Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Da, asa cred. Au fost interventii si din partea unor preoti in acest sens.
In credinta ne bazam pe Adevar, daca vrem sa nu ne clatinam.
Cand citam, stim ca nu e de la noi; ce sa caute aici mandria. Ne stim scaderile si pacatele; cu ce sa ne mandrim? Asta nu inseamna ca suntem lipsiti total de mandrie, dar nu suntem mandri atunci cand citam. Nu sunt cuvintele noastre.
|
Cand studiezi de ex. literatura, te invata ca un text nu vorbeste numai prin el insusi si ca si cel care il citeste, prin interpretarea pe care i-o face, ii da sens.
Nu stiu ce ai studiat tu, dar mi se pare ciudat ca nu iti dai seama ca nu ajunge sa citezi ca sa fii sigur ca ai pus mana pe adevarul nediluat, de toate caratele.
Trebuie si sa digeri ceea ce ai citit.
Si aici imi permit cateodata sa te corectez chiar cand citezi din scrieri venerabile, pentru ca uneori nu sunt de acord cu interpretarile tale.
A cita nu inseamna a intelege si a asimila.
De altfel in orice lectura (si a ta, si a mea) intra si o interpretare.
Numai declaratia de impozit sau textele in simboluri logice sunt cu sens unic.
Acestea fiind zise, nici eu nu imi abrog interpretarea ultima si perfecta a acestor texte... Spun numai ce am inteles eu pana acum.
Citat:
Nu am intentionat sa ajung la exemple, dar acest citat imi da ocazia.
Deci tu iei cu un dram de sare ce spune Sf. Apostol Pavel, adica e doar o parere de-a lui, care nu trebuie neaparat urmat. Regret ca trebuie sa te contrazic (iar), dar daca era "doar " o parere, nu era mentionata in biblie. Si apoi stii si cine este Apostolul Pavel, si ce harisme a primit; si ca a fost dus pana in al treilea cer... Sfatul lui, spus cu atata smerenie, trebuie acceptat ca atare, caci nu este de la oricine si nu ni l-a dat degeaba, si nu e mentionat in mod inutil.
Daca incepem sa ne indoim si de cele din biblie, pe ce ne mai bazam, ca sa nu cadem? Iata deci la ce m-am gandit, un exemplu doar, cand am spus de jumatati de masura; dar mai sunt si altele.
|
Nu am spus aici ca, daca sf. Pavel spune ca este un sfat personal, inseamna sa nu il luam in seama; sigur fiind un sfat al lui, trebuie privit cu atentie si tinut seama de el; insa
nu are valoare de porunca. Nu despre asta era vorba, insa.
(Acel sfat, atat eu cat si tu mai greu as mai putea sa il urmam, caci estea cela de
a te calugari mai degraba decat sa te casatoriesti.. too late! ;-) Si poti sa spui ce vrei, dar faptul ca el insusi il descrie ca pe o parere personala arata ca nu este o porunca, si asa a fost inteles pe tot parcursul istoriei Bisericii; ca dovada, ca suntem azi aici, copii din copii de crestini care nu l-au urmat si nu au fost exclusi din Biserica pentru asta...)
Citat:
Dar ce era de schimbat la ele?!? Cel mult imbogatite cu noi lecturi; ceea ce am facut.
Cand insa cineva persista in greseala, nu crezi ca e cazul de schimbare?!? Cand Fecioara Maria, Maica Domnului e "la fel ca noi, femeile", sau e declarata "imaculata", atunci da, e necesara o schimbare...in bine.
|
Da, clar, deci consideri totusi ca
tu nu aveai ce sa schimbi in credinta ta si vezi numai la Sophia greseli dogmatice. Asta mi se pare totusi o problema.
Cred de altfel ca nu numai Ory, Coralina, Noesisaa si cu mine ar vedea la tine greseli de credinta pe care nu le corectezi. Dar eu nu iti spun sa te schimbi; eu spun ce consider ca nu este corect in spusele tale - si nu ma supar daca ramai la parerea ta.
(NB Sophia nu a spus de Maica Domnului ca este ca noi, dimpotriva, a precizat ca i se pare o greseala de a o lua drept model, pentru ca ea a avut un rol special)