Citat:
În prealabil postat de AlinB
Pareri care ce?
Vroiai sa auzi pareri care sa-l blameze pe respectivul preot care a gresit fata de duhovnicul tau?
Asta te linisteste/bucura?
Sau nu cumva sa-mi zici ca te asteptai ca lumea sa fie de acord cu atitudinea lui?
Pana la urma nimeni nu stie EFECTIV despre ce e vorba, pentru ce a fost blamat respectivul si care a fost EXACT reactia celui care l-a condamnat.
Cine stie, poate pe undeva s-ar putea sa aiba dreptate, poate intr-o masura sa fie scuzabil?
Ce este de "parat"? La duhovnic te duci pentru pacatele tale nu pentru "a da in gat" pe cineva, cu atat mai putin alt preot.
Si nici nu e cazul sa dai amanute exacte despre pacatul tau, gen: "parinte, am barfit pe un forum pe parintele cutare care v-a vorbit de rau".
"Am barfit", "am smintit" este de ajuns.
Iti inteleg socul este oarecum neobisnuit chiar sa auzi pentru prima data de la cineva ca pe preotul cutare nu-l inghite preotul cutare sau ce sa mai zici de unii care s-au certat pe parohii si s-au ajuns la chestii chiar mai rusinoase?
Insa asa cum am mai spus, e greseala noastra ca vedem preotii ca un fel de semizei cand de fapt sunt oameni supusi ispitei ca si noi si au libertatea de a alege, la fel ca si noi.
Ca au si harisme si un rol social pe care poate chiar unii dintre ei nu-l inteleg cum trebuie, si asta e adevarat insa nu trebuie sa ajungem sa blamam Stapanul pentru ca nu toate slugile (printre care si noi insine sau mai ales!!) nu sunt model.
|
Constat că subiectul abordat de mine s-a transformat într-un schimb de idei între mine și tine.E bine și așa!
Spui că vedem în preoți niște semizei.Ei bine da, din moment ce au alest ascet drum în mare măsură nu mai aprțin acestei lumi trecătoare iar răspunderea pentru felul cum lucreazăi mântuirea celor pe care-i păstoresc este uriașă căci atunci când vor merge la judecată vor fi judecați după felul cum au lucrat via sau cum au înmulțit talantul primit.
Poate ești preot,nu știu că nu scrie nimic pe pagina ta .Eu vorbesc de pe poziția unui simplu mirean care vede în preot un model de moralitate,de smerenie,de crediță și de răbdare.
În biserică ochii tuturor sunt ațintiți spre altar și fiecare gest,fiecare inflexiune a vocii protului este trăită de către toți acei care sunt în biserică și nu numai.
Dacă merg pe stradă și întâlnesc un preot mă înclin și spun "Sărut-mâna părinte" ceea ce nu fac decât atunci când mă întâlnesc cu propria mamă.
Ori respectul pe care mireanul îl are pentru preot obligă pe acesta să aibă un comportament ceva mai controlat decât un muritor ca mine sau ca oricare altul.
Preoția nu este o profesie ca oricare alta iar preotul este mult mai mult decât un cetățean care merge de la serviciu în lume după ce și-a îndplinit programul.
Avem nevoie și de sfinții care au fost, dar și de imaginea lor vie reflectată în preoți sau în oameni înduhovniciți.