Citat:
În prealabil postat de hmiron
Chiar daca nu stim aproape nimic despre materia intunecata si despre energia intunecata, ele exista, nu sunt teorii, pentru ca materia nu poate explica decat 4% din masa universului. Deci ceva e acolo, chiar daca nu-i cunoastem structura sau originea.
|
De acord. Eu ma gandeam la teoria celor 11 dimensiuni ale Multiversului care incearca sa impace teoria relativitatii cu mecanica cuantica.
Citat:
În prealabil postat de hmiron
Nu sunt teolog, insa raiul si iadul nu sunt si ele in afara universului observabil? La fel si in privinta ingerilor, daca sunt de natura divina, de ce am putea noi sa-i observam prin masuratori?
|
Noi credem ca aceste entitati spirituale exista printre noi, desi nu le putem observa. Daca este asa, atunci ele ar putea fiinta intr-o dimensiune sau in mai multe dimensiuni inaccesibile noua, dar paralele cu noi, adica in acelasi spatiu, ca sa zic asa. Dat fiind numarul lor enorm, prezenta lor in orice Univers "suprapus" cu al nostru implica si o masa care s-ar putea sa fie foarte mare. Iar masa presupune gravitatie, care gravitatie se observa in mod natural cu instrumentele de masura.
Mai mult, existenta celor 9 Ceruri despre care stim plus existenta Iadului ca o lume izolata de celelalte ne poate face sa presupunem ca manifestarile energiilor necreate (sau oricum ar fi) inseamna iarasi gravitatie care se observa in Universul nostru 4D. E interesant ca fizicienii au ajuns prin calcule sa estimeze prezenta a 11 dimensiuni (4 + 7), numar care seamana cu ceea ce teologia ortodoxa afirma ("Pamant" = Univers observabil + 9 Ceruri + Iad).
Eu nu am nici un motiv sa cred ca lumile spirituale sunt totalmente rupte de Universul nostru de vreme ce Biblia ne spune ca interfera: Lazar si bogatul ii vad cumva pe cei ramasi in viata, se stie ca cei mantuiti ii vad pe cei de pe "pamant", rugandu-se mereu pentru nevoile si necazurile lor. In plus, este de remarcat ca dupa Judecata Universala va fi un Cer (= Ceruri) nou si un Pamant (= Univers asa cum il stim) nou, deci Pamantul nu va fi desfiintat, ci transfigurat, adica imbunatatit (cum a fost creat initial), curatit de rau, induhovnicit. Asta insemna ca legatura dintre Cer si Pamant este una reala si se va mentine chiar si in eonul urmator.
Oricum, toate astea intra la capitolul credinta si nu pot fi demonstrate, asa ca tot ce am scris mai sus ramane un simplu exercitiu al intelectului, al ratiunii combinata cu credinta.