Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Păi cam din toate. Involuția este generală, doar că este mai evidentă în unele aspecte decât în altele. Cel mai evident apare în domeniul spiritual, moral, artistic, politic. Știu că sună incredibil la prima vedere (mă rog, auzire), dar există o involuție inclusiv la nivel științific și tehnic. Am auzit deseori că niciodată omenirea nu a avut un orizont atât de larg. Eu cred dimpotrivă, că niciodată orizontul ei nu a fost atât de îngust.
|
Intr-adevar, propriile noastre victorii ni se intorc impotriva. Trebuie totusi sa recunoastem ca si provocarea este mult mai mare. Daca acum 500 de ani, omul se intreba ce forma are pamantul, astazi ne confruntam cu intrebari de genul "ce forma au vecinii nostrii din galaxia x, dar din galaxia y etc." asta doar ca sa dau un exemplu la indemana tuturor. Orizontul larg al lui Newton a fost completat de orizontul propus de Einstein, ca la randul sau sa fie deja completat de unul si mai complex si tot asa. In privinta involutiei din punct de vedere stiintific, nu va pot da dreptate.
Spiritualiceste, sunt intrucatva de acord. De ce doar partial? Pentru ca nu sunt foarte convins ce intelegeti dumneavoastra prin " omenire ". Va referiti la varfuri, la persoane exceptionale, sau va referiti la omenire ca suma de indivizi? Pentru ca a afirma superioritatea spirituala a "omenirii" evului mediu este cumva pe muchie de cutit, pentru ca noi nu cunoastem pulsul evului mediu decat prin relatarile varfurilor (persoanelor exceptionale) de atunci. Pe de alta parte, putem usor judeca omul individual (normal) din ziua de azi, intrucat ne este la indemana.