![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Adevarul este Dumnezeu. Acest lucru nu se va schimba niciodata. Va dau dreptate din acest punct de vedere. Dar niciun alt cuvant nu isi are locul in aceasta fraza, precum nicio interpretare nu ii poate fi atribuita.
In ceea ce priveste Biserica Ortodoxa, nu este asa de 2000 de ani, ci a devenit ceea ce este astazi. Ori devenirea implica schimbare, evolutie, scopuri pe care le urmareste si reforma. Unicul element de perpetua identitate cu sine este Dumnezeu. Mi se pare nepermis de mandra ideea ca Biserica (fie ea Ortodoxa, Catolica etc.) este perfecta. Omul se apropie de Dumnezeu tocmai prin recunoasterea greselilor sale si apoi prin lupta sa continua pentru perfectionare si invrednicire. Biserica Ortodoxa in ce categorie "valorica" se incadreaza: divin sau uman? Tin pe aceasta cale sa amintesc ca regula bunei cuviinte in astfel de dezbateri cere sa regandesti de cateva ori raspunsul tau inainte de a-l publica, astfel incat sa elimini orice urma de trivialitate si iritare. Trebuie sa transmitem idei, opinii, argumente, si nu sentimente de iritare. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Imi permit totusi a va intreba: daca oamenii nu sunt constienti de insemnatatea si puterea impartasaniei, si din aceasta cauza (dar nu numai) ei nu se apropie, ci se indeparteaza de Dumnezeu, nu revine credinciosului adevarat (cu atat mai mult Bisericii) ca o datorie morala sa faca tot ce ii sta in puteri spre a intoarce oamenii cu fata spre Mantuire? Amintesc in acest sens faptele intailor Apostoli ai lui Hristos. In ceea ce priveste dogma, nu va pot da dreptate decat partial. Izvorul ei reprezinta un adevar descoperit de Dumnezeu, dar nu pot accepta faptul ca in 2000 de ani de devenire, aceasta nu a dobandit si o insemnata conditionare umana. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Omul zilelor noastre este cu mult mai superior omului care trebuia sa fie condus de cineva acum omul pote decide sinu entru el doar cel care este bolnav si nu poate gindi mai este condus de un alt om. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Cum sa fie psihologia aceeasi? Ati negat omului mii de ani de evolutie. Cred ca faceti o confuzie intre spirit si psihologie. Ceea ce nu s-a schimbat este spiritul uman, care nu exista decat prin raportare directa la Dumnezeu si care, indiferent cu ce "haina" sociala este imbracat, ramane acelasi. Pe de alta parte, psihologia Omului are o determinare strict lumeasca. Este un produs al evolutiei sale sociale.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
P.S: Ne cunoaștem de pe forumul catolic și de pe cel baptist ? Mă bucur oricând întâlnesc vechi cunoștințe, fie chiar din lumea virtuală. Eu acolo semnez "Fortunatus", respectiv "Altior".
|
||||
|
||||
![]()
Din ce punct de vedere a involuat?
|
|
||||
|
||||
![]()
Păi cam din toate. Involuția este generală, doar că este mai evidentă în unele aspecte decât în altele. Cel mai evident apare în domeniul spiritual, moral, artistic, politic. Știu că sună incredibil la prima vedere (mă rog, auzire), dar există o involuție inclusiv la nivel științific și tehnic. Am auzit deseori că niciodată omenirea nu a avut un orizont atât de larg. Eu cred dimpotrivă, că niciodată orizontul ei nu a fost atât de îngust.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Spiritualiceste, sunt intrucatva de acord. De ce doar partial? Pentru ca nu sunt foarte convins ce intelegeti dumneavoastra prin " omenire ". Va referiti la varfuri, la persoane exceptionale, sau va referiti la omenire ca suma de indivizi? Pentru ca a afirma superioritatea spirituala a "omenirii" evului mediu este cumva pe muchie de cutit, pentru ca noi nu cunoastem pulsul evului mediu decat prin relatarile varfurilor (persoanelor exceptionale) de atunci. Pe de alta parte, putem usor judeca omul individual (normal) din ziua de azi, intrucat ne este la indemana. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Eu am mari dubii că azi am mai putea construi catedrale precum Sf Petru sau Sf Sofia. Nu e vorba numai de arhitectură, unde involuția mi se pare evidentă, ci de inginerie: pur și simplu nu mai construim cu trăinicia cu care se construia în antichitate și în evul mediu. Sunt secrete care s-au pierdut, este o iscusință și o plăcere și o mândrie (în sensul bun al cuvântului) a lucrului bine făcut, care a dispărut. Când vine vorba de marfa chinezească de unică folosință, veți spune că asta e și intenția unei societăți de consum: producătorii chiar urmăresc să facă marfă cu durată mică de viață. Dar adevărul e că nu mai suntem în stare să facem altfel. Asfaltul de azi este MULT mai slab calitativ față de asfaltul din vremea lui Hitler. Asemenea asflat se toarnă acum în piața Ch de Gaulle în locul pietrei cubice nemodificate de 40 de ani. Motivul ? Nu mai știm să aliniem piatra cubică. Muncitorul de azi nu mai este pietrar de meserie, de "carieră" din tată în fiu, ci un țăran venit la oraș. Dar nu numai construcțiile noastre crapă peste tot, la fel se întâmplă cu mașinile. Cu hainele. Cu mobila. Cu orice. Asta nu se mai explică prin intenția producătorului, ci mult mai simplu: prin nepricepere. Când eram puști am văzut un film minunat despre toate acestea. Se chema "Planeta maimuțelor".
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 21.04.2010 at 22:52:53. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ascultarea de Biserica - pana unde ? | Erethorn | Biserica Ortodoxa Romana | 30 | 03.08.2012 14:14:51 |
O biserica unde se fac cateheze | Elenis | Generalitati | 18 | 14.04.2011 22:32:33 |
Despre ura.. Cum iertam celui ce ne uraste si e greseste | ionut12 | Generalitati | 0 | 28.09.2010 23:46:17 |
Pana unde poate patrunde biserica in viata noastra privata? | sophia | Despre Biserica Ortodoxa in general | 54 | 12.11.2009 13:54:22 |
|