce doar la presupunerile voastre, nu am vazut la nici un Sfant Parinte scris clar ca TOTI episcopii erau schismatici/eretici si ca au fost primiti inapoi prin iconomie de catre Episcopul Nevazut. Daca nu gresesc eu, pe vremea Sf. Maxim Marturisitorul erezia aia nu fusese inca condamnata de nici un Sinod Ecumenic, deci nu vad cum ar fi putut respectivii episcopi sa piarda Harul. Au mai fost sfinti care au marturisit erezii inainte ca acestea sa fi fost condamnate de Sinoadele Ecumenice, si asta nu i-a impiedicat sa ajunga sfinti.
Asa ca arati-mi unde scrie clar si limpede si negru pe alb ca respectivii episcopi erau fara Har si ca au fost primiti inapoi prin iconomie de catre insusi Hristos. As prefera niste citate ale Sfintilor Parinti de prin vremea aia, nu de-ale mateitilor sau florinitilor din ziua de azi, care isi imagineaza ca doar ei mai au Sfinti Parinti.
Bogdan.
|
Erezia este erezie si nu este nevoie sa fie condamnata ca atare neaparat de un sinod ecumenic - asta e presupunerea chiprianitilor care sunt ecumenistii de stil vechi si, bineinteles, a tuturor ecumenistilor de stil nou.
Este suficient ca o erezie sa fie condamnata de un SINOD LOCAL sau ca preotii si credinciosii sa se separe de episcopii eretici ca sa se stie ca aceia predica ceva neconform cu Sfintele Canoane, deci in afara invataturii Bisericii.
Vezi de exemplu: erezia lui Arie a fost condamna intai de mai multe Sinoade Locale inainte de a fi condamnata de Sinodul I Ecumenic de la Niceea. Te rog nu mai intreba mai multe, cauta singur despre Sinoadele locale care au condamnat arianismul ca si erezie, inainte de anul 325 dupa Hristos.