Subiect: hmm... help?
View Single Post
Vechi 14.03.2010, 13:59:23
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de angel4ver Vezi mesajul
Mihnea: nu stiam ca daca se convertesc la catolicism, pot fi rebotezati. Ceea ce nu inteleg eu e de ce unii au voie si altii nu sa se reboteze [adica, asta am auzit]. E dreptul oricui [ca unii sunt constienti ca e pacat si altii nu, asta-i partea a doua] sa se reboteze, daca doreste, nu?
Botezul nu este un drept, ci o Taină (Sacrament) administrat de Biserică celui care este pregătit, sau pentru care garantează persoane majore și botezate (părinți, nași) că va fi pregătit. Din cauză că Botezul imprimă pe suflet un semn de neșters, ca un fel de pecete spirituală numită "marcă" sau "caracter", Botezul se adminsitrează o singură dată, ca și Mirungerea și Preoțirea (Hirotonia). Așa cum nu există re-hirotonire nu există nici rebotezare. Deci, o persoană care a fost deja botezată în mod valid nu mai poate fi botezată a doua oară, fiindcă ar însemna dispreț față de această Sf Taină. În această situație sunt ortodocșii, noncalcedonienii, protestanții și acei neoprotestanți despre care Biserica Catolică consideră că sunt botezați în mod valid, adică în numele Sfintei Treimi. În cazul Martorilor lui Iehova botezul este invalid și, dacă vor să fie primiți în biserică, devin catehumeni și apoi primesc botezul. În cazul adventiștilor (care au primit numai "botezul" adventist), Biserica, din motive pe care le-am uitat, consideră că este incert dacă sunt botezați în mod valid sau nu. De aceea sunt botezați sub condiție, Sf Forumulă devenind: "Se botează robul lui Dumnezeu X, în numele Tatălui, al Fiului și al Sf Duh, dacă nu a fost deja botezat". În aceeași situație sunt, de exemplu, foștii orfanii de pe la casele de copii, despre care nu mai există nici acte, nici martori care să ne arate dacă au fost botezați sau nu.

Citat:
Si pe mine ma ingrijoreaza multe. Si-mi pun o multime de intrebari si de fiecare data cand ma gandesc la viitor (la problemele care pot sa apara pe parcurs din cauza religiei, pentru ca se vor gasi mereu persoane care sa intervina intre noi si sa ne desparta), incep sa plang. De la sfarsitul anului trecut o tin in depresie (daca as putea-o numi asa), plang la orice chestie
NU trebuie să vorbiți despre religie, dacă asta vă desparte. Dumnezeu, ca și credința în El, îi apropie pe oameni, nu îi desparte. Dar, chiar și dacă nu veți vorbi nicodată despre asta, trebuie să fii pregătită pentru consecințele care apar în urma unui cult deosebit. Când va fi sărbătoare pentru tine, nu va fi pentru el și invers. Când este Ziua Domnului pentru el, pentru tine e ziua când vei face curățenie. Iar Ziua Domnului pentru el începe vineri după amiaza (normal, fiindcă ziua liturgică e de seara până seara). Te vei închina Sf Fecioare, sau sfântului tău patron ori îngerilor ? El, chiar dacă nu îți va spune nimic conform moratoriului, va crede că te închini la idoli. Veți chema prietenii la un grătar, dar el va mânca numai cartofii prăjiți, fiindcă trăiește sub Legea Veche și porcul e spurcat. Asta, în cazul optimist în care nu e chiar habotnic (=bigot) și nu va arunca porcul eventual cu tot cu frigider. Nu vei avea un soț cu care să ciocnești un pahar, din cauză că ei nu beau alcool. Vei dori să faci o colivă și o panahidă pentru cei dragi ai tăi, care nu mai sunt lângă tine ? Faci un lucru absurd, fiindcă sunt morți atât cu trupul, cât și cu sufletul și coliva ta nu le folosește la nimic. Și ți-am spus doar o parte din ceea ce trebuie să știi că te așteaptă. Am lăsat la sfârșit ce e mai important: vor venii, dacă va dori Dumnezeu, copii: cum veți face, ați discutat ?

Deci, eu nu zic că îți va fi cu neputință să trăiești în credința ta lângă un om care are și el, la urma urmei, liber arbitru și dreptul să trăiască în credința lui. Numai că vă va fi deosebit de greu și trebuie să fii de la început pregătită să bei un astfel de pahar.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote