View Single Post
Vechi 19.03.2010, 18:46:32
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ma refeream la ispita gandului, cum ii explicam lui Jane.
Gandul ca, casatoriti fiind, asa ar trebui sa traim in felul marilor asceti din pustie.
Din cate stiu eu, ispita e dreapta este si atunci cand ne intindem mai mult decat ne este plapuma, duhovniceste. Duhovnicii buni in general ii opresc pe credinciosi daca ei vor sa practice lucruri care le depasesc puterile sau care nu intra in felul lor de viata.
Cineva mi-a povestit ca odata, atunci cand se spovedea de nu stiu ce chestii foarte spirituale si ascetice pe care nu reusea sa le faca, duhovnicul l-a intrerupt brusc si i-a zis 'Dumneavoastra nu veti fi judecat ca un calugar, veti fi judecat ca medic'.' Scurt si la obiect! Este vorba de un dovovnic cunoscut in Romania, cu viata sfanta.
Fani, nu a cerut nimeni sa avem viata de asceti in casatorie.
Dar chiar daca am avea, nu ar fi gresit, sunt convinsa... deci este vorba de neputinta noastra, nu de faptul ca ascetismul este gresit.

Aici o sa vorbesc din amintiri, sper sa nu spun prostii.
Eu stiu ca ispita de dreapta este specifica celor nevoitori si celor cu multa ravna, dar care au inca un sambure de mandrie. Atunci ei ajung sa primeasca, de ex., aratari ale unor ingeri de lumina si crezand ca pentru vrednicia lor vad asta, ajung sa cada.
Este doar un exemplu.. sau cauta nevointe peste masura (dar tot din slava desarta, refuzand eventual sa aiba aceleasi nevointe cu ceilalti din manastire.. )

Noi nu le facem niste pe cele care trebuie sa le facem: post, rugaciune, milostenii, spovedit, canon etc... Nu se poate vorbi de ispita de dreapta in aceasta situatie.

Dimpotriva, noi suntem incercati cu ISPITA DE A NU FI SFANT
http://www.crestinortodox.ro/editori...ant-96435.html
Reply With Quote