View Single Post
Vechi 06.04.2010, 11:35:36
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Văd că ai o problemă cu termenul simbol. Pentru a ieși din această fundătură, poftim: eu sunt dispus să renunț la el. Voi folosi de acum alți termeni: act sfânt, sacrament, dacă-ți convine. Ești și tu dispus să renunți la termenul Taină în dreptul botezului?

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
Am înțeles ce-ai spus, dar atunci comentează versetul. De ce nu spui nimic de el? Mai jos sfntul Pavel se referă la cele trei nașteri tainice ale Mântuitorului: din trup, din duh, prin Înviere.[...]
Timotei 3.16 "
"Și cu adevărat, mare este taina dreptei credințe: Dumnezeu S-a arătat în trup (la naștere),
S-a îndreptat în Duhul (la botez),
a fost văzut de îngeri (la înviere),
S-a propovăduit între neamuri,
a fost crezut în lume, S-a înălțat întru slavă".
Ce-aș mai putea comenta, e adevărat ce spune apostolul Pavel. Aș face doar câteva observații.
1. Așa cum am mai repetat, e improprie traducerea "dreapta credință". Din originalul grecesc nu reiese o asemenea expresie.
2. Taina este una singură, nu întreită și este în contrapondere față de a doua mare taină a Universului (cum a fost posibilă apariția păcatului în Lucifer?).
3. S-a îndreptat în Duhul la botez? Asta ar vrea să însemne că avea păcat? Chiar Ioan Botezătorul remarca că Iisus nu ar fi avut nevoie de botez, El nepăcătuind niciodată. Vezi cât de neavenită este paranteza aceea cu botezul la această afirmație a apostolului Pavel?
4. "A treia naștere" prin Înviere, nu a fost tot prin Duhul? 1 Petru 3,18.
5. Dacă tot este ordonată cronologic enumerarea aceasta, până la Înălțare, Hristos a fost văzut doar de îngeri, nu și de oameni? Adică fiecare fază a vieții pământești a lui Hristos, de la naștere până la înviere și înălțare, a fost văzută de îngeri. Ei au fost martori ai desăvârșirii caracterului Său și a deplinei Lui lepădări de sine.
Reply With Quote