@Zaharia, AlinB si Andrei_im - eu spuneam ceva voi ati inteles urgent altceva.
Zaharia sau nu stiu cine a pus acel exemplu cu Sf.Maxim care a mancat impartasania de la acel bolnav.
Eu am raspuns ca acela era sfant. Si cu asta am vrut sa spun ca sfintii pot sa faca multe lucruri periculoase, pentru ca sunt salvati de Dumnezeu.
Voi n-ati priceput si ma certati ca este vorba de impartasanie si nu de sfant.
Pai ba da, in exemplul aceal se vorbea de un sfant.
Ori eu am citit atatea situatii in care sfintii au fost lasasti sa treca prin greutati cumplite, dar au fost salvati pana la urma.
Daca se dadea un exemplu de om care sa faca asta si sa fi ramas sanatos, era un bun exemplu pentru toti.
Si ca su mai existe neintelegeri, pentru ca sunt unii care preiau din zbos mesaje si iti dau apoi cu ele in cap (cum mi s-a spus mie pe alt fir ca refuz sau hulesc impartasania sau asa ceva), am sa va spun ca eu ma impartasesc normal, de zeci de ani.
Nici nu mi-am facut probleme pana acum.
Abia de curand citind despre asa virsuri cumplite ce au aparut si atatia oameni ce mor din ele, m-am speriat.
Si revin cu indemnul sa gandim totusi, efectiv sa gandim si facem distinctia cuvenita intre Sf. Impartasanie si lingurita.
Sunt doua lucruri total diferite.
A nu-ti place lingurita, nu are de a face nimic cu Impartasania.
Impartasania este Trupul si Sangele Domnului si el poate fi in orice. Tot lucru sfant ramane, cu acelasi continut si aceeasi semnificatie.
Lingurita este un obiect omenesc.
In fond se poate lua impartasanie si dupa modelul dat de El insusi: paine inmuiata in vin , data direct in gura, sau in mana fiecaruia.
Va mai amintiti? La cina cea de taina, de unde s-a preluat epicleza (acum stiu ca se cheama asa!), nu era lingurita. Se rupea paine si sa inmuia.
De altfel daca nu gresesc, la Pasti exista asa ceva (paine inmuiata in vin), care se numeste chiar pasti. Eu am capatat asa ceva la biserica in Bucuresti.
@Andrei_im - poza cu copilul speriat. Alt exemplu prost.
Si eu vad la noi in biserica adeseori copii care plang speriati si nu vor sa ia impartasania. Si asta nu cred ca este din cauza linguritei, ca ei oricum nu stiu de microbi si alte cele.
Inca n-am inteles de ce se sperie. Eu banuiesc ca fac o legatura intre preot cu lingurita si medicul care le da medicament (unele vaccinuri mi se pare ca se dau asa cu lingurita).
Mamele de aici poate ne lamuresc, ele stiu mai bine.
Sunt copii invatati de mici, de bebelusi cu impartasania si altii care sunt dusi rar si daca se intampla si in mai multe biserici si nu cunosc preotul, acela este un strain si de aici frica.
Mai este ceva:
- preotii trebuie sa fie mai aproape de copii, in contact cu ei, ca sa le fie familiar
- parintii sa-i invete, sa le explice ce se intampla la acel moment si ce papa primesc, ca nu este ceva rau.
Avem noi adultii teama si retineri fata de preot si ati vrea ca cei mici sa fie mai grozavi?