View Single Post
Vechi 18.04.2010, 01:09:17
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Evanghelizarea a avut loc prin vorbirea in limbi la Cincizecime.Asta stim siguri suta la suta.
Putem să credem că a fost evanghelizare sau putem să credem că a fost rugăciune de laudă și preamărire a lui Dumnezeu. Nu putem fi siguri.

Tu spui: a fost evanghelizare. Eu aș totuși câteva întrebări.
Hai să vizualizez scena: din cer vine un sunet puternic, coboară niște limbi de foc și apostolii încep să vorbească în alte limbi. Datorită vâjâitului de vânt mulțimea se adună. Totuși această mulțime nu aștepta în jurul odăii de sus să audă ceva predici. Care cum a auzit, îmi imaginez eu, a alergat spre locul cu pricina. Dar să se strângă o mulțime cu reprezentanți din peste 15 etnii ia puțin timp. Cât? Un minut, cinci minute, un sfert de oră?
Întrebarea mea este: Către cine au vorbit apostolii în alte limbi în acest interval de timp?

Biblia nu spune nici că predicau, cu atât mai puțin că predicau evanghelia. Petru a predicat evanghelia un pic mai târziu. Dar nu în alte limbi. Biblia zice doar că „vorbeau faptele minunate ale lui Dumnezeu”.
Lucrurile minunate ale lui Dumnezeu le poți exprima și în predică și în rugăciune.

De fapt manuscrisele în original folosesc aici termenul „glossolalia” (glossa γλώσσα) nu „xenolalia”.

Cu toate acestea eu pot să admit că aici a fost vorba de evanghelizare. Dar nu pot zice „sută la sută”.
Citat:
Deci asta una stim sigur, posibil sa fi fost asa si mai departe.Ca prin harul Duhului Sfant sa se predice evanghelia, precum a fost predicata la Cincizecime.
Da și eu cred că este posibil lucrul aceasta doar că nu avem nici o sursă. Nici biblică nici istorică
Așa că nu putem spune altceva decât: „este posibil să...”

Citat:
Sa nu uitam ca Pavel a zis ca vorbeste in limbi mai mult decat toti.Si Pavel este si supranumit Apostolul Neamurilor.El a fost unul dintre cei mai proeminenti apostoli si vestitori ai Evangheliei, daca nu cel mai mare.
Din nou este o probabilitate. Luca nu ne spune nicăieri despre apostolul Pavel că, în călătoriile lui misionare, ar fi predicat evanghelia în alte limbi. Nici apostolul nu spune despre el însuși așa ceva.

În concluzie: Nu avem o bază solidă în Sfânta Scriptură sau în Istoria Bisericii să afirmăm:
„- Apostolii, prin vorbire în limbi, au propovăduit evanghelia în India, Africa , Europa centrala, de est, Europa vestica”.
Este o probabilitate foarte mică.

Nu putem spune nici: „scopul primordial al vorbirii în limbi este predicarea evangheliei”. Nu avem baze scripturale.

Avem însă un fundament solid, multe argumente biblice, istorice și empiric logice să spunem: „vorbirea în alte limbi înseamnă, în primul rând, rugăciune”.