![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tu spui: a fost evanghelizare. Eu aș totuși câteva întrebări. Hai să vizualizez scena: din cer vine un sunet puternic, coboară niște limbi de foc și apostolii încep să vorbească în alte limbi. Datorită vâjâitului de vânt mulțimea se adună. Totuși această mulțime nu aștepta în jurul odăii de sus să audă ceva predici. Care cum a auzit, îmi imaginez eu, a alergat spre locul cu pricina. Dar să se strângă o mulțime cu reprezentanți din peste 15 etnii ia puțin timp. Cât? Un minut, cinci minute, un sfert de oră? Întrebarea mea este: Către cine au vorbit apostolii în alte limbi în acest interval de timp? Biblia nu spune nici că predicau, cu atât mai puțin că predicau evanghelia. Petru a predicat evanghelia un pic mai târziu. Dar nu în alte limbi. Biblia zice doar că „vorbeau faptele minunate ale lui Dumnezeu”. Lucrurile minunate ale lui Dumnezeu le poți exprima și în predică și în rugăciune. De fapt manuscrisele în original folosesc aici termenul „glossolalia” (glossa γλώσσα) nu „xenolalia”. Cu toate acestea eu pot să admit că aici a fost vorba de evanghelizare. Dar nu pot zice „sută la sută”. Citat:
Așa că nu putem spune altceva decât: „este posibil să...” Citat:
În concluzie: Nu avem o bază solidă în Sfânta Scriptură sau în Istoria Bisericii să afirmăm: „- Apostolii, prin vorbire în limbi, au propovăduit evanghelia în India, Africa , Europa centrala, de est, Europa vestica”. Este o probabilitate foarte mică. Nu putem spune nici: „scopul primordial al vorbirii în limbi este predicarea evangheliei”. Nu avem baze scripturale. Avem însă un fundament solid, multe argumente biblice, istorice și empiric logice să spunem: „vorbirea în alte limbi înseamnă, în primul rând, rugăciune”. |
|
||||
|
||||
![]()
Penticostalulmantuit...imi pare rau ca voi spune ceea ce urmeaza sa spun, dar si eu am urmarit niste inregistrari, si multe...deci nu putine cu vorbitul in limbi, sau coborarea Duhului Sfant printre penticostali, si am ramas socata...nu e nimic de la Dumnezeu acolo, sub nicio forma...e doar o bataie de joc a celui rau, de absolut toti cei prezenti la asemenea lucruri...
Nu stiu de ce vrei sa ne convingi de partea pozitiva a ceva ce pe noi ne socheaza, ai vrea sa fim mai putin socati de ceea ce se vede?...pai oamenii lui Dumnezeu nu oripileaza in nici un caz, pot fi neintelesi doar...dar sa oripileze, nicidecum! Asta e si parerea mea, as intelege chiar sa afirmati ca voi aveti anumite trairi, pe care noi nu le putem cunoaste...dar nu cred ca are vreun sens sa faci o paralela intre ceea ce scrie in Sfanta Scriptura, si ceea ce se intampla in unele Biserici penticostale...sa nu spun ca in Biserica Ortodoxa asa ceva e doar monstruos, bine...de fapt acest dar e ceva specific doar cultului vostru, asa ca mai bine sa ramana cei fara daruri ( adica pacatosii din toate celelalte culte, in afara de al vostru, si pe care nu a binevoit Dumnezeu sa ii binecuvinteze cu asemenea dar...pe care il aveau Sfintii Apostoli) ![]() Daca ar fi sa cred ca sunteti smeriti in darul vostru, as crede poate ca tu gandesti ca fiecare cult are darurile sale...dar am asa o vaga impresie, ca voi credeti ca ati fost binecuvantati de Dumnezeu din plin...in virtutea acestui dar, si restul mai putin...spre deloc.... ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu știu însă experiența mea, a multora din jurul meu, știu câte ceva din Biblie pe tema asta. Și cred. Citat:
Sau dacă nu știai, o spun acum: nimic din ce ai spus mai sus nu e convingerea mea. Citat:
P.S. :) Dar de ce nu mi-ai răspuns tu pe celălalt topic? Eu chiar eram interesat de teologia ta ( cine e creștin și cine nu) Last edited by penticostalulmantuit; 18.04.2010 at 02:14:22. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In fine, ceea ce am vazut eu pe youtube, sunt inregistrari care iti ridica parul creasta, si de asemenea...inregistrarile care surprind o cantare, un cor, un concert...sunt de fapt alte momente decat cele in care coboara "Duhul Sfant", deci ceva nu se leaga. Poate nu inteleg eu, dar Duhul Sfant coboara asa peste toti, in timp ce pastorul indeamna insistent spre acest lucru...dar de ce nu ar cobori in timp ce o formatie canta de exemplu? S-ar opri din cantat, pentru a-l lauda pe crestinul daruit...care vorbeste in limbi, sau care ar fi atitudinea in fata unui astfel de moment spontan? Citat:
Pana la urma ceva scrie in Biblie, si cam cu totul altceva se intampla in comunitatile penticostale, unde crestinii vorbesc unul altuia, de fapt ceilalti nici nu inteleg macar ce zice respectivul...si trebuie musai un translator, desi nu e nici macar limba straina, ci ceva ce poate fi inteles doar de o singura persoana. Cum se explica aceste particularitati, care pe mine nu ma trimit absolut deloc cu gandul la Sfanta Scriptura, la propovaduire... De ce pastorul nu primeste darul, in momentul in care coboara peste cei prezenti..si doar monitorizeaza? Ce rol are pastorul, in acest moment? Ce alte daruri mai aveti, pentru ca observ ca acesta e un dar foarte vizibil...dar tu vorbesti de daruri? Ce daruri avem noi ortodocsii? Ce daruri au catolicii, adventistii, baptistii, luteranii, reformatii, evanghelistii...?
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
E drept ca in ziua de azi sunt mai mult imitatii decat daruri reale. Dar omul care il cauta pe Dumnezeu sincer si cu toata inima nu va fi inselat.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dacă nu e și asta o capcană :), trimite-mi un link să o văd o înregistrare, pune întrebări la obiect din ce se întâmlă acolo și, dacă mă voi pricepe voi fi gata să comentez. Citat:
Cu educația mea de penticostal, ceea ce puteam vedea era foarte ciudat. Ai idee cam ce șoc este pentru un penticostal ca mine, care în copilărie și în tinerețe nu a intrat niciodată într-o biserică ortodoxă, și care a auzit: „ cei din lume (ortodocșii, te-ai prins) sunt idolatri. Pe lângă alți idoli pe care îi au (icoane, chipuri cioplite, etc) ei se închină și la cadavre”. Ok, tu, NP, nu prea crezi că se poate întâmpla așa ceva, dar după câțiva ani vezi în câteva înregistrări video că ei nu doar se închină ci chiar le sărută. Îți pot spune: creștinii de orice culoare confesională pot fi oripilați de ceea ce văd la vecinii lor. Așa au fost educați (îndoctrinați) să respingă cu scârbă ce e „dincolo”. Buuuun. Cum se ajunge dintr-o poziție de NP șocat, oripilat de ceea ce vede , la atitudinea: de fapt ortodocșii sunt creștini și pentru aproape tot ceea ce ei fac au suficiente argumente care țin de Sfânta Scriptura și/sau Sfânta Tradiție? Eu știu câțiva pași pentru că am parcurs acest drum. Dar dacă creștinul dintr-o biserică, indiferent care este aceea NU VREA să înțeleagă ce se petrece în cealaltă tabără creștină el nu va înțelege. De fapt așa e și cel mai comod. Și cel mai plăcut pentru mândria noastră: „noi suntem cei mai tari, toți ceilalți sunt niște fraieri” Ce tot încerc să spun? Tu nu ai șanse să înțelegi ce se petrece la penticostali sau la catolici sau la...x, dacă ceea ce vrei de fapt, este doar să ridiculizezi diferențele dintre tine și ei. Citat:
Mă bucur că nu ai trecut acolo mormonii sau secta AUM. Pentru că eu când spun creștini mă refer la toți cei care în doctrină acceptă fără rezerve Crezul Niceeano- Constantinopolitan iar în practică își dau toată sârguința să adauge la credința lor, fapta. Nu cred în daruri ale penticostalilor, adventiștilor catolicilor sau ortodocșilor. Cred în darurile Duhului Sfânt din 1 Corinteni 12:8-10, Romani 12:6-8 și Efeseni 4:11. Ele au fost date Bisericii, sunt valabile cât vor ținea veacurile și cei care le acceptă, le cred și le practică sunt binecuvântați. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Doamne ajuta!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Insa, pentru a nu mai lungi pisica, am o intrebare: youtube-ul e plin de inregistrari in care Duhul Sfant(?!?) coboara peste penticostali, dar toate sunt din tari straine...si absolut toti penticostalii romani sunt amarati, suparati, si acuza pe respectivul care doar a postat niste inregistrari...ca e rea vointa, si ca e o pura intentie de a discredita acest cult, care nu ar avea nici in clin, si nici maneca cu cele prezentate acolo... Buuun, am inteles...rea vointa, omul e hain la suflet, daaar..penticostalii din Romania nu par a fi straini de tehnologia aceasta, si inregistreaza cu entuziasm...cantece, formatii, botezuri, predici...dar absolut nimic din ceea ce se petrece in comunitate in timpul...coborarii Duhului Sfant, sau vorbirii in limbi. De ce se ataca ceva, si nu se prezinta adevarul atunci?...pentru a le da posibilitatea tuturor care nu inteleg ce sa intampla in aceste inregistrari ( si le gasesc siderante), sa poata vedea ce e deplasat, exagerat, de la cel rau...si cum arata darul, in forma lui frumoasa, de la Dumnezeu, dar care schimba suflete, le apropie...si le arata Adevarul. Sper sa nu imi spui, ca le e frica ca nu toti pot intelege ![]()
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre vorbirea cu mortii | strajeru | Secte si culte | 2 | 09.04.2018 22:32:16 |
Care este adevarul despre vorbirea in limbi ? | petrut-angel | Secte si culte | 1534 | 12.03.2018 22:00:37 |
Vorbirea in limbi - ajutor | Archangel | Reguli generale de utilizare a forumului | 37 | 03.01.2013 12:16:48 |
Dilema unui ortodox privind darul vorbirii in limbi la penticostali | gpalama | Secte si culte | 4 | 29.05.2010 21:11:29 |
DESPRE VORBIREA IN LIMBI | Ioan_Ciobota | Generalitati | 4 | 24.03.2010 17:09:10 |
|