Citat:
În prealabil postat de iustin10
Daca acceptati o perspectiva mai non-conformista si cat se poate de reala,eu am avut o 'tehnica' foarte avansata care m-a facut un practicant firesc,precum respiratia a acestei rugaciuni. Tehnica mea cea avansata s-a numit simplu 'prostirea'
Pur si simplu,si datorita meseriei mele care imi soliicita creierul ,dar si cautarilor la care l-am tot supus ani de a randul,nu mi-a mai ramas minte pt altceva.In rest,ma chinui de mult tiimp sa spun pe dinafara psalmul 50,dar desi stiu toate versetele ,mereu le inversez ordinea pasajelor in minte.
Iar alta rugaciune cu nici un chip nu imi ramane memorata in minte .Adica memorata,in asa fel incat sa o poti spune in metrou,pe strada,fara o carte in fata.
Le-as uita pur si simplu,chiar de as vrea sa le memorez, sau m-ar obosi .
Asa ca toata speranta si 'inteligenta' mea se reduce la aceasta: "Doamne Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine pacatosul"
Aceasta rugaciune mi-a inlocuit gandirea si chiar capacitatea de a scoate lucruri mai inalte ,sau mai complicate.
Daca vreti sa luati in seama umila mea experienta,nu este spre a ma lauda,ci spre a arata ca,chiar si in zdrobirea vietii si a sigurantei noastre,ne mai ramane o speranta .
|
Nu vad ceva non-conformist in ceea ce ai spus,pentru ca multi practica rugaciunea aceasta in metrou ,pe strada,la serviciu etc.Ceea ce mi se pare mie neclar,este ca aceasta rugaciune care multi o considera cea mai inalta din toate, o asociezi cu prostirea.Mai potrivit este cu smerenia.Aceasta rugaciune poate foarte bine sa inlocuiasca celelalte rugaciuni.Parerea mea despre neputinta invatarii altor rugaciuni,din experienta pe care o am,nu este suprasolicitarea creierului,ci pur si simplu,ceva foarte intalnit in ziua de azi,lipsa de ravna pentru aceste rugaciuni.
Calugarii stiau toata Psaltirea pe de rost,pentru ca in fiecare zi o citeau,si astfel se intiparea firesc in memorie ,dupa un timp.(si cu ajutorul lui Dumnezeu,care atunci cand vede intentia buna,adauga).
As vrea sa vad si credinciosi care fac aceasta rugaciune acasa,caci toti care scriu spun ca o fac in metrou ! :)