Citat:
În prealabil postat de sophia
2. Mi-as dori sa vad unele lucruri legate de slujba in altar. Sa nu mai fie ascunse.
Sa vad si eu Proscomidia si alte rugaciuni care spun. Se le spunem impreuna cu preotul.
Cred ca cer tare mult.
|
Nu e vorba că cereți mult, ci, după părerea mea, cereți ceva neînțelept. Vă spun din observațiile mele, eu având acces atât la cultul bizantin, unde multe rugăciuni sunt cu voce joasă și multe gesturi liturgice ascunse de catapeteasmă, cât și la cultul latin, în care (în special în ultimii 40 de ani), totul e "la vedere". Consecința este că acest "la vedere" poate duce la diminuarea a ceea ce s-ar putea numi "simțul sacrului". Sfântul Lăcaș începe să semene cu o sală de expozeuri și mai puțin cu o Corabie ori cu Templul, în care existau "cele dinafară", exista "Sfânta" și exista "Sfânta Sfintelor". Chiar și la teatru dacă am fi, am crede că e lucru absurd să cercetăm cum se pregătește recuzita și să avem acces în culise.
Proscomidia, pentru noi, laicii, nu înseamnă să stăm și să ne uităm la o dveră lăsată precum la o cortină care ne desparte de scenă și culise, ci înseamnă să intrăm în atmosfera de mister a Sfintei Jertfe, participând la cântările pe care strana ne îndeamnă să le cântăm în acest timp. Acolo unde nu există cântăreți, există, totuși, icoane. Acolo, ne putem ruga Domnului să întărească în noi credința noastră, să ierte slăbiciunile noastre, să ne ajute să tragem folos în urma participării la Sf Slujbă. Bineștiind că este vremea în care preotul și diaconul desfac părticele pentru cei care nu mai sunt, să ne rugăm Apărătoarei Doamne și celorlalți sfinți pentru a mijloci mântuirea lor.